1. Home
  2. Vesti
  3. Da li „econo-box“ dobijaju na popularnosti u Americi?
Da li „econo-box“ dobijaju na popularnosti u Americi?
1

Da li „econo-box“ dobijaju na popularnosti u Americi?

311
1
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pitate tradicionalnog Amerikanca kada je klasična automobilska industrija počela da gubi na vrednosti, on će vam reći da se to dogodilo sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Za tako nešto postoji više nego očigledan razlog.

Naime, naftna kriza iz istog perioda je uglavnom „penzionisala“ većinu moćnih i performantnih modela, a i oni retki koji su opstali (kao što je Pontiac Trans Am ili Datsun Z) su danas poželjni samo zbog prelepog stila. Takve performante modele su zamenili proizvodi koje Amerikanci zovu „econo-box“.

Reč je o kombinaciji reči „econo“ što je skraćenica za ekonomične automobile, i „box“ što u bukvalnom prevodu znači kutija. Kao što im ime kaže, „econo-box“ su postali popularni zbog niske potrošnje, ali i kockastog stila da bi se maksimizirao raspoloživi prostor.

Većina njih se prodavala izuzetno dobro, ali na kraju „karijere“ su prodavani „na kilo“ i završavai pod presom jer ih gotovo niko više nije želeo. Ali jedan poslednji slučaj nam govori da određeni „econo-box“ možda ipak imaju budućnost …

Na internet sajtu „Bring a Trailer“ se nedavno pojavio Hondin model CRX iz 1991. godine koji se prodao za neverovatnih 33.600 dolara (30.185 evra). Spomenućemo da je ovaj automobil kao nov koštao 11.405 dolara (oko 21.230 dolara preračunato na današnju kupovnu moć novca), a u poslednjih 28 godina je prešao samo 33.000 milja (52.800 kilometara).

Amerikanci izuzetno cene modele u originalnom stanju, a spomenuti CRX je zaista odličan primer kako se automobili čuvaju. Njemu u korist ide i što je reč o sportskoj Si verziji sa atmosferskim 1,6-litarskim agregatom koji razvija 108 konjskih snaga kao i petostepenim manuelnim menjačem.

Iako je CRX bio relativno popularan automobil kao novi (oko 380.000 jedinica je prodato između 1984. i 1991. godine), veliki broj je uništen sa sitnim modifikacijama od strane tinejdžera kada je „The Fast and The Furious“ serijal filmova stigao u bioskope.

Kako Ford Mustang, Chevrolet Camaro i ostali velikani šezdesetih godina postaju sve ređi, tako se Amerikanci okreću novom trendu. A takav trend bi upravo mogli da budu „econo-box“ automobili koje su mrzeli toliko godina …

AutoRepublika

(311)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

ne verujem da će pravi ameri ikada zameniti mustanga camara i sl. za ove kutije. nisu to pederizovani evropljani koji se pale na hot heč, dok merc, vw i drugi zadovoljno trljaju ruke