1. Home
  2. Vesti
  3. Ko je apsolutni lider po prodaji dizela u Americi?
Ko je apsolutni lider po prodaji dizela u Americi?
7

Ko je apsolutni lider po prodaji dizela u Americi?

608
7
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da Amerikanci nikako ne vole dizele u putničkim automobilima, ali su uvek bili popularni među lakim komercijalnim vozilima. Sudeći prema sajtu Alan Baum, koji proučava trendove u automobilskoj industriji, posle prvih šest meseci ove godine, dizeli čine manje od 1% ukupne prodaje novih vozila „preko bare“, a apsolutni lider je Ford.

Američki gigant je prodao 112.903 novih pikapa i kombija sa dizel motorima ispod haube u tom periodu čime kontroliše čak 48% tržišta. Proizvođač trenutno nudi tri takva agregata i to 2,0-litarski u Transit vanu, zatim 3,0-litarski u modelu F-150 i na kraju 6,7-litarski u većim pikapima SuperDuty (F-250, F-350 i F-450).

Iza Forda se nalazi General Motors koji je isporučio 54.866 dizel vozila u istom periodu. To je za 20% manje nego godinu dana ranije, ali i dalje dovoljno za 23% tržištnog udela. Isto učešće ima i Chryslerova komercijalna divizija Ram koja zaostaje sa samo 700 primeraka.

General Motors nudi tri dizela (2,8-litarski u Chevrolet Colorado i GMC Canyon, 3.0-litarski u Chevrolet Silverado i GMC Sierra i 6,7-litarski u Chevrolet Silverado HD i GMC Sierra HD) dok se Chrysler zadovoljava sa dva motora koja sagorevaju naftu, iako nijedan od njih ne dolazi iz njegove fabrike. Naime, onaj manji 3,0-litarski u Ramu 1500 razvija italijanska firma VM Motori (koja je u vlasništvu Fiata) dok veći 6,7-litarski u modelima 2500 i 3500 stiže iz Cumminsa.

Iza američke velike trojke se nalazi Mercedes. Nemački gigant je isporučio 12.936 dizelaša u 2019. godini i to sve u Sprinter vanu.

Nekadašnji lider Volkswagen grupa je prošle godine prodala samo 180 dizel vozila pod Volkswagen, Audi i Porsche oznakama. Nešto bolje je prošao BMW sa 543 isporučena primerka.

Iako postoje verovanja da je takozvani „dizelgejt“ skandal sahranio takvu tenologiju, treba spomenuti da i u vreme najveće slave njihovo učešće nije prelazilo cifru od 3%. Nedavno je i General Motors objavio da više neće nuditi dizel opciju na krosoverima Chevrolet Equinox i GMC Terrain dok svoje učešće planira Mazda sa modelom CX-5 naredne godine.

AutoRepublika

(608)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
josmatic

Mogu kada i je litar benzina 3-5 puta jeftiniji nego na balkanu a nek je bio puno jefitinije i od toga.

Yankee

Nije bas toliko jeftiniji. Oko duplo da.

s mile

Yankee,

koja goriva se nude na pumpama u USA, mislim, ako je 99% benzin, da li je teško naći Dizel… ili šta se još već koristi u USA…

Yankee

Dizel je lako naci, ima ga svaka pumpa. Benzin je 87, 89 i 91 oktana, neke pumpe imaju i 93. Vecina auta idu na 87.

Rade

SFRJ standard. 🙂
U Rusiji se vozi na 92 i 95.

Yankee

In Europe, the octane rating on the pump is simply the RON figure.America, by contrast, uses the average of the RON and the MON figures, called the AKI (anti-knock index). Thus, 97octane “super unleaded” in Britain is roughly equivalent to 91 octanepremium in the United States.

Rade

A kod nas je „najslabiji“ RON95/MON85. Znači, po američkim standardima bi to bilo 90 oktana.