1. Home
  2. Vesti
  3. Ford plaća penale zbog lažiranja podataka o snazi pojedinih motora
Ford plaća penale zbog lažiranja podataka o snazi pojedinih motora
2

Ford plaća penale zbog lažiranja podataka o snazi pojedinih motora

824
2
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci su narod koji voli da se sudi za sve i svašta. Daleko od toga da nema opravdanih razloga, ali često vole da unovče greške proizvođača zato što jesu (ili nisu) napisali ovo ili ono na reklami. Znate zašto recimo na hemikalijama stoji natpis da ne nije za jelo ili piće? Ne zato što će neko stvarno pomisliti da jeste već iz prostog razloga da se zaštite tužbi od strane potrošača jer „ako nije napisano, onda ne mogu da pretpostave da će neko znati“.

U Americi je posebno čuvena tužba protiv Pepsija kada su u jednoj reklami kazali da osoba koja skupi sedam miliona poena (a može da ih skupi tako što kupuje Pepsijeve proizvode) može da ih zameni za borbeni avion McDonnell Douglas AV-8B Harrier II vredan 37,4 miliona dolara. Amerikanac po imenu Džon Lenard ih je zaista skupio, a kada je Pepsi odbio da mu isporuči avion, pokrenuo je tužbu. Iako je poražen na sudu, ovaj primer nam govori koliko daleko su Jenkiji spremni da odu.

To nas dovodi do nedavno slučaja Forda sa svojim 7,3-litarskim benzincem poznatim pod imenom „Godzilla“. Američki proizvođač vozila kaže da je otkrio još u avgustu prošle godine da spomenuti motor razvija između 15 i 25 konjskih snaga manje nego što je originalno reklamirano.

Ugrađuje se između ostalih u modele SuperDuty (F-250, F-350 i F-450), zatim takozvane kamione HeavyDuty (F-550, F-650 i F-750) i na kraju u kombi E Serija koja se prodaje samo kao takozvani „Chassic Cab“. Takva značka se koristi za vozila koja napuštaju fabriku samo sa kabinom, a vlasnik onda po želji ugrađuje sanduk ili šta već želi pozadi. U većini slučajeva, „Chassic Cab“ završi za usluge hitne pomoći ili manji kamion za prevoz robe.

Ispostavilo se da SuperDuty i HeavyDuty razvijaju petnaest konjskih snaga manje nego što je reklamirano, a E Serija 25 „grla“ manje. Sva vozila su inače proizvedena 2021. i 2022. godine, a Godzilla je reklamirana da razvija 325 „konja“ u E Seriji i deset konjskih snaga više u SuperDuty i HeavyDuty. Krajem 2022. godine snaga je povećana na 350 „grla“ E Seriji, odnosno na 430 „konja“ u SuperDutyiju.

Ford kaže da motor nije imao mehaničkih problema već je došlo do pogrešne komunikacije između inženjera sa timom zaduženim za marketing. To je glavni razlog zašto je fabriku napustilo 161.512 vozila sa pogrešnim informacijama, a javnost verovatno ne bi ni saznala za istinu da jedan od vlasnika nije opisao problem na društvenoj mreži „YouTube“.

Ford je originalno razmišljao da uradi opoziv i podigne snagu na reklamirani nivo, a onda je zaključio da bi jednostavnije bilo ućutkati ih preko isplaćenog dolarskog iznosa. Pošto je laž bila veća u slučaju E Serije, vlasnici će na kućnu adresu dobiti ček u iznosu od 300 dolara dok će vlasnicima modela SuperDuty i HeavyDuty biti isplaćeno po sto najmanjih zelenih novčanica.

Sigurni smo da će biti zadovoljni takvim iznosom jer ruku na srce, teško da će ijedan od njih testirati svoje vozilo da bi video koliku snagu razvija. A Ford je barem na kratko izbegao još jedan opoziv i verovatno jeftinije prošao isplatom novca…

AutoRepublika

(824)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ja bih reklamirao i tražio od Forda da to nekako „reguliše“ i isporuči moje vozilo deklarisane snage.
Šta mi znači 100 ili 300 dolara?

BB

Ili bi radije zastupao nekog ko to traži? 😜😂🤣