1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Prodaje se Porsche 356 limuzina
Zanimljivost dana: Prodaje se Porsche 356 limuzina

Zanimljivost dana: Prodaje se Porsche 356 limuzina

442
0
Podelite sa prijateljima:

Porsche 356 je automobil koji je postavio slavnog proizvođača na mapu sveta. Iako je Ferdinand Porše (uglavnom) razvio Volkswagen „Bubu“, pa i određene vojne sprave (uglavnom tenkove), a tu se mogu dodati i Auto Union trkači koje je potpisao, ipak je njegov prvi serijski model, Porsche 356 bio onaj koji je omogućio kompaniji da se probije na svetska tržišta i napravi imperiju koja traje do današnjeg dana.

Ispred nas se sada nalazi možda najređi primerak modela 356 na svetu i to limuzina za koju prethodni vlasnik nije žalio novac da bi se pojavila na porodičnom venčanju. Takav automobil naravno nije stigao direktno iz fabrike, a za preradu se postarala kompanija pod imenom Egyptian Custom Body iz grada Dejton (američka savezna država Ohajo).

Specijalista Don Boeki je dobio poziv od Džona Diksona, koji je poznat po izuzetno velikoj kolekciji klasičnih automobila. Diksonova kćerka se udavala, a on je želeo limuzinu koja nikada ranije nije viđena. Egyptian Custom Body je za bazu uzeo standardan 356 iz 1959. godine, ali je jako mali deo originalnih delova preživeo.

Primera radi, kompletan enterijer je dizajnirala jedna od samostalnih firmi dok je fabrički 1,5-litarski agregat zamenjen sa modernijim 2,0-litarskim iz Porschea 912. On je razvijao 94 konjske snage što je značano više od 59 „konja“ sa koliko se serijski 356 mogao pohvaliti.

Zadnja vrata i klupa su specijalno razvijeni za ovaj model i ne dele ništa sa nekim serijskim modelom čime je reč o zaista unikantnom primerku koji nikako ne može biti prekopiran.


Bilo kako bilo, Diksonova kolekcija uskoro ide na prodaju, a među njima će se naći i ova limuzina. Nepoznato je kolika je trenutna vrednost, ali se nagađa da bi mogla preći cifru od šest brojeva.

Zoran Tomasović

(442)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments