1. Home
  2. Vesti
  3. Rusija: Prodali mu Hondu CR-V kao novu, a nije bila…
Rusija: Prodali mu Hondu CR-V kao novu, a nije bila…
1

Rusija: Prodali mu Hondu CR-V kao novu, a nije bila…

1.12K
1
Podelite sa prijateljima:

Tokom aprila 2017. godine, stanovnik Krasnojarska je obradovao svoju porodicu. U kuću je stigla prinova s povišenom pozicijom sedenja. Trgovinska kompanija FC Motors iz Moskve, kao ovlašćeni distributer vozila marke Honda, je nešto ranije putem svojih kanala, oglasila primamljivu ponudu japanskog krosovera proizvedenog 2015. godine.

Honda CR-V je ponuđena kao nov automobil, ali s značajnim popustom, pre svega zbog nekih kozmetičkih nedostataka koje su se uglavnom ogledale u ogrebotinama na karoseriji. Kupac je cenu od 25.300 smatrao veoma privlačnom i dok „dlanom o dlan“, transakcija je realizovana. Međutim, već u junu 2017. godine, dakle dva meseca nakon kupovine, vlasnik vozila je doživeo nezgodu u kojoj mu je oštećen branik.

U postupku sagledavanja obima štete, analizirane su posledice udesa, a ispostavilo se da su stručna lica ustanovila da je CR-V već bio udaran i da je u prošlosti vršena popravka karoserije. Malo je reći da je vlasnik „novog“ krosovera ostao šokiran saznanjem. Momentalno je zvao kancelariju prodavca, a zatim im se obratio i pismeno, zahtevajući raskid ugovora o kupoprodaji i povraćaj novca.

Kako trgovac nije želeo ni da čuje za povrat novca već je insistirao na sprovođenju dijagnostičkog pregleda vozila u sopstvenom servisnom centru, nesrećni kupac se obratio nadležnom sudu, a dosadašnje novinarsko iskustvo u ovoj oblasti nas je naučilo da je, u ovakvim situacijama, ruski sud, za prodavca zapravo „strašni sud“.

Tokom sudskog spora, pravni zastupnici kompanije FC Motors su podneli dokaz o tome da je kupac pisanim putem obavešten o tome da je vozilo polovno, a ne novo, što je kupac opovrgao tvrdeći da je njegov potpis falsifikovan. Kako je grafološka analiza izjavu kupca potvrdila, dalji tok postupka je za tužilačku stranu bio stvar rutine.

Sud je naložio da se kupcu isplati naknada štete u iznosu od 33.050 evra, pri čemu se razlika između plaćene i dosuđene cifre na ime refundacije troškova, odnosi i na odštetu zbog nipodaštavanja zahteva kupca. Kupac je dobio čak i naknadu za pretrpljenu duževnu bol u iznosu od 355 evra. Sudski troškovi su izneli oko 250 evra.

Još da dodamo da FC Motors više nije ovlašćen da prodaje putnička vozila marke Honda, već samo motocikle i ostalu opremu koju potpisuje japanski proizvođač.

AutoRepublika

(1117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

ovi ruski dileri kao da se ugledaju na naše švercere polovnjaka iz nemačke gde ih kupuju na otpadima i posle ih krpe naši dunđeri, a sve naglašavaju kako vozilo ima urednu servisnu istoriju i knjižicu, stvarnu kilometražu i još daju tzv doživotnu garanciju na to, evo vam primer iz bosne: as kramar, dalmi, braća đukić, bolid, itd
kada bi bilo kod nas ovakve pravde kao u rusiji skoro svi naši šverceri bi zatvorili svoje „deponije“