1. Home
  2. Vesti
  3. Ford je osvežio svoj drugi najpopularniji model
Ford je osvežio svoj drugi najpopularniji model
13

Ford je osvežio svoj drugi najpopularniji model

261
13
Podelite sa prijateljima:

Iako nema visoke prodajne rezultate kao nekada, Fordov krosover po imenu Explorer je i dalje veoma bitan za američkog proizvođača vozila. Prošle godine je isporučeno 186.799 primeraka na domaćem tržištu, što znači da je Explorer zapravo drugi najpopulaniji Ford – odmah iza bestselera F Serije.

Sadašnja generacija je ušla u četvrtu godinu proizvodnje, što nam govori da je vreme za prvo osveženje. Ono zapravo i nije toliko novo pošto je firma već debitovala takve promene u Kini još pre nekoliko meseci, a sada konačno stižu i „preko bare“.

I šta je onda novo za 2025. godinu? Američki gigant nam kaže da je analizirao dosadašnju prodaju ovog krosovera i odlučio da zadrži samo one najpopularnije pakete, a pri tom da eliminiše one za kojima potražnja nije velika. To je rezultiralo da ponuda bude manja nego ikada pre, ali je Explorer zbog toga i bolje opremljen i po mnogim karakteristikama može da parira premijum vozilima.

U ponudi su sada samo četiri paketa opreme i to Active, ST-Line, Platinum i ST. Primetićete sigurno da među njima više nije proterenski Timberline iz prethodne generacije, ali nam Ford kaže da radi na novoj konfiguraciji za sve one ljubitelje koji vole da siđu sa asfalta, pa je njegov povratak nešto kasnije realan.

Dizajnerske izmene su takođe uočljive. Odnose se na veću masku hladnjaka, nešto proširene farove i potpuno nove branike. Svaki paket opreme će imati drugačiju masku hladnjaka sa ciljem da dobije sopstveni identitet, pa će tako onaj na verziji Active biti crne boje, na Platinumu hromirane, a na ST-Line i ST takođe crne uz drugačiji stil. Nešto izmenjena su i zadnja svetla i sada se više prostiru na vrata prljažnika.

U suštini, promene su dovoljno velike da se primeti da je reč o osveženju, ali opet ne toliko drastične da neko ne prepozna ovaj model. Mnogo pažnje je posvećeno i enterijeru, gde je 12,3-inčni monitor sada standardan na svim verzijama. Ford je takođe predstavio i novu tehnologiju nazvanu Digital Experience, preko koje vlasnik i putnici mogu da daju komande umesto dosadašnjeg sistema isporučenog od strane Googlea. Firma eventualno planira da ponudi takvu opremu na svim svojim modelima.

Mehaničkih promena nije bilo. Standardni motor je i dalje 2,3-litarski turbobenzinac sa 300 konjskih snaga na svim paketima sa izuzetkom ST-a. Opcija na svim verzijama osim ST-a (gde je deo standardne opreme) je trolitarski turbobenzinac sa 400 „grla“. Ford je ranije nudio i hibrid, ali je odlučio da napravi pauzu za narednu godinu. Jedini menjač u izboru je desetostepeni automatik, a snaga se prenosi na zadnje ili sva četiri točka. Ford će takođe da ponudi u policijsko izdanje pod imenom Police Interceptor Utility, a kupci će moći da dobiju i luksuzno izdanje Explorera pod imenom Lincoln Aviator.

Naravno, kao i svaki drugi model, osveženi Explorer je takođe dobio na ceni i to ne malo. Ona sada iznosi 41.220 dolara što je za 2.765 najmanjih zelenih novčanica više nego ranije. Ford nam opet kaže da razlog leži u eliminaciji ranijih baznih paketa zbog slabe potražnje i da je sadašnja najjeftinija verzija Active daleko bolje opremljena od prethodnika. Verzije ST-Line (45.980 dolara) i Platinum (53.120 „zelembaća“) su zapravo jeftinije od prethodnika, ali je ST sa cenom od 56.800 dolara skuplji za čak 5.100 najmanjih zelenih novčanica.

Osveženi Ford Explorer za 2025. godine stiže u izložbeno-prodajne salone na proleće.

AutoRepublika

(261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

pitanje:
da li se može explorer 2020 iz amerike uvesti u srbiju jer ne znam da li ispunjava euro norme, homologacija, itd
u nemačkoj je preko 40 €
a u americi preko 20 $
da li je zaista velika razlika u kvalitetu ili jednostavno kad je u evropi npr gle isto godište 50 €
onda i veći ford mora da bude skup

MRN

Ne može da se uveze.

Matija

Stize na prolece ove ili iduce godine?
Izgleda dobro, definisao bih ga kao „fini grubijan“! 🙂
U njegovom dizajnu primecujem jednu neujednacenost stila: prednji deo se odlikuje grubim i robustnim crtama, dok zadnji ostavlja utisak jednog prosecnog kombija.
Kokpit nema jasno definisan stil: instrumenti su skupljeni na format telefona i zajedno sa svojim kucistem izgledaju mizerno a na sredini je „zakucan“ tablet koji strci visoko i nema nikakvu stilsku vezu sa okolinom?!

Yankee

Stize na prolece kao model za 2025. godinu.

Matija

Onda je predstavljen prilicno rano, bar 15 meseci pre nastupa na trziste. Moze da se dogodi da ce kupci cekati njega i da Ford od aktuelnog modela proda samo nekoliko vozila! 🙂

Yankee

Prolece ove godine (ne sledece) kao model za 2025. godinu. U sustini, tamo negde u aprilu ili maju ove godine ce biti dostupan kao model za 2025. godinu.

BB

Pa što nije model za 2028? Malo ke bezobrazna ta logika – modelska 2025…

Yankee

Ovo je strategija koju proizvodjaci u Americi koriste vec skoro 100 godina – na prolece krece proizvodnja modela za narednu godinu. Naravno, prvih par meseci zaliha ne bude preterano velika, ali cilj je da do septembra prodaju iskljucivo modele za narednu godinu.

Matija

OK, sad je sve jasno! Kao i uvek, potvrdjuje se da USA i EU nisu jedno isto. 🙂

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija
Yankee

Postoji razlog za tako nesto. Pre skoro 100 godina posao je bio sezonski, tako da bi radnici uglavnom bili bez posla od septembra do posle nove godine. Predsednik Franklin Roosevelt je hteo da promeni taj trend i da radnici imaju dovoljno novca tokom Bozicnih praznika, pa umesto da odmaraju od septembra do nove godine, odmarali su od juna do septembra i onda se vratili na posao, a zbog toga su modeli za narednu godinu bili dostupni vec u septembru prethodne godine.
Vremenom je takav sistem ostao cak i kada se radilo svih 12 meseci.

Matija

Dobra ideja! Treba raditi zimi, po losem vremenu a odmarati se leti! Super! 🙂

'79 DeVille

Onim stotinama hiljada kupaca to ocigledno nije smetalo.

Matija

Govorim o novom a ti o starom. Stari izgleda malo drugacije.