1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda MX-5 elektrifikovana u narednoj iteraciji
Mazda MX-5 elektrifikovana u narednoj iteraciji
0

Mazda MX-5 elektrifikovana u narednoj iteraciji

139
0
Podelite sa prijateljima:

Maleni kultni roudster Mazda MX-5, ponegde poznat i kao Mazda Miata, od sledeće generacije postaje hibrid ili čak možda i čisto električni automobil, piše britanski Autocar. Britanci su do ovog zaključka došli na osnovu izjava zvaničnika japanskog proizvođača.

Tvrdnje kompanijskih čelnika nameću izvesnost situacije u kojoj upotreba baterija i elektromotora neće pozitivno uticati na ukupnu masu vozila, pa samim tim ni na voznu dinamiku. Ipak, uprkos tome, uzaludne su nade da će Mazda MX-5 ostati konvencionalni automobil.

Glavni dizajner kompanije, Ikuo Maedo je izjavio da sada inženjeri biraju pogonski sklop za model buduće generacije, uzimajući u obzir prilikom rasuđivanja i buduće ekološke zahteve i tržišne uslove.

Bilo kako bilo, Iširo Hiroze, koji drži poziciju glavnokomandujućeg u Mazdinom odeljenju za istraživanje i razvoj, navodi da će glavni cilj inženjera kompanije ostati na želji da se zadrži mala masa vozila kao i kompaktne dimenzije.

Shodno tome, profesionalci zaposleni u kompaniji moraju osigurati situaciju da dodatak komponenti koje zahteva elektrifikovani pogonski sklop, ne naruše opšte premise vozila kakvo je decenijama unazad Mazda MX-5. Još uvek nije doneta odluka u pogledu toga kakav pogonski sklop će zameniti klasični benzinski. Hoće li to biti hibridna ili pak čisto električna postavka, ostaje da se vidi u budućnosti.

Do ovog trenutka, rukovodstvo Mazde nije iskazivalo preveliko interesovanje za takozvane zelene modele. Hibridni krosover Mazda Tribute iz 2007. godine je bio tehnički klon modela Ford Escape, dok je hibridna verzija prethodne generacije sedana namenjenog isključivo lokalnom tržištu Axela (globalno poznatog kao Mazda3) posedovala hibridni sklop koji je razvila Toyota.

Jedino što je Mazda imala od tih tehnologija, a što je razvijeno unutar kuće, odnosi se na blagi hibrid „trojke“ i novog SUV-a CX-30. Bilo kako bilo, na nedavno održanom Salonu automobila u Tokiju, Mazda je predstavila prvi serijski elektromobil koji je poneo naziv MX-30.

AutoRepublika

(139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments