1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia Duster s novim motorom u ponudi
Dacia Duster s novim motorom u ponudi
9

Dacia Duster s novim motorom u ponudi

2.87K
9
Podelite sa prijateljima:

Radi se o smeni generacija na mestu uvodne ponude krosovera s „dvojnim državljanostvom“, što je aluzija na činjenicu da se Duster na nekim tržištima prodaje pod oznakama Renaulta a opet na drugim (među kojima je i naše) pod zastavom Dacije.

Atmosferski benzinski agregat koji razvija 115 konjskih snaga iz zapremine od 1,6 litara, a koji nam je svima poznat već „večnost i po“, dobija „rumunsku penziju“, dok će se pod haubom osnovnog modela Dustera naći moderna trocilindarska turbo jedinica zapremine jedne litre. Pogonjen do svojih granica, ovaj motorčić, 1.0 TCe će isporučiti do 100 konjskih snaga na točkove prednje osovine, a kao takav se već nalazi ispod haube novog Clija, u verziji koju je naš Perica Rajković već testirao.

Na zalihama kod lokalnih maloprodavaca, verovatno je moguće još uvek naći Dustera sa starim motorom, ali što se tiče daljih isporuka takvih verzija, one su zaključno sa jučerašnjim danom, potpuno obustavljene.

Ne verujemo da će biti pojedinaca kojima će nedostajati pomenuti „atmo-veteran“, jer će novi mališan, uprkos manjoj krajnoj snazi (100 spram 115 „konja“) ponuditi veći maksimalni obrtni moment, i to za 4 njutn metra (160 protiv 156).

Međutim, glavni dobitak se ogleda u tome što je svih 160 njutn metara dostupno već od 2.750 obrtaja, dok je za atmosferskih 156 Nm trebalo stistnuti papučicu gasa kao kod Korejaca, sve do 5.000 obrtaja, odnosno bezmalo do poda.

Jedva čekamo da pročitamo test malenog hedžbek modela Renault Clio V, kako zbog samog francuskog noviteta, tako i zbog poređenja karakteristika uvodnih motora starih francuskih rivala, Renaulta i Peugeota, za koje se takođe nadamo da će pronaći svoje mesto u recenziji Clija, a koja se „krčka“ na urednikovom stolu.

AutoRepublika

(2869)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
bocca

Sve ćemo saznati o novom Dasteru samo koeficijent otpora vazduha nikad! Pozdrav

bocca

E pa hvala. Ja nigde nisam uspeo da nađem podatak, ali sam slab sa engleskim sajtovima. Inače, posle nekoliko testova Dastera ja sam postavljao to pitanje ali nikad nisam dobio odgovor. Ako se sećam da je ranije bio 0,42?!? Vikali su na sva zvona da je popravljen na novoj verziji ali podatka nigde pa sam zato bio skeptičan. Hvala svakako!

moron

Mnogi u ovi klasu „đipova“ već „meću“ 1,0 sa „Dreizylindermotor“, ali, niko sa samo 100 ks i samo 160 Nm. Tako da …

Rade

Ako su uspeli da izbegnu „turbo rupu“ onda nema veze što je samo 100 ks i 160 Nm.

Rade

Inače, ovo je verzija sa indirektnim brizganjem. Prolazi eko norme bez FAP.

Peki

Ne znam kod Dustera, u Clio korektno obalja posao. Jos ako su ga ukrstili sa sestostepenim menjacem (u Cliu je petostepeni), eto radosti!

bocca

Nisu, i u Dasteru je petostepeni!

Peki

Duster je laksi od svih…