1. Home
  2. Vesti
  3. Reportaža
  4. Citroen vredno radi na luksuznom sedanu
Citroen vredno radi na luksuznom sedanu
2

Citroen vredno radi na luksuznom sedanu

876
2
Podelite sa prijateljima:

Francuska marka već duže vremenski period govori o plasiranju luksuznijeg sedan modela koji bi zašao u premijum segment.

Da li je ovakva odluka pametna pokazaće vreme, ali jeste pomalo čudno da Citroen plasira premijum model, kada je ta uloga u PSA grupaciji namenjena za brend DS. No, nadolazeća limuzina svakako bi trebalo da bude krunski dragulj Citroena, i ujedno je model od kojeg imaju velika očekivanja, pogotovo u Kini.

Još uvek nije poznato koju će oznaku nositi nova berlina francuskog brenda. Veruje se da će to biti C5 ili C6, ali nije isključeno da vidimo i neki novi naziv.

Prve informacije ukazivale su da ćemo konceptualno izdanje približno serijskoj varijanti nove Citroenove limuzine videti do kraja tekuće godine, dok će prodaja početi naredne godine. No, moguće je da zbog problema sa korona virusom dođe do odlaganja premijere za 2021. godinu.

Ovaj nadolazeći sedan biće postavljen na EMP2 platformu, kao i njegovi rođaci Peugeot 508 i DS9. To će mu omogućiti da pored klasičnih pogonskih sklopova koristi i plug-in hibridnu postavku. U Citroenu tvrde da za sada nije planirano da na početku u ponudi bude i potpuno čisti EV pogon, ali ne isključuju mogućnost da takva verzija bude predstavljena u budućnosti.

Izvršni direktor Citroena, Vinsent Kobi, navodi da je potražnja za sedanima u Kini veoma visoka. „Kinezi i dalje više kupuju berline od SUV modela“, ističe prvi čovek Citroena.

On je dodao da će francuska marka pribeći jedinstvenom stilu kod naslednika modela C5/C6, s tim da automobil neće biti isti za sva tržišta. „Moramo misliti na globalnom nivou, ali ćemo vršiti prerade za lokalna tržišta. Na primer, u Kini kupci žele više hroma, upečatljiviji anfas koji ostavlja snažan utisak. Tako nešto bi bilo previše za Evropljane“, kaže Kobi.

Šef francuske marke istakao je da će do promena dolaziti i van polja dizajna. „Ne možemo svuda ponuditi isti automobil i zbog bezbednosnih propisa, uslova na tržištu, ali i preferencija tamošnjih potrošača. Tako da neki motori će biti dostupni samo u određenim zemljama. Jedino što će biti isto jesu silueta i platforma koju model koristi“, tvrdi Vinsent Kobi.

Citreonova buduća perjanica trebalo bi da bude konkurencija nemačkim premijum modelima iz Mercedesa, Audija i BMW-a, te se postavlja pitanje kako će francuska marka da se nametne u ovakvom društvu s obzirom na to da nema neophodni „luksuzni pedigre“.

„Citroen je brend koji se zasniva na inovativnosti i komforu. S tim u vidu ne vidimo cenovne granice. Ovako je bilo i ostaće kod svih naših modela, nije bitno koliko koštaju – inovativnost i komfor su na prvom mestu“, kaže izvršni direktor proizvođača iz Francuske.

Dok čekamo novi sedan Citroena, imaćemo priliku da vidimo novu iteraciju hedžbeka C4 čija je premijera zakazana za 30. jun. Koliko je bitan ovaj model za francusku marku govori podatak da ga je Vinsent Kobi nazvao „četvrtim stubom Citroena“.

AutoRepublika

(876)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

Forma hecbeka je svakako pogresna ako se zeli napasti trziste klasicnih limuzina premium kategorije
Ali avangardni dizajn je svojstven citroenu sto je sa te strane pohvalno
Pogresno je sto nema premium elegancije nego hi tech look, ne izgleda kao skupa limuzina nego skupi predimenzionirani automobil „Golf“ klase, odnosno predimenzionirani ds4.

Zoca

On moze da gadja Superb,koji je isto 5v.Nema to dodira sa premiumom,demagogija cista..Ni DS sa 9 nema velikih ambicija,zato je „Made in PRC“.Prosli put su slagali da CE premijera biti ove godine(Britanski medij)i tada sam ih demantovao.