1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Porsche 360 Cisitalia – nesuđeni Auto Union Typ E
Zanimljivost dana: Porsche 360 Cisitalia – nesuđeni Auto Union Typ E

Zanimljivost dana: Porsche 360 Cisitalia – nesuđeni Auto Union Typ E

452
0
Podelite sa prijateljima:

U svojoj više nego impresivnoj karijeri Ferdinand Porše je imao periode koje bi verovatno najradije zaboravio. Jedan od njih se sigurno odnosi na vreme koje je proveo u francuskom zatvoru nedugo posle Drugog svetskog rata zbog saradnje sa nacistima, a upoznajte automobil koji je platio njegovu kauciju.

Italijanski industrijalac Pjero Duzio je osnovao Cisitaliju (skraćenica za Consorzio Industriale Sportivo Italia) 1946. godine i imao velike sportske planove u tadašnjem Grand Prix (prethodnik današnje Formule 1) šampionatu. Duzio uspeva da kontaktira Poršea i ovaj pristaje da razvije novitet za Grand Prix u zamenu za plaćanje kaucije. Italijan sklapa dogovor i Porše se uskoro našao u Torinu gde je Typ 360 počeo da niče.

Porsche je zasnovao mehaniku na predratnom prototipu koji je razvio za Auto Union 1939. godine. Typ 360 je trebao da pokreće 1,5-litarski motor sa 12 cilindara koji je, uz pomoć kompresora, mogao da razvija oko 327 konjskih snaga na 9.000 obrtaja radilice. Sa druge strane, za aerodinamični dizajn su se postarali italijanski stručnjaci, a zahvaljujući ovim karakteristikama automobil je trebao biti u stanju da dostigne maksimalnih 320 km/h. Porše je kasnije uspeo da poveća snagu na 385 ks pri 10.500 obrtaja, a kako je Nemac imao dosta uspeha sa Auto Unionom i igrao veliku ulogu u Type A, Type B, Type C i Type D, Typ 360 je dobio i nadimak Typ E.

Ceo proces je trajao dve godine i do 1951. godine Duzio je ostao bez novca da razvije proizvodnju većeg obima, potrebnu za auto sport. FIA je takođe promenila pravila i dozvolila zapreminu do dve litre, što znači da Typ 360, i pored svih svojih tehnoloških mogućnosti, jednostavno nije mogao da se nosi sa moćnijim Alfa Romeo i Maserati modelima.

Duzio je poslao automobil u Argentinu da pokuša da ubedi predsednika Huana Perona da investira, ali kada ni to nije dalo željene rezultate Typ 360 se na kratko takmičio u Formula Libre šampionatu. Trenutno se nalazi Porsche muzeju u Štutgartu.

Zoran Tomasović

(452)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments