1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovala Elantra N Line iz Hyundaija
Debitovala Elantra N Line iz Hyundaija
2

Debitovala Elantra N Line iz Hyundaija

319
2
Podelite sa prijateljima:

Kao vrh ponude sedana Elantra, u prošloj generaciji se isticala verzija Sport, koja se od ostalih varijateta razllikovala po po moćnom, 204 „konja“ snažnom motoru i po više sportski podešenom sistemu oslanjanja. Međutim Elantra Sport je penzionisana sa povlačenjem iz opticaja modela prethodnog pokolenja. Kod aktuelnog sedana, sada je promovisan vrh skale koji nosi sufiks N Line, ali to ne znači da se ovako koncipirana Elantra previše razlikuje od nekadašnje, one sa natpisom Sport.

Nova Elantra N Line je nastala po identičnoj, već oprobanoj recepturi. Vrući sedan je opremljen četvorocilindarskim turbobenzinskim motorom zapremine 1,6 litara. Ova T-GDI jedinica isporučuje 204 konjske snage uz maksimalni obrtni moment od 265 Nm. To je na primer refleksija sličnosti novajlije s prvim pretkom (označenim sa Sport).

Još jedna sličnost podrazumeva upotrebu šestostepenog ručnog, ili pak sedmostepenog automatskog menjača s dvostrukom spojnicom. Dalje, kao što je Elantra Sport imala priliv snage motora na točkove prednje osovine, tako se ista situacija reprizira i kod N Line izvođenja.

Nova N Line modifikacija se razlikuje od verzija bližih bazičnoj, po tome što je na zadnjoj osovini upotrebljeno multilink oslanjanje, a i kočni diskovi su izdašnije dijagonale. Spisak razlika se nastavlja odbojnicima s detaljima koji nose novu dozu agresivnosti, uz difuzor na zadnjem kraju vozila. Tu je i spojler na poklopcu prtljažnika, preoblikovana maska hladnjaka („gril“ na nemuštom jeziku), točkovi izrađeni od lake legure koji u prečniku poseduju 18 inča. Vruća Elantra poseduje i, na oko opaki, dvostruki završetak izduvne cevi.

Pažljiviji pogled ka unutrašnjosti Elantre N Line otkriva prisustvo obruča upravljača s tri kraka, veliki taster za izbor režima vožnje (to je ono što nepismeni ili pak pokondirene tikve zovu „modovi“), sportska sedišta koja opciono mogu biti presvučena kožnom navlakom, crvene kontrastne šavove i dekorativne detalje izrađene od metala ili materijala koji asocira na isti.

U osnovnoj konfikguraciji se ova N Line limuzina isporučuje s analoginim instrumentima uz multimedijalni sistem skromnijih mogućnosti, dok se za dodatnu gotovinu mogu dobiti i dva ekrana koja po dijagonali poseduju 10,25 inča. Jedan je direktno pred očima vozača i sadrži sve što „Bog zapoveda“, dok je drugi za praćenje postavki informativno zabavnog sistema (u rečniku pomenutih nepismenih ovo se prevodi kao „infotejnment“).

Čitav koktel elektronskih pomagala vozaču je dostupan u vrućem sedanu iz Koreje. Tu je autonomno kočenje u kritičnim situacijama, nadzor nad dešavanjima u mrtvom uglu, pomoć pri održavanju pravca unutar saobraćajne trake, kao i automatsko prilagođavanje svetlosnog snopa, na način da ne smeta ostalim učesnicima u saobraćaju.

Korejci se još uvek prave Englezi, kada bivaju upitani za cenu i datum početka prodaje „napaljenog“ noviteta. Najverovatnije će se serijska proizvodnja zakotrljati pre isteka ove godine, a videćemo hoće li se ovaj lepi sedan naći i pred našim interesentima za kupovinu, sportu naklonjenih limuzina iz Azije.

Za kraj da dodamo još i da se čelnici kompanije ne zadovoljavaju postinutim, pa će do kraja godine, prema aktuelnim planovima debitovati i novo N-Line izdanje veće limuzine, nama poznate kao Sonata. Nju će pokretati 2,5-litarski turbo agregat sa oko 290 konjskih snaga.

Novo proširenje ponude će zahvatiti i porodicu Elantre, pa je Hyundai već debitovao s hibridnim izdanjem, ali je ono za sada dostupno samo u Južnoj Koreji, uz plan da stigne i u ostatak sveta tokom narednih godina. U svakom slučaju, Elantra N Line će početi stizati u prodajne salone za nekoliko meseci, a početna cena bi, prema spekulacijama američkih novinara a bez oficijelne potvrde, kako već rekosmo, trebalo da iznosi oko 24.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(319)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Prednji deo liči na Venom (strip) 🙂

Bungi

Ova nova Elantra izgleda 5 puta hrabrije nego svi današnji Citroeni zajedno.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Bungi