1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena najsnažnija alternativa sedana: BMW i7 s oznakom M
Predstavljena najsnažnija alternativa sedana: BMW i7 s oznakom M

Predstavljena najsnažnija alternativa sedana: BMW i7 s oznakom M

1.06K
1
Podelite sa prijateljima:

Ako znamo i maločas pisasmo o tome kako je Mercedes priredio najluksuzniji električni automobil za Salon automobila u Šangaju, onda da sada kažemo i da je arhirival BMW prikazao najmoćniji baterijski model na ovoj manifestaciji koja započinje sutra. Kao što vidite, nije reč o krosoveru, već o fantastičnom poslovnom sedanu, što znamo jer ga testirasmo pre par dana, pa ćete utiske čitati u sredu ujutru na našoj stranici. Ovde i sada, glavni junak je BMW i7 M70 xDrive.

Verzija koja bi u nazivu Serije 7 uključivala sufiks M se pojavila tek u poslednjoj generaciji perjanice Bavaraca, i taj automobil je nosio nalepnicu M760Li. Vozili smo ga u Španiji pa smo na tom mestu mogli da se uverimo kako složno prede 12 cilindara u V rasporedu. Novi vrh ponude „sedmice“, ovaj put u generaciji G90, činio je najpre dopunjivi hibrid M760e, a evo sada i pomenuti baterijski četvorotočkaš.

Sedan po imenu BMW i7 M70 xDrive je opremljen najsvežijim i najjačim električnim agregatom koji kompanija trenutno poseduje. Montiran je na zadnoj osovini i razvija 489 konjskih snaga kada je u zenitu. Uz to ide i 650 Nm obrtnog momenta.

Kombinacija u kojoj dva zasebna električna motora sarađuju na svakom točku ponaosob, kod BMW-a još uvek nije spremna. Prednji električni motor sedana je isti onakav kakav ima i prostija verzija zvana i7 xDrive60. Taj proizvodi 258 konjskih snaga i 365 Nm.

Zbirna snaga dva motora iznosi 660 „konja“ (koliko beše i moć one verzije s V12 motorom – ako se dobro sećam). Elektronika odlučuje o tome koliko će snage povući iz kog motora, a aritmetički zbir snage dva agregata iznosi 747 „grla“ i 1.015 Nm.

U najekstremnijem režimu koji nosi naziv M Sport Boost, a koji se aktivira levom i jedinom polugicom, obrtni moment doseže 1.100 njutn metara, ali samo na deset sekundi. U standardnom režimu, snaga ne prelazi 578 „konja“. U gami BMW-a to je zaista snažan automobil, ali ne treba zaboraviti da recimo liftbek Mercedes-AMG EQS 53 s paketom opreme Dynamic Plus, dobacuje do 761 konjske snage i 1.020 Nm.

Električni sedan BMW i7 M70 xDrive nudi istu trakcionu bateriju od 101,7 kWh kao što poseduje i manje prestižan xDrive60. Autonomija vozila varira od stila vožnje i ostalih relevantnih uslova, ali u principu je u rasponu od 488 do 560 kilometara u skaldu s ciklusom WLTP. Na potrošnju struje utiču, jasno, i režimi vožnje. Tako na primer, u režimu koji maksimizira domet i koji nosi naziv Max Range, brzina kretanja je limitirana na nekih 90 km/h.

Drugu krajnost reprezentuje postavka M Sport Boost gde se sedan neto mase 2.695 kilograma do “sto na sat” dobaci za svega 3,7 sekundi, iako opet treba reći da pomenuti EQS to učini još brže (3,4 sekundi). Maksimalna brzina kretanja je ograničena na 250 km/h.

Najmoćnija „sedmica“ poseduje sistem vazdušnog vešanja sa sportskom postavkom i aktivnim stabilizatorima. Kako bi se ojačala torziona čvrstina školjke dodat je još jedan nosač koji je montiran ispod poklopca motora a koji povezuje oklop motora s oprugama sistema vešanja na prednjoj osovini. Standardni paket M integriše agresivne branike (kao da odbojnici to mogu biti), točkove s felnama prečnika 21 cola, dok opcioni paket M Performance dodaje i spojler na poklopcu prtljažnika i dodatne detalje u crnoj boji.

Da te čovek pita šta to konkretno znači i čemu služi – pojma ne bi imao, a sam paket (jedan plus drugi) dodatno opterećuju kupoprodajnu cenu poslovnog (opet ne sportskog) sedana na struju, verovatno i za više od deset hiljada evra.

Najmišićavija „sedmica“ ulazi na tržište u drugom delu godine. Cene ne znamo, ali imamo neke repere. Tako Mercedes-AMG EQS 53 u Nemačkoj staje od 155 hiljada evra pa naviše, dok je primerak s paketom Dynamic Plus, a koji je zanimljiv jer ga pominjasmo maločas, s cenom od 160 hiljada evra.

AutoRepublika

(1057)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, „samo“ oko 500 kg je teži od SUS-ovca 😊