1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen novi Peterbilt 579
Predstavljen novi Peterbilt 579
1

Predstavljen novi Peterbilt 579

502
1
Podelite sa prijateljima:

Američki Peterbilt je poznat kao „stilska ikona“ privatnih kamiondžija. Svejedno, korak s vremenom mora da se održi, pa je u tom duhu kompanija aktivna i na korporativnom tržištu. Upravo je to segment u kom se očekuje uspeh od upravo predstavljene perjanice marke s indeksom 579.

Prethodni Peterbilt 579 se prodavao od 2012. godine

Po običaju, razvojni proces je protekao u priličnoj tajnosti i trajao je oko pet godine. Tokom tog perioda su prototip primerci prevalili oko milion i po milja, pri čemu su se stručnjaci iz američke kompanije konsultovali s najvažnijim kupcima kako bi se postigla usklađenost s potrebama i preferencijama istih. Kao rezultat dugotrajnog rada na koji je ekipa konstruktora najviše ponosna, iskristalisao se podatak o uštedi u potrošnji goriva koji je na nivou od 7% u odnosu na odlazeću generaciju kamiona.

Pogonska jedinica je već poznata u razmerama gigantske Paccar grupacije. Radi se jedanaestolitarskom motoru MX-11 ili pak starijem MX-13 koji mogu isporučivati do 510 konjskih snaga. Menjač je iste marke, automatski je i nudi 12 stepeni prenosa.

Glavne promene na spoljašnosti se tiču preoblikovane haube, retrovizora, oplata i bočnih panela. Takozvani A stubovi su dobili specijalne slojeve preko osnovnog kako bi se vazdušna strujanja optimizovala. Poklopac motora je izrađen od novopečenog metona, što je materijal od kog je napravljen i branik na Kamazu). Kao što rekosmo, materijal je nov, a karakteriše ga produžena trajnost i lakoća. Upotreba istog doprinosi tome da se novi buke u kabini redukuje za 10%.

Promena je bilo i u enterijeru koji je i ranije bio na nivou perjanice. Glavna novina se tiče petnaestoinčnog prilagodljivog displeja. Vozač je u prilici da prilagodi izgled ekrana i ispise prema svojim potrebama, a ukupno je trideset alternativa dostupno. Kada je režim prikaza u minimalizovanom režimu, prikazuje se samo brzinomer i obrtomer, pa se tako održava fokus vozača na saobraćajna zbivanja. Prikaz obuhvata i startne provere trinaest sistema na vozilu kao i podatke o poslednjem obavljenom putovanju.

Naravno, novi proizvod Paccara poseduje kameru i radar skriven u braniku koji se sastoji iz tri sekcije. Ugrađeni su i svi savremeni elektronski sistemi: adaptivni tempomat, pomoć pri održavanju saobraćajne trake, autonomno kočenje u kritičnim situacijama. Imajući u vidu lokalnu tradiciju, novitet je takođe dostupan i s raznim konfiguracijama spavaćeg odeljka, od dnevnih kabina do najprestižnijeg izdanja s oznakom UltraLoft.

Prijem narudžbina na američkom tržištu je već organizovana, ali nije poznato hoće li novajlija biti dostupan i na ostalim svetskim tržištima, mada je sasvim izvesno da ga ovde nećemo videti. To ne znači da nas ne zanima i da mu se nećemo radovati, makar na internetu i malim ekranima.

Najveća i najuglednija varijanta kabine UltraLoft

AutoRepublika

(502)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Joseph

Dobar, treba ga dodati na ATS – American Truck Simulator 😀