1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kineski BAIC kupuje akcije Daimlera – cilj je 5%
Kineski BAIC kupuje akcije Daimlera – cilj je 5%
0

Kineski BAIC kupuje akcije Daimlera – cilj je 5%

268
0
Podelite sa prijateljima:

Kineska BAIC grupa je zainteresovana za kupovinu paketa akcija Daimlera koji ne bi prevazišao 5% u odnosu na ukupan kapital nemačkog giganta. Želja kineske strane je inspirisana težnjom kao očuvanju partnerstva sa Nemcima koje je ishodovalo zajedničkim poduhvatom, kompanijom Beijing Benz Automotive. Vesti su novinarima Reutersa prenela tri izvora koja su bliska dešavanjima unutar kompanija, aktera ove vesti.

Dakle, rukovostvo BAIC-a je obavestilo kolege iz Daimlera o svojoj nameri u vezi sticanja udela u visini između 4 i 5 procenata, još u ranijem delu ove godine, istovremeno moleći kineske vlasti za podršku. Kineska strana je već, kroz berzansko trgovanje, započela proces otkupa akcija Daimlera.

“Vrednost akcija Daimlera je trenutno pod pritiskom kupca koji očigledno ima ozbiljne namere u pogledu sticanja značajnijeg učešća u kapitalu nemačke kompanije,” izjavila je persona bliska dešavanjima.

BAIC nije želeo da komentariše navode, pozivajući se na istek radnog vremena u trenutku slanja novinarskih upita, dok je Daimler takođe odbio da pruži bilo kakav komentar.

Ostaje nejasno mogu li Kinezi da prikupe bezmalo tri milijarde evra, koliko bi bila vrednost 5% kapitala Daimlera, prema aktuelnim berzanskim vrednostima, imajući u vidu da je tržišna kapitalizacija nemačkog giganta u petak bila približna cifri od 57,6 milijardi evropskih novčanica.

Prema podacima nemačke komisije za hartije od vrednosti, BAIC trenutno nije listiran kao značajan akcionar Daimlera, a lokalni propisi nameću imperativ javne obznane svih akcionara koji poseduju više od 3% akcija berzanskog entiteta. Poznato je još da je Daimler odbio da pomogne novom investitoru, tako što bi izvršio novu emisiju akciju, čime bi kupovina bila olakšana.

BAIC je prve znake interesovanja za kupovinu akcija Daimlera pokazao još 2015. godine, a napori su udvostručeni nakon što je lokalni konkurent Li Šufu, predsednik kompanije Zhejiang Geely Holding Group kupio 9,69% kapitala nemačkog diva, početkom prošle godine.

Li Šufu je svoje namere skrivao od javnosti najduže što je to bilo moguće, koristeći se raznim tehnikama kupovine akcija od strane nepoznatih aktera. Strategija se pokazala uspešnom pošto je nemačka firma pristala da sledeća generacija vozila marke Smart budu predmet zajedničke proizvodnje sa kompanijom Geely.

AutoRepublika

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments