1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Mađari razbijaju! SK Innovation ulaže 859 miliona dolara u fabriku baterija
Mađari razbijaju! SK Innovation ulaže 859 miliona dolara u fabriku baterija

Mađari razbijaju! SK Innovation ulaže 859 miliona dolara u fabriku baterija

224
1
Podelite sa prijateljima:

Nakon odluke o izgradnji fabrike na tlu komšijske Mađarske, koju je nemačka BMW grupa obnarodovala u drugom delu prošle godine, kao i odluke britanske kompanije Jaguar Land Rover prema kojoj je otvoren iz višestrukih razloga, za lokalnu zajednicu važan istraživačko-razvojni centar, sada stižu vesti i o odluci jednog od najvažnijih proizvođača baterijskih jedinica, kompaniji SK Innovation.

Naime, ova kompanija želi da ojača svoje prisustvo na evropskom tržištu, pa je nakon propalih razgovora i tajnih planova sa Volkswagen grupom, koje su torpedovali dobavljači za baterije s kojima je VW već ranije potpisao ugovor, obelodanjena informacija o gradnji dodatnih kapaciteta fabrike baterija čija je se proizvodna moć meri sa 7,5 GWh.

Početkom prošle godine je započeta izgradnja pogona na površini od 430.000 metara kvadratnih, od čega se na nove kapacitete odnosi površina od 117.130 “kvadrata”, u pograničnom mestu koje Mađari nazivaju Komarom, a Slovaci Komarno.

SK Innovation će započeti novu etapu gradnje već sledećeg meseca, dok je završetak radova planiran za prvu polovinu 2020. godine. Masovna proizvodnja startovaće početkom 2022., kada se očekuju i prve isporuke. Jasno je dakle da je 2021. godina rezervisana za kompletiranje procesa sertifikacije proizvoda koje će kompanija proizvoditi na toj lokaciji.

Najznačajnije fabrike pod kontrolom kompanije SK Innovation će uključivati sledeće lokacije, uz deklarisane proizvodne kapacitete: dve fabrike u mestu Komarom (7,5 GWh godišnje), Čangžu u Kini (7,5 GWh godišnje), američka savezna država Džordžija (9,8 GWh godišnje), korejski pogon Seosan (4,7 GWh godišnje).

Cilj firme SK Innovation predviđa „uvećanje godišnjih kapaciteta za proizvodnju baterija na 60 GWh do 2022”.

AutoRepublika

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Uskoro cemo kod suseda u pecalbu.