1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Ličnosti koje su obeležile automobilsku industriju u 2018. godini
Ličnosti koje su obeležile automobilsku industriju u 2018. godini
0

Ličnosti koje su obeležile automobilsku industriju u 2018. godini

290
0
Podelite sa prijateljima:

Godina koja je na izmaku donela je neke poprilično velike promene kada se govori o menadžerima najvećih automobilskih proizvođača. Karlos Gon je pred zatvorskom kaznom, slično je i sa Rupertom Štadlerom, Ilonu Masku konačno su se obile o glavu njegove egzibicije u javnosti, otišao je Serđo Markione, Herbertu Disu je uvaljen „vruć krompir“, dok je Karlos Tavarez još jednom potvrdio da je vrsan rukovodilac. 

Pad Karlosa Gona

Saga o Karlosu Gonu ličila je na bajkoviti san, da bi se za svega nekoliko dana pretvorila u najgori košmar za Brazilca. Gon je svojevremeno spasio Nissan sa ruba propasti, i uz stvaranje alijanse Renault-Nissan podigao ove proizvođače do samog vrha automobilske industrije.

No, Gon je očigledno verovao da nije adekvatno nagrađen za svoj rad, pa se po starom, dobrom balkanskom običaju koji izgleda nije stran ni ostatku sveta, bacio na „muljanje“. Brazilsko-francusko-libanski biznismen se tereti za kršenje japanskih zakona vezanih za finansijske instrumente i hartije od vrednosti.

Navodi se da je Gon zajedno sa direktorom Nissana, Kelijem, kreirao lažne prikaze u godišnjim izveštajima o hartijama od vrednosti. Bivši šef Nissana optužen je da je utajio porez od oko 35 miliona američkih dolara u razdoblju između 2011. i 2015. godine.

Ovde optužbama nije kraj, jer je japanska marka „pustila u vetar“ čitav niz intrigantnih saopštenja. Nissan tvrdi i da je Gon počinio veći broj krivičnih dela, kao i da je neovlašćeno trošio gotovinu koja pripada preduzeću, neautorizovano koristio ostalu imovine u vlasništvu kompanije, i lažno iskazivao investicije Nissana.

Ukoliko japanski sud proglasi krivim Karlosa Gona preti mu zatvorska kazna do 10 godina.

Ode i Štadler u pritvorsku ćeliju, Šot preuzima štafetu

Izgleda da će godinu na isteku obeležiti hapšenje šefova velikih automobilskih marki. Pored Gona, ove godine u zatvor je dospeo i Rupert Štadler, prvi čovek Audija. Njemu se na teret stavlja da je znao za „lažljivi softver“ koji je Audi koristio u svojim dizel automobilima, te da je svesno dozvolio prodaju takvih modela.

Štadleru se na teret stavlja još jedna teška optužba. Nakon što je nemačko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv šefa Audija, započeto je uz odobrenje suda prisluškivanje telefona osumnjičenog. Tokom prislušivanog telefonskog razgovora, Štadler je pokušao da utiče na jednog od svedoka. Ovo je očito bila kap koja je prelila čašu, pa je tako Štadler uhapšen 18. juna u Minhenu.

Nakon provedena četiri meseca u pritvoru, nekadašnji šef Audija pušten je da se brani sa slobode, ali u kućnom pritvoru i uz kauciju. Očigledno je da Štadler i Gon nisu čuli onu staru poslovicu: „Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš.“

Rupert Štadler

Naslednik na poziciji prvog čoveka Audija je Abraham Šot (57). Holanđanin je pet godina bio šef prodaje komercijalnih vozila Volkswagena i očito je da ga čeka veoma težak posao. Audi nema dobru godinu, WLTP protokol snažno je udario na prodaju u Evropi, a stvari ne stoje najbolje ni na drugim kontinentima. Tu je naravno i dalje istraga oko dizel skandala, kao i sve veći troškovi koje donosi elektrifikacija.

Kad te jedan tvit košta mesta u Upravnom odboru…

… i to onog predsedavajućeg!

Voleli ga ili ne, milijarder Ilon Mask jedna je od najprepoznatljivijih ličnosti u automobilskoj industriji. Mask je poznat po svojoj navici da deli misli i stavove putem društvene mreže Twitter, no očigledno da ga je konačno stigla karma kada je reč o tvitovanju. Milijarder je često umeo da obriše svoj skandalozni tvit, tek kada ga na to upozore savetnici iz pres službe. Ovaj put, posledica je bila teža od običnih novinskih naslova.

Mask je više puta najavljivao kako bi njegova kompanija Tesla mogla da izađe sa berze. Njegov tvit „Finansiranje je osigurano“, imao je velike posledice. Nakon ove izjave u javnosti, Američka komisija za hartije od vrednosti optužila je Maska za obmanjivanje investitora. Šef Tesle nije imao drugog izbora nego da se odrekne mesta predsednika Upravnog odbora, i to na najmanje tri godine.

Mask je zadržao svojstvo izvršnog direktora Tesle.

Smrt Serđa Markionea – kraj jedne ere!

Markioneova smrt potresla je ne samo FCA grupaciju, već celu automobilsku industriju. Čovek o kojem su vladala podeljena mišljenja ipak je uspevao da održi FCA „na nogama“ uz velike planove za budućnost.

Italijan je preminuo 25. jula 2018. godine u šezdesetšestoj godini života. Ostao je upamćen kao čovek koji je prvo preporodio Fiat kada je preuzeo kompaniju 2007. godine, da bi iskoristio veliku krizu američke automobilske industrije i spojio Fiat sa Chryslerom 2009. godine kada i zvanično nastaje FCA.

Markione je uspeo da u turbulentnim godinama sačuva Ferrari, kao i da uvidu budućnost ostalih brendova pod okriljem FCA. Pod njegovom palicom počela je renesansa Alfa Romea, kao i globalni uspeh Jeepa i veliko iznenađenje u obliku američkog Rama.

Našu celu priču iz dva dela o ovom velikanu evropske i svetske automobilske industrije možete pročitati ovde i ovde.

Serđo Markione

Ambiciozni Herbert Dis

Retki su svetski top menadžeri koji bi odbili mogućnost da postanu izvršni direktor Volkswagena, još ređi su oni koji bi u ovako nezgodnom trenutku za VW prihvatili tu ulogu. Među ove druge spada Herbert Dis koji je ove godine postao izvršni direktor Volkswagena sa jasnim zadatkom „što veći profit“ i još jednom bitnom stavkom „bez skandala“.

Dis u Volkswagen stiže iz BMW-a, te je odluka „narodnog automobila“ da taj posao posveti nekome van grupacije pomalo čudna. Nemac planira da u narednih pet godina u okviru strategije o novom sistemu mobilnosti uloži 44 milijarde evra. Herbert Dis važi za većeg diplomatu od svog prethodnika, kao i da je znatno otvoreniji.

Po dolasku u VW, Dis je izjavio da ova kompanija mora postati transparentnija, otvorenija i iskrenija, odnosno jednom rečju, pristojniji. Insistira se na transformisanju korporativne kulture. Novi izvršni direktor takođe je uspostavio novi način funkcionisanja u samoj kompaniji. Osnovao je šest operativnih jedinica, a on lično rukovodi sa dve od pomenutih šest.

Karlos Tavarez i efikasna PSA grupacija

Tavarez je izvršni direktor PSA grupe i čovek koji se retko pojavljuje u javnosti. Kako sam kaže, konferencije za novinare su dosadne i ne služe ničemu sem da nahrane ego određenog rukovodioca, te svoje vreme troši drugačije. U poslednjih nekoliko godina PSA je postala sinonim za efikasnost, jer prema svim merilima ulažu najmanje novca u razvoj novih tehnologija, a nigde ne zaostaju za konkurencijom. Tavarez tvrdi da je u pitanju strategija „pazi se na svaki evro“, a da je uspeh PSA zasnovan na dobrom plasmanu  u matičnoj Francuskoj i Zapadnoj Evropi.

Sledeće godine Tavarez planira snažniji atak na kinesko tržište, kao i potpuni preporod Opela. Opel je inače ove godine prvi put posle dugo vremena zabeležio profit u prva dva kvartala, a od 2019. se očekuje da se u potpunosti uskladi sa PSA kada se radi o deljenju platformi i delova.

Karlos Tavarez je inače nekadašnji učenik Karlosa Gona, a njegove menadžerske metode upotrebio je i u PSA. Ali, ili se bar tako čini, nije od svog mentora nasledio volju za nezakonskim radnjama i uopštenu pohlepu.

Đorđe Platiša 

 

 

(290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments