1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. FCA će potrošiti gotovo 2 milijarde evra na kazne i kredite
FCA će potrošiti gotovo 2 milijarde evra na kazne i kredite
0

FCA će potrošiti gotovo 2 milijarde evra na kazne i kredite

234
0
Podelite sa prijateljima:

FCA planira da potroši 1,8 milijardi evra u sledeće tri godine na kupovinu takozvanih regulatornih kredita da bi minimizovao kazne vezne za izduvne gasove u EU i SAD.

Sumu je obelodanio šef finansija kompanije, Ričard Palmer.

Uključujući 600 miliona evra potrošenih 2018., Fiat Chrysler će se oprostiti od najmanje 2,4 milijarde evra od 2018. zaključno s 2021. zbog kazni na osnovu manipulacija s izduvnih gasovima.

Nakon različitih „dilova“ s Teslom i drugim kompanijama, FCA je odvojio 1,8 milijardi evra za kupovinu regulatornih kredita u periodu od tri godine, od 2019. do 2021.

Ove godine, kompanija će snositi troškove usklađivanja u Evropi, Bliskom Istoku i Africi u iznosu od 120 miliona evra. Ovi troškovi će sledeće godine biti još veći, mada se očekuje da će ih sporazum o udruživanju s Teslom značajno smanjiti. Šef Fiat Chryslera, Majk Menli, rekao je analitičarima da bi bez sporazuma s Teslom, troškovi dostigli 390 miliona evra samo u 2019.

Prošle godine, FCA je imao gotovinske rashode između kredita i plaćanja uplata, i to od oko 600 milina evra. Ta brojka, koja uključuje i SAD, ove godine bi trebalo da bude „umerenija“.

Po analitičarima iz PA Consulting grupe, emisija ugljen-dioksida FCA u Evropi će pasti na 98,5 g/km, što znači da neće biti dostignut limit od 91,8 g/km. Ovo kompaniju stavlja u rizik da Evropskoj uniji plati 700 miliona evra u penalima 2021.

Sporazum potpisan s Teslom u vezi sa snižavanjem nominalne flotne emisije CO2 u Evropi značajno redukuje navedeni rizik. Ipak, krajnji rezultat će zavisiti od uspešnosti poslovanja Tesle u Evropi.

Tesla je na Starom kontinentu prodao 21.446 vozila u prvom kvartalu sudeći po podacima JATO Dynamicsa. Prodaja se više nego utrostručila sa 6.228 jedinica iz 2018. zahvaljujući uspešnom lansiranju Modela 3.

Sudeći po izveštajima FCA, i nekim kalkulacijama, kompanija je već sada potrošila više od milijardu evra na regulatorne kredite tokom 2017., uglavnom ih kupovavši od Tesle kroz američki sistem trgovine regulatornim kreditima kojim upravlja EPA.

AutoRepublika

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments