1. Home
  2. Vesti
  3. Kinezi spremili direktnog konkurenta za BMW X3
Kinezi spremili direktnog konkurenta za BMW X3
0

Kinezi spremili direktnog konkurenta za BMW X3

1.59K
0
Podelite sa prijateljima:

Hongqi XS5 je kineski odgovor za premijum vozila u SUV segmentu, a kao direktan rival vidi se BMW X3. 

Hongqi je slabo poznata marka na ovim prostorima. Deo su kineskog FAW koncerna koji je poznat i po tome što sarađuje sa Volkswagenom na matičnom tržištu. Hongqi se do 2013. godine mahom bavio proizvodnjom automobila za kinesku stranačku elitu, a od 2013. godine okreću se i širem tržištu. Do sada za svoje limuzine koristili baze drugih proizvođača, dok sa SUV modelima imaju nešto drugačiji pristup.

Hongqijev prvi SUV već je u proizvodnji, a u pitanju je potpuno električni model. Novi model popuniće zonu iznad navedenog električnog krosovera i nosi naziv XS5. Kada je reč o vizuelnom izgledu XS5 crpi inspiraciju iz konceptualnog izdanja U-Concept koji su Kinezi predstavili pre dve godine.

Ono što se prvo da primetiti jesu svetlosne grupe izvedene u LED tehnologiji kao i velika rešetka na prednjem delu vozila, koja je očito direktna aluzija na bavarski X3, uprkos nedostatku bubrežaste forme.

Iako je najavljeno da će XS5 imati široku paletu motora, objavljeni su podaci samo o jednom agregatu. U pitanju je četvorocilindarski turbo motor koji razvija 224 konjske snage. Što se tiče transmisije, saopšteno je da će se koristiti automatski menjač (nepoznato sa koliko stepeni prenosa) kao i da će se snaga prenositi na sva četiri točka. U drugim modelima ovog proizvođača u upotrebi je menjač japanske kompanije Aisin, te ne treba sumnjati da će svoju primenu videti i u XS5.

Dimenzije krosovera Hongqi HS5 su sledeće: dužina – 4.760 milimetara, širina 1.907 milimetara, visina 1.700 milimetara, uz razmak među osovinama dužine 2.870 mm. U kasnijem delu tržišnog života, XS5 trebalo bi da dobije i hibridni i potpuno električnu varijantu.

Iako u ovom trenutku Hongqi ne prodaje svoje modele van Kine, moguće je da će se uskoro oprobati i u Evropi. Matični FAW je prošle godine otvorio dizajn centar u Nemačkoj, i mada su Kinezi tajanstveni povodom ovoga, nema sumnje da je glavni zadatak tog centra dizajniranje vozila po meri Evropljana.

AutoRepublika 

(1593)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments