1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota će nuditi klipne motore na vodonik u serijskim modelima?
Toyota će nuditi klipne motore na vodonik u serijskim modelima?
2

Toyota će nuditi klipne motore na vodonik u serijskim modelima?

612
2
Podelite sa prijateljima:

Toyota, koja nije najveći svetski proizvođač baterijskih automobila, razmatra ideju ugradnje klipnih motora koji mogu da sagorevaju vodonik, i to u masovno sklaane modele.

Japanski proizvođač je pre nekoliko nedelja izašao s neobičnom Corollom pred publiku koja je prisustvovala lokalno organizovanoj trci izdržljivosti. Trocilindarski turbo motor zapremine 1.6 litara nije sagorevao benzin uobičajene oktanske vrednosti, već vodonik. Delovalo je da je i obim prilagođavanja automobila koji je Toyota bila prinuđena da izvrši u kontekstu razvoja ovog modela bio skroman. Novi su rezervoari za vodonik, ali i svećice i delovi sistema za ubrizgavanje goriva i…. Pa, to je sve, nema dalje.

Zahvat je izveden s ciljem da se prikaže kako je moguće izvršiti prilagođavanje klipnop motora radu na vodonik, a ne samo na fosilna goriva. U svakom slučaju, treba podsetiti da je Toyota predana razvoju hibridnih pogonskih sklopova, a i sam izvršni direktor kompanije Akio Tojoda je poznat po stavu koji je prilično hladan u odnosu na baterijska vozila.

Trkački projekt s Corollom je inicijalno bio zamišljen da bude zadržan samo za potrebe učešća marke u auto-moto sportu, ali je sada inženjer zadužen za razvoj konkretnog modela izjavio sledeće: „kao industrijalci, mi nastavljamo da radimo na SUS motorima jer su godine iskustva utkane u njihov razvoj. Vredi potruditi se kako bismo ih doveli u stadiju ugljenične neutralnosti.

On je dodao da je iskustvo učešća na pomenutoj trci sa specijalnim primerkom Corolle bilo veoma korisno i da će pomoći Toyoti da odluči koji bi serijski modeli eventualno bili najpodesniji za prilagođavanje novoj ideji. Verovatno to nikada neće biti kompaktni gradski model, već ponajpre neko poveće vozilo, Razlog se naravno krije u velikim cilindrima, rezervoarima za vodonik.

AutoRepublika

(612)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Kapa dole za Toyotu.

don

Pitaj onog čiku iz Forda zarad koga se skida kapa 😉