1. Home
  2. Vesti
  3. Protiv Karlosa Gona i zvanično podignuta optužnica
Protiv Karlosa Gona i zvanično podignuta optužnica
0

Protiv Karlosa Gona i zvanično podignuta optužnica

187
0
Podelite sa prijateljima:

Gotovo mesec dana nakon hapšenja zbog navodnih finansijskih i drugih malverzacija, protiv bivšeg šefa Nissana, Karlosa Gona, i zvanično je podignuta optužnica od strane japanskih vlasti.

Brazilsko-francusko-libanski biznismen se tereti za kršenje japanskih zakona vezanih za finansijske instrumente i hartije od vrednosti.

Tačnije, Gon i njegov partner u krivičnom delu, Greg Keli, optuženi su da su kreirali lažne prikaze u godišnjim izveštajima o hartijama od vrednosti. Pored njih dvojice, i Nissan, kao pravno lice, doživeo je istu sudbinu.

„Nissan je ovu situaciju shvatio veoma ozbiljno. Kreiranje lažnih prikaza u godišnjim izveštajima o hartijama od vrednosti ugrožava Nissanove javne izveštaje poslovnih informacija  sa povezanim tržištima a kompanija ovim povodom izražava najdublje žaljenje“, saopštio je japanski gigant. „Nissan će nastaviti svoje napore da ojača upravnu strukturu i njeno usklađivanje, uključujući i pravljenje tačnih izveštaja u vezi sa korporativnim informacijama.“

U svemu ovome je indikativna sugestija eksperata, da gotovo 100 odsto ljudi, terećenih za krivična dela u Japanu, biva i osuđeno.

Novosti u vezi sa Gonovim nelegalnim potezima su na videlo izbile 19. novembra, kada je lišen slobode. U to vreme, on je bio optužen za prikazivanje umanjenih ličnih prihoda, kao i brojne druge malverzacije.

Po inicijalnim optužbama, Gon se udružio sa direktorom Nissana, Kelijem, u cilju umanjivanja kompenzacije od 88 miliona dolara na oko pola, ostvarene između 2011. i 2015. Na taj način je bivši direktor utajio porez od oko 35 miliona dolara.

Gon je takođe okrivljen da je izneverio poverenje Nissana tako što je kompanijskim novcem plaćao godišnje odmore, kupovao nekretnine i donirao sredstva sam sebi.

Iz Renaulta, Nissanovog glavnog partnera, još uvek nema reakcije.

AutoRepublika

(187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments