1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Hladnoća umanjuje autonomiju EV za do 44%
Istraživanje: Hladnoća umanjuje autonomiju EV za do 44%

Istraživanje: Hladnoća umanjuje autonomiju EV za do 44%

645
0
Podelite sa prijateljima:

Vlasnici mobilnih telefona, praktično svi mi, znamo koliki je uticaj hladnog vremena na mogućnosti baterije. Ispostavlja se da se i vlasnici e-mobila suočavaju sa identičnim saznanjima. Barem tako proizilazi iz studije koju je pripremila severnoamerička kuća AAA, koja je otkrila da domet EV sa jednim punjenjem baterija, može opasti i za do 44%, zavisno od vremenskih prilika.

Istraživanje je uključilo pet testiranih modela automobila, a prosečan negativan uticaj koji je ostvaren na kapacitet baterije se zaustavio na 41%, u uslovima u kojima je spoljna temperatura iznosila -6,7 stepeni Celzijusa. Nezavisno od modela koji je testiran, pad performansi baterija je bio sličan.

Na testu su se našli sledeći modeli: BMW i3 S, Chevrolet Bolt, Nissan Leaf, Tesla Model S i Volkswagen e-Golf.

Dakle, šta je dovelo do ovakvih rezultata? Jedan od najvećih uzroka “curenja” baterija je zagrevanje kabine. Dok je pad autonomije EV u uslovima u kojima vozač ne dogreva putničku kabinu iznosilo samo 12%, dotle je uključivanje kontrola klimatizacije donelo ranije iznet pad dometa EV, izraženom u broju pređenih kilometara.

Dok se vozači vozila pogonjena konvencionalnim motorima mogu osloniti na toplotnu energiju koja se generiše radom motora sa unutrašnjim sagorevanjem, dotle su vlasnici e-mobila prinuđeni da za dogrevanje kabine koriste energiju deponovanu u baterijskoj jedinici. Priznaćete da je vožnja na “-6” praktično nemoguća bez dogrevanja putničkog prostora.

„Sve dok su vozači svesni ovih okolnosti, šanse da ostanu bez struje u sred neke nedođije, po mrazu, minimalne su,“ kaže Greg Brenon, direktor automobilskog inženjeringa u kući AAA.

Prekomerni gubitak energije u baterijama je karakterističan i za vrele dane, iako manje izražen nego u opozitnim ekstremnim situacijama. Kada je klimatizacija, pri temperature od 34°C uključena, domet se smanjuje za oko 17%, dok u uslovima kada klima uređaj pri toj temperaturi nije aktivan, pad iznosi samo 4%.

Stručnjaci predlažu da se u ekstremnim uslovima, vozila pre početka vožnje, dok su još priključena na izvor napajanja, rashlade ili dogreju, zavisno od potreba, kako bi se zadržao viši stepen autonomje.

AutoRepublika

(645)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments