1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Japanci: Kobe skandal nije uticao na kvalitet naših automobila
Japanci: Kobe skandal nije uticao na kvalitet naših automobila
0

Japanci: Kobe skandal nije uticao na kvalitet naših automobila

213
0
Podelite sa prijateljima:

Kao što smo izveštvali početkom ovog meseca, Kobe Steel, jedan od najvećih proizvođača čelika u Japanu, priznao je da je namerno lažno sertifikovao neke proizvode od aluminijuma i bakra. Iako je samo 4% od ukupnih isporučenih količina aluminijuma i bakra pogođeno lažnim sertifikatima, japanski proizvođači automobila su bili prinuđeni da izvrše nužne bezbedonosne provere, u pogledu toga da li su komponente koje su ugrađivali u vozila svoje proizvodnje, ispravno sertifikovane. Ovih dana, tri velika proizvođača iz Japana su izašla u javnost sa informacijom da su izvršili inspekcije svojih vozila.

Naime, Rojters izveštava da su Toyota, Honda, Nissan i Mazda potvrdili da su isporuke komponenti iz kompanije Kobe Steel, a koje su ugrađene u njihova vozila, potpuno bezbedne.

“Potvrđujemo da su predmetni materijali zadovoljavajućeg kvaliteta sa aspekta svih regulatornih standarda, kao i da su odgovarajući prema standardima koje primenjuju naša kompanija. Bezbedonosna,  kao i pitanje pouzdanosti komponenti ugrađenih u naša vozila, nisu razlog za bilo kakvu zabrinutost.” – navodi se u saopštenju za javnost iz kompanije Toyota. Saopštenja bezmalo identičnog sadržaja, objavili su i Honda, Nissan i Mazda.

Što se tiče sudbine kompanije Kobe Steel, ona je u potpunoj neizvesnosti. “Za proizvođača, kontrole kvaliteta su najznačajnija poslovna funkcija, a Kobe Steel je varao godinama unazad. Ovo saznanje je kupce kompanije ostavilo u šoku. Očigledno je da im u budućnosti neće verovati.” Izjavio je za Rojters jedan viši japanski rukovodilac iz proizvodnog sektora.

Prema njegovom očekivanju, proizvođači koji su pretrpeli štete zbog propusta internih kontrola u kompaniji Kobe Steel, zahtevaće odštetu, sasvim sigurno. Međutim, nije verovatno da će oštećeni pokretati sudski proces protiv nesavesnog proizvođača. Vladina regulaciona tela, svi su izgledi, neće biti tako raspoložena za oproštaj. Ministarstvo pravde SAD je već pokrenulo istragu, dok je japansko Ministarstvo za zemljište, transport i turizam namerno da izvrši bezbedonosne provere vozila pogođenih Kobe Steel skandalom.

 

 

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments