1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Američke poštanske službe dobijaju nova vozila
Američke poštanske službe dobijaju nova vozila

Američke poštanske službe dobijaju nova vozila

408
0
Podelite sa prijateljima:

USPS (United States Postal Service), zvanična pošta Sjedinjenih Američkih Država (SAD), je započela proces pronalaženja novog dobavljača za vozila za usluge iz domena osnovne delatnosti kompanije.

Poslednji od njih, ilustrovan na naslovnoj fotografiji, Grumman Long Life Vehicle (LLV), je debitovao još 1987. godine i u narednih sedam godina isporučio oko 163.000 jedinica koje su u svakodnevnoj upotrebi do današnjeg dana. Iako je Grumman tada pobedio na tenderu, krajnji rezultat je bio izuzetno negativan.

Naime, LLV je delio skraćenu bazu pikap kamioneta Chevrolet S-10, kao i njegov 2,5-litarski agregat sa oko 90 konjskih snaga. Najvećim problemom se ispostavio podatak o potrošnji goriva koja je dostizala cifru od 23,5 litara na sto pređenih kilometara, što je za čak devet litara više nego što je to deklarisano proizvođač.

U proseku, na godišnjem nivou, ovaj nesklad između realnog i života u specifiacijama proizvođača, koštao je USPS oko 530 miliona američkih dolara. Dakle, govorimo samo o dodatnim troškovima za benzin.

LLV takođe pokazuje i godine pa je tako godišnji budžet za održavanje i popravke povećan sa 100 na 500 miliona dolara. Listu žalbi su uputili i poštari koji se žale da je LLV premali za današnje potrebe, a pri tom nema ni osnovnu opremu kao što su na primer držači za čaše, kamera za pregled zbivanja iz vozila i vozačevo mesto koje bi bilo odvojeno od prostora predviđenog za smeštaj pošte.

Tokom 2014. godine, USPS je raspisao konkurs za novo zvanično vozilo poštanske službe. Interesovanje je pokazalo oko 15 proizvođača, a USPS je izabrao finalnih pet kojii će se boriti za ugovor vredan 6,3 milijardi američkih dolara.

Od njih se očekivalo da isporuče 50 prototipova za testiranje, a pobednik će dobiti ugovor za proizvodnju dodatnih 180.000 jedinica. USPS kombinuje testiranja u realnim vozačkim uslovima kao i laboratoriji, a očekuje se da će svaki primerak koštati između 25.000 i 35.000 dolara.

Postavlja se jedno veliko pitanje, a ono je povezano sa politikom trenutnog američkog predsednika Donalda Trampa. Čak i ako bi se neki inostrani proizvođač najbolje pokazao na testu, i ukoliko bi on mogao da obavlja proizvodnju negde u SAD, šanse su male da bi baš ta kompanija dobila ugovor, upravo zbog zemlje porekla.

AM General LLC, nekadašnji proizvođač terenskog vozila Hummer H1, kao i vojnog „pandana“ Humveeja, je jedan od pet kandidata za finalni izbor. Njegov predstavnik stiže sa benzinskim agregatom i stop-start tehnologijom koja doprinosi nižoj potrošnji. AM General u početku nije imao partnera sve dok London EV to nije postao, pa se pretpostavljalo da bi model mogao biti „na struju“. Međutim, britanski London EV se nedavno povukao iz cele priče, a AM General nije želeo da komentariše slučaj.

Malo poznata firma iz savezne države Mičigan, Morgan Olson je ušla u saradnju sa turskim gigantom Karsan Otomotiv. Partnerstvo je započeto pre dve godine, a ugovor je predviđao da Turci dizajniraju i ponude tehnička rešenja za novi električni van, a Amerikanci bi onda obavljali proizvodnju na domaćem terenu.

Morgan Olsonu želi dugogodišnju saradnju sa USPS pošto je kompanija bila delo Grumanna kada je LLV zvanično debitovao pre više od 30 godina, a i danas proizvodi veća komercijalna vozila upravo za USPS.

U igri je i poznati proizvođač vojnih vozila Oshkosh Corp, a njegov partner je Ford. Za ovu priliku dva proizvođača su spremila specijalno modifikovan Ford Transit van koji leži na skraćenoj serijskoj verziji šasije, a pretpostavlja se da je reč o modelu sa benzinskim agregatom.

Indijski proizvođač Mahindra je takođe u izboru. Da bi se razlikovali od ostale inostrane konkurencije, Mahindra je otvorila svoju posebnu američku diviziju, a njihov prototip pruža kombinaciju benzinskog i električnog agregata.

I za kraj, tu je VT Hackney kao malo poznata kompanija iz savezne države Severne Karoline čiji je vlasnik singapurska firma Technologies Engineering Ltd. Njihov model je potpuno električni, a VT Hackney već isporučuje veće električne kombije USPS-ovom glavnom rivalu UPS.

Očekuje se da će USPS doneti konačnu odluku na kraju ove godine dok bi serijska proizvodnja startovala sledeće leto. Kako nijedan od proizvođača ne sme da javno priča o prototipovima, većina informacija su samo nagađanja, ali bi do kraja godine mnogi detalji trebali biti poznati.

Priredio: Zoran Tomasović

(408)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments