1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes i Tesla otpočeli pregovore o partnerstvu
Mercedes i Tesla otpočeli pregovore o partnerstvu
0

Mercedes i Tesla otpočeli pregovore o partnerstvu

137
0
Podelite sa prijateljima:

Sve je počelo zbog jednog tvita Ilona Maska. 

Šef Daimlera, Diter Ceče, potvrdio je novinarima da su u toku pregovori sa Teslom oko mogućeg partnerstva. Ceče ističe da su razgovori u odmakloj fazi, ali nije želeo da predviđa krajnji ishod i mogućnost saradnje.

Ukoliko se čelnici dve kompanije dogovore, saradnja će se odvijati na polju električnih komercijalnih vozila. Ilon Mask je u novembru prošle godine na pitanje jednog od njegovih pratilaca na Tviteru zašto Tesla ne koristi sopstvene modele za sopstvene putujuće mehaničare odgovorio da još uvek nemaju u planu sopstveno lako komercijalno vozilo. Mask je potom dodao da misli da je Mercedes Sprinter odličan u svom poslu, i da bi rado razgovarao sa nemačkom markom o mogućnosti saradnje.

Maskova vizija bila je da zajednički sa Mercedesom rade na električnoj varijanti Sprintera. Takva verzija već je zakazana za premijeru, ali ju je Mercedes samostalno razvio. Električni Sprinter stiže krajem tekuće godine uz obećanu autonomiju kretanja od oko 100 kilometara.

Ipak prostora za saradnju itekako ima. Mercedes je najavio da će na Salonu automobila u Ženevi predstaviti model EQV, odnosno električnu varijantu V klase. Veruje se da bi potencijalna saradnja sa Teslom obuhvatila i model EQV i električnu varijantu Sprintera. S obzirom na to da je naslednik Cečea, Ola Kelenijus, već najavio da je voljan da sasluša sve moguće partnere, čini se da je savez Tesle i Mercedesa sve izgledniji.

Daimler je posedovao akcije u Tesli, ali su 2014. godine prodali svoj udeo.

AutoRepublika 

(137)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments