1. Home
  2. Testovi
  3. VW e-GOLF 7 i VW GOLF 7 2.0 TDI R Line – prva vožnja restilizovane sedmice
VW e-GOLF 7 i VW GOLF 7 2.0 TDI R Line – prva vožnja restilizovane sedmice
4

VW e-GOLF 7 i VW GOLF 7 2.0 TDI R Line – prva vožnja restilizovane sedmice

19.85K
4
Podelite sa prijateljima:

AUTOKOMERC – Hvala!

Emotivni epilog dužeg druženja sa Golfom 7 1,2 TSI ishodovao je u jedan divan odnos. Stekao sam Najbolju drugaricu , koja je u međuvremenu bila na master studijama (inovirana paleta pogonskih sklopova), u nabavci (proširena i modernizovana ponuda serijske i dodatne opreme kao i inovativnih tehnologija) i kod kozmetičara (suptilne dizajnerske izmene). Zašla je u najbolje godine.

Ovo morate da znate

Promene koje donosi „srednje doba“ svakom od nas, na Golfu 7 su se odrazile na sledećim segmentima: prednji i zadnji odbojnici su izmenjeni; baš kao i svetlosne grupe, odnosno uvedeni su novi halogeni farovi uz LED dnevna svetla, u serijsku opremu, dok su kao opcija ponuđeni u punoj LED tehnologij (umesto dosadašnjih ksenonskih); što nije slučaj otpozadi, jer su svetlosne grupe i u serijskoj opremi u najmodernijoj LED tehnologiji; prednji blatobrani su revidirani, a uvedene su i nove boje karoserije; kao i felne od lake legure, novog dizajna. Unutrašnjost Golfa 7 je oplemenjena novim, kvalitetnijim materijalima koji su raznovrsnije uklopljeni.

U Golfu debituje 1,5 TSI Evo, četvorocilindarski agregat snage 110 kW koji uz opciju aktivnog menadžmenta cilindara, potrošnju redukuje na 4,9 l/100 km (emisija 110 g/km CO2). Osnovnu ponudu će činiti trocilindarski 1,0 TSI iste snage kao 1,2 TSI koji zamenjuje. Isti agregat će imati i više nivoa izlazne snage. Postojeći TDI agregati ostaju u upotrebi. Volkswagen je razvio novi 7-stepeni automatski menjač sa dvostrukom spojnicom, sa ciljem optimizacije odnosa potrošnja/performanse.

Active Info Display je potpuno digitalni informacioni panel dijagonale 12,3 inča, sa nebrojeno opcija u pogledu prikaza podataka, koji je opcija na svim verzijama Golfa, umesto analognih pokazatelja. Komanda putem gestova je još jedna novina u Golfu i celoj klasi uopšte. Funkcioniše na novom info-zabavnom sistemu koji je sada u boljoj rezoluciji i ekranima u rasponu od 6,5 do 9,2 inča. Na Golfu debitiju i svi bezbedonosni sistemi koji su u funkciji u višem segmentu VW game.

Volkswagen e-Golf

U drugoj generaciji, e-Golf donosi autonomiju veću za 110 km odnosno ona iznosi nominalno oko 300 kilometara (i veoma zavisi od vremenskih uslova, stila vožnje i slično), ili u realnom životu do 200 kilometara, prevashodno zbog oko 50% većeg kapaciteta litijum-jonskih baterija. Nedovoljna autonomija? Pogledajte istraživanja o prosečnom broju pređenih kilometara za dan . Zamislite dalje ovo: u prve dve godine od registracije svog novog e-Golfa, kupci imaju potpuno besplatno, konvencionalni VW automobil na rok od mesec dana godišnje uz limit u pređenoj kilometraži od 4.000 kilometara. Šta reći?

Novi električni agregat ima snagu/obrtni moment: 100 kW/290 Nm (ranije 85 kW/270 Nm). Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 150 km/h dok se ubrzanje do „stotke“ sada odigrava u 9,6 sekundi.

Navigaciona, kao i ostala uputstva servirana vozaču, su potpuno prilagođena što manjem utrošku energije. Čak je u opciji i pumpa za grejanje kabine koja na pametan način, koristeći toplotu spoljnog vazduha i vozačkih komponenti, povećava autonomiju i do 30%, tokom zime.

Vreme potrebno za punjenje baterija varira od nešto preko 13 sati (na kućnoj mreži) pa sve do 45 minuta na brzim punjačima (za 80% ukupnog kapaciteta baterija). Električna energija nije besplatna: u Nemačkoj (na oko 4.000 stanica) se naplaćuje po satu: 11,90 evra (DC) ili 0,95 evra (AC).

Instrumentacija e-Golfa, je u najvećoj uklopivoj meri, preneta sa konvencionalnog modela, odnosno, u skladu je sa najnovijim trendovima.

Stižemo na lice mesta

Domaćin ovog druženja sa radoznalim potencijalnim kupcima, umesto da cirkuliše po placu, daje informacije o upravo pristiglom restilizovanom Golfu 7 i nudi gostima zanosne tamne perece i prepoznatljive nemačke kobasice koje se vole i kad nisi baš gladan, stajao je na centralnoj platformi, blago pognutog nosa, i crveneo se pred svima. Uopšte nije iznenađenje što su gosti prilazili njemu, i s mukom se odvajali. Nažalost, nije bio u fazonu da se provozamo po gradu i autoputu. Imao je goste.

Zato e-Golf I Golf 7 2,0 TDI R-Line jesu.

 

Za volanom

e-Golf

Da nije oznaka na samom automobilu koje ukazuju da se radi o e-Golfu, teško bi po spoljašnjosti mogli da zaključite da se radi o elektropokretanom vozilu. Čak se i dopuna baterija vrši na istom mestu gde i tankovanje goriva na konvencionalnim Golfu.

Da odemo i korak dalje, info-zabavni sistem, po završetku vožnje i isključenju elektro agregata, prikazuje raspoloživu autonomiju uz simbol benzinske pumpe. Veoma simpatično i jasno namenjeno nostalgičarima.

U unutrašnjosti nas dočekuje poznata Golfova arhtektura i organizacija prostora, sa zaista zavidnom prostranošću i upotrebljivošću (što važi i za prtljažnik, čini se nesmanjene zapremine), uz jednu na oko veoma vidnu promenu. Novi info-zabavni sistem, osetljiv na dodir, dijagonale 9,2 inča u potpuno crnoj boji sa ogledalo efektom, koji je smešten prilično nisko sa mogućnošću da se njime manipuliše i putem gestova .

Čini mi se da bi mnogo bolje rešenje bila viša pozicija, a posebno ne razumem insistiranje ogromne većine proizvođača na “osetljivoj na dodir” tehnologiji. Dosta pažnje odvlači koja bi trebalo da bude usmerena na saobraćaj, i eventualno zgodnog saputnika na sedištu pored. Dodatni problem mogu da prave i prsti prečnika onih divnih kobasica koje su ostale na placu.

Ljubav prema automobilima verifikuje svaku žrtvu.  Instrumentacija ispred vozača, uz modifikacije koje su nužne s obzirom na koncept vozila, u potpunosti odgovara stilskom izrazu modela pre restilizacije i celog brenda u stvari. Na svojim pozicijama su i brzinomer (sa limitom do 160 km/h); obrtomer (do 10 hiljada obrtaja); “pokazivač količine goriva u rezervoaru” (preostali kapacitet baterije).

Prve kilometre je novi e-Golf, u mojim rukama, proveo u društvu tri dame. Bezmalo pun automobil. Iz ponašanja na drumu se nije moglo zaključiti da je auto opterećen. Stalno dostupan maksimalni obrtni momenat se baš oseća u vožnji, odnosno automobil reaguje momentalno na pritisak na papučicu gasa. Ono što me je začudilo je odsustvo kočenja u momentu otklona stopala sa papučice, tako karakteristično za elektropokretana vozila. Nasuprot tome, nastavljamo kretanje po inerciji i pritisak na kočnicu je, tokom uobičajene vožnje po gradu, mnogo češći prizor nego kod Bmw-a i3.

Ovde vredi pomenuti, odnosno podsetiti se vožnji trolejbusom niz Maršala Tolbuhina (znam da je promenjeno ime ali mi je ovako nekako milije), kada se čuje onaj karakterični huk elektromotora kod usporavanja. Podatak o težini vozila nisam uspeo da pronađem, i verujem da je automobil teži od konvencionalnog ekvivalenta, ali se to ne primećuje u gradskoj vožnji. Deonica kojom smo se kretali je bila dovoljno lišena ostalog saobraćaja da smo mogli da isprobamo i ubrzanja, kao i efikasnost kočnica. Pominjani Bmw i3 je osetno bolji, što je i logično, s obzirom da je za broj manji, a sa jačim agregatom. Kočnice su postojane i efikasne, uz još jednom ponovljeno čuđenje za frekventnijom potrebom za korišćenje istih. Malo brži prolasci kroz krivine, nisu pokazale slabosti u vezi sa stabilnošću. Vožnja autoputem, u zakonom propisanim brzinama, prava je relaksacija. Da napomenem, i ovde je transmisija automatska i jednostepena. Na kraju, putni kompjuter je umanjio autonomiju, bezmalo tačno za onoliko kilometara koliko smo se i vozili: dvadesetak. Tačan podatak o ceni tek pristiglog modela nismo dobili, ali očekivani cenovni okvir voženog primerka je u nivou od oko 40.000 hiljada evra.

Golf 2,0 TDI R line

Ako sam Golf 7 1,2 TSI doživeo kao najbolju drugaricu, voženi 2,0 TDI u R line opremi (110 kw) je definitivno izazvao leptiriće u stomaku i nagovestio možda čak i nešto više. Izvana gledano, imponuju izvršene izmene, grafika farova deluje značajno primamljivije  – dovodeći me do razumevanja važnosti maskare, felne od lake legure (delikatno nazvane Jurva) – pokazuju značaj atraktivnih cipelica na ženskoj nozi, dok panoramski krov verno imitira adekvatne naočare za sunce.

Da je ovo test – ovako opremljeni model bi dobio veoma visoke ocene za dizajn, posebno ovako spušten za 15 milimetara u odnosu na osnovnu verziju, i sa nešto tvrđim oslanjanjem. Svi proizvođači napreduju, to je očigledno i svi se trude da unaprede doživljaj putnika tokom vremena provedenog u automobilu. Samo, ovde je problem što to isto čini i VW sa svojom legendom. Sve što sam pročitao u press materijalima, mogu da potvrdim i na oko i na dodir. Od svega, najveće simpatije dobija Active Info Display.

Toliko informativan, pregledan i podesiv… U vožnji, izuzev sedmostepenog menjača koji radi veoma dobro, ništa novo. Golf kao svaki Golf, stabilan, upravljiv, onaj koji uliva poverenje. Za savršeni utisak, neophodan je (i) pogon na zadnjim točkovima, naravno, i verovatno malo bolji raspored težine po osovinama. Ovo je delom rešivo izborom lakšeg, čistijeg i savremenijeg agregata 1,5 TSI, što je svakako najveća želja za kompletan test. Ovaj model smo vozili kao prvi, ali je ostao za kraj, jer je subjektivan utisak o njemu značajno bolji od češće viđenih verzija.

Od pikantne opreme bih svakako još dodao: premijum muzički uređaj od 400 W (neko od nas ima usisivač manje izlazne snage); inteligentne full LED svetlosne grupe: sveznajući navigacioni uređaj.

Cena od 37.980 evra je svakako visoka, čak i uz listu dodatne opreme na tri stranice (uz potpuno uobičajenu veličinu fonta), ali ni utisak, verujte, nije ništa manje vredan od tih 38 hiljada.

Rastajemo se mi

Kratko je trajalo ovo naše druženje, verovatno me niko nije željnije očekivao nazad, nego sledeći zainteresovani kandidat – Ilda Šaulić. Još jedan pogled ka ovom lepotanu, dok iz grudi kreće ono njeno: “Dođi dušo da te ispratim….”

Dokle god Volkswagen u svom portfoliju brendova ima Golf ime, dotle nijedna ovozemaljska afera ne može da uzdrma finansijsku stabilnost i prosperitet grupe. Verovatno će za Volkswagen biti problem da napravi Audi A3, koji mora da bude bolji. Ne bio im u koži…

Vidimo se uskoro na testu.

 

Zvezdan Božinović

(19845)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Perica Rajkovic

Zvezdane i ostali, molim vas nemojte me pogresno shvatilti, niti obajviti ovaj komentar, radi se samo o dobronamernij kritici. Necu sebi dozvoliti da kritikujem sta si napisao, naprotiv, stil i sve ostalo su za pohvalu, ali sve to pada u vodu kada citaoci vide slike. Ne da nisu profisionalno uradene, nego su toliko amaterske da vas NIKO nece uzeti za ozbiljno. Da li je moguce da se bas toliko ne razumete u fotografiju i da nemate foto aparat od par stotina evra koji moze da ucini cudo!?? Osim sto su vam slike uradene mobilnim telefonom, pa ko ih jos na… Pročitaj više »

Zvezdan

Dragi Perice, obradovao me je očigledno dobronameran komentar milog čoveka. Prilika za vožnju je iskrsla tokom dana i zaista je čudo što sam uspeo da uklopim u gust dnevni raspored i tu vožnju. Zato su fotografije slikane mobilnim. I zaista, sa fotografijom tj umetnošću fotografije nemam dodirne tačke , pa se time bavim samo u iznuđenim situacijama. I torbica xaxa, ma sve ste u pravu. Dalje, nije bilo ukusno da zadržavam toliko dugo auto kako bi čitaoci videli lepote Konjarnika, Dedinja i Dušanovca. Sigurno ste videli fotke koje je uradio Pavle i koje su zaista profi, na drugim testovima, što… Pročitaj više »

Peki

Kritika je zaista bila dobronamerna i odnosi se iskljucivo ne slike predstavljenog Golfa.
Pozdrav

Zvezdan

Ama Srbine jasna stvar i hvala, uvek dobrodosle kritike posebno od strane doajena auto novinarstva. Nisam komentarisao samo kritike (od kojih covek moze jedino korist da ima) vec i potcenjivanje drugih, a sto se ne odnosi na vas, kao sto i sami kazete. U zdravlje i nadam se prilici da se upoznamo.