1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Octavia RS – 200 ks u TDI izdanju i 245 ks s hibridnim TSI
Škoda Octavia RS – 200 ks u TDI izdanju i 245 ks s hibridnim TSI
1

Škoda Octavia RS – 200 ks u TDI izdanju i 245 ks s hibridnim TSI

1.87K
1
Podelite sa prijateljima:

Škoda je upravo lansirala novu Octaviju, i mada RS model još uvek nije dostupan, znamo šta će se desiti u vezi s performantom iteracijom, planiranom za sledeću godinu.

Dok je Golf 8 svoju izlaznu snagu stopirao na 150 konja, Škoda je već najavila Octaviju s 2,0-litarskim TDI od 200 ks, u verziji s pogonom na sve točkove i sedmostepenim DSG menjačem. Ono što može da se pretpostavi je da je ovo jedan od agregata za novu Octaviju RS.

Ranije smo imali dvolitarski turbodizel u regularnoj Octaviji, Scoutu i RS-u sa 184 ks, što znači da je snaga porasla za 16 konja, dok je maksimalni obrtni moment sa 380 skočio na 400 Nm.

Doduše, mnogi Škodu sa TDI  agregatom ne smatraju „pravim“ RS modelom, ali je ova postavka, uvedena pre deset godina, i dalje veoma popularna.

Ono što se menja s lansiranjem modela za 2021. je hibridni aranžman. Škodini zvaničnici su ranije potvrdili da će biti deo RS porodice, ali još uvek nismo sigurni šta možemo očekivati. S jedne strane, ova postavka bi mogla da dođe sa 245 ks iz 1,4-litarskog SUS motora i elektromotora iz nove generacije Golfa GTE. S druge strane, moglo bi da se radi o 2,0-litarskom turbomotoru koji raspolaže s regenerisanom energijom U suštini, zašto ne bismo imali oba modela?

Naravno, svako očekuje veći četvorocilindraš u svom RS-u, tako da će biti interesantno videti da li će Škoda posegnuti s manjim motorom i „plug-in“ aranžmanom. Prvi elektromobil češke marke, čija je prethodnica Vision iV koncept, mogao bi raspolaže sa 306 konja, što bi dodatno začinilo stvari.

U svakom slučaju, RS TDI i TSI suživot bi mogao da se nastavi. Primera radi, TDI bi trebalo da dobije pogon na sve točkove, ali možda bez XDS+ diferencijala i sistema aktivnog ozvučenja unutar kabine. TSI bi mogao da preuzme titulu Škodine performantne perjanice, koju je „oteo“ Superb. Dakle, bez obzira što ovde nećemo imati posla s 300 ks kao u novom GTI i Cupri Leon, to ne znači da će Octavia RS biti manje, poželjna, naprotiv. Uostalom, u tom slučaju bi i cena otišla gore, na nekih 45.000 evra.

AutoRepublika

(1870)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako me zbog nečega obradovala nedavna premijera novog golfa i oktavije, to je zato što će da imaju i dizele u ponudi, tako da verujem da „još za neko vreme“ dizel nije mrtav.
Ali, u mojoj glavi i dalje ostaje velika dilema – kakav motor izabrati „jednoga dana“ za nova kola.
Jer, svaki motor ( benzin, dizel, hibrid ), deluju mi veoma poželjno, svaki na svoj način. Dok mi sama kola sve više deluju kao nešto što mi sve manje/redje treba u životu.