1. Home
  2. Prezentacije
  3. Upravo osvežena Nissan Micra mnogo govori i o novom Cliju
Upravo osvežena Nissan Micra mnogo govori i o novom Cliju
0

Upravo osvežena Nissan Micra mnogo govori i o novom Cliju

550
0
Podelite sa prijateljima:

Istog dana kada su objavljene i prve zvanične fotografije pete generacije francuskog mališana iz Renault Nissan Mitsubishi alijanse, stiglo je i obaveštenje o modernizaciji bratskog modela iz Japana, Nissan Micre. 

Evropska Micra je debitovala pre manje od tri godine, a kroz proces restilizacije, hedžbek je sa tehničke strane dobio značajna unapređenja. Paleta pogonskih grupa koja će se naći u Micri, verovatno je identična onoj koju možemo očekivati kod Clija.

Interesantno, većina proizvođača poslednjih godina priča o smanjenju zapremine motora, odnosno o “daunsajzingu”, ali sa Microm imamo primer “apsajzinga”. Dakle, motor zapremine 0,9 litara se seli u rubriku Istorija, a pod haubom će se razigrano kretati tri klipa, u litarskoj ambalaži (cilindrima). Ova smena agregata će zadesiti, u skladu sa planovima, sve modele alijanse.

Baš kao što je to slučaj i sa porodicom, prošle godine prezentovanih, četvorocilindarskih benzinaca zapremine 1,3 litra, i jednolitarski motor koristi tehnologiju plazma raspršivanja na zidove cilindara, što je izvorno upotrebljeno na pogonskoj jedinici sportskog automobila Nissana GT-R.

Dodatno, turbo punjači su opremljeni elektroaktuatorima, rashladni kanali su optimizovani, a izduvne cevi su integrisane u glavu cilindra. Prema navodima proizvođača, a zahvaljujući pobrojanim izmenama, novi motori će trošiti 600 do 700 mililitara goriva manje na sto kilometara prevaljenog puta, u odnosu na one iz prethodne generacije.

Uz novi motor, Micra je konačno prebacila i magičnu granicu od 100 “konja”. U stvari, tačnije je reći da je dobacila do same granice od 100 konjskih snaga, pošto je upravo toliko grla dostupno vozaču verzije 1.0 I-GT. Obrtni momenat je kod novog motora viši za 20 njutn metara u odnosu na staru jedinicu od 900 kubnih centimetara i iznosi 160 Nm.

Sada se mali, osveženi hedžbek može po prvi put pohvaliti i automatskom transmisijom, pošto u dosadašnjoj ponudi nije bilo verzije koja bi poštedela levu nogu vozača. Radi se o menjaču koji proizvođač naziva Xtronic CVT, a uparen je sa pomenutim agregatom koji razvija 100 ks. Kada je kupac izabrao baš ovakav pogonski sklop, morao je da se pomiri sa činjenicom da će obrtni momenat biti nešto niži, u odnosu na verziju sa ručnim menjačem. Žrtva izražena u njutn metrima iznosi 16.

Micra se nudi i sa motorom koji nosi značku 1.0 DIG-T (117 konjskih snaga i 180 Nm). Kompanija ovu verziju naziva mangupski “heated hatch”, odnosno podgrejani hedžbek, što bi trebalo da znači da nije dovoljno vreo, niti pak vruć, kako bi poneo epitete “hot hatch” ili barem “warm hatch”. Uz ovu verziju, jedina opcija što se transmisije tiče je ručni “šestobrzinac”.

Nissan Micra N-Sport

Najsnažnija Micra koristi N-Sport paket sa brojnim pseudo sportskim detaljima na karoseriji, ali i u putničkoj kabini. Sedišta su obložena alkantarom, vozač može da se osloni na prikaz dešavanja iza vozila zahvaljujući kameri, postavljenoj na poklopcu prtljažnika, a od bitnih detalja je lepo pomenuti da novitet nudi mogućnost ulaska u vozilo, bez upotrebe ključa.

Paletu agregata dopunjava i ranije dostupan atmosferski benzinac sa tri cilindra i jednom litrom zapremine, koji odbacuje 71 konjsku snagu, a tu je i čuveni 1.5 dCi koji razvija 90 ks. Oba motora koriste petostepeni ručni menjač.

Da se radi o restilizovanoj, a ne “staroj” Micri, pogledom na spoljašnost vozila, može se zaključiti po različito stilizovanoj maski hladnjaka. U putničkoj kabini, nov je multimedijalni sistem koji ne nudi mogućnost reprodukcije zapisa sa kompakt diskova.

Dileri Nissana u Evropi već primaju narudžbine za restilizovani hedžbek, a očekujemo da će i cenovna politika Japanaca biti poznata vrlo brzo.

AutoRepublika

(550)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments