1. Home
  2. Prezentacije
  3. Obnarodovan Renault Captur XL, odnosno Symbioz
Obnarodovan Renault Captur XL, odnosno Symbioz
6

Obnarodovan Renault Captur XL, odnosno Symbioz

2.91K
6
Podelite sa prijateljima:

Spektakularni koncept automobil pod imenom Renault Symbioz je prikazan pre sedam godina, najavljujući na taj nači novi format za potpuno električno vozilo bez vozača. Ali ništa slično se još nije pojavilo u asortimanu Renaulta. Ipak, ime Symbioz je dobro došlo, pa će tako sada ono postatti naziv još jednog krosovera za evropsko tržište.

Serijska verzija Renaulta Symbioza je izrađena na modularnoj platformi CMF-B i zapravo je stigla kao takva da se može opisati i kao prošireni evropski Captur, a koji je nedavno restilizovan. Dva krosovera pružaju iste, ne samo prednji deo karoserije, već i međuosovinsko rastojanje od 2.638 milimetara!

I samo zadnjica automobila koja stiže s uvećanim prepustom i originalnim ugaonim dizajnom, donosi prepoznatljivost Simbioza i razliku u odnosu na mlađeg brata. Dužina novajlije je 4.413 mm (plus 174 mm spram Captura), širina je 1.797 mm, dok je visina na nivou od 1.575 mm. Najniža tačka podvozja od tla, iliti po staroslovenskom – klirens je na 169 mm.

Ako Renaultov Captur pripada B segmentu, onda se Symbioz može smestiti u uvodni deo segmenta C. A ako sagledate malo šire, onda će se ispostaviti da Renault u Evropi sada nudi čak pet kompaktnih krosovera sa minimalnim razmacima u dužini: Captur (4,24 m), Symbioz (4,41 m), Scenic (4,47 m), Austral (4,51 m), a tu je i Arkana (4,56 m). Zašto toliko?

Prvo, ovaj segment čini 39% ukupnog tržišta u Francuskoj, tako da širok asortiman neće škoditi. I drugo, sa svim ovim krosoverima Renault delimično zamenjuje ugljovodonični Megane, onaj čija je proizvodnja okončana u aprilu.

Unutrašnjost Symbioza je u potpunosti pozajmljena od Captura. Na prednjoj konzoli se nalazi središnji ekran multimedijalnog sistema nazvanog OpenR i on pruža dijagonalu od 10,4 inča, a radi na operativnom sistemu po imenu Android Automotive 12. Podržava sve Googleove uslužne potencijale, a takođe i protokole Android Auto i Apple CarPlay, kao i više od pedeset aplikacija nezavisnih proizvođača.

Digitalna instrumentaciona tabla s monitorom od 10,3 inča je instalirana direktno ispred vozača. Za puni doživljaj boravka u još jednom galskom SUV-u, staraće se muzički uređaj marke Harman/Kardon. Integriše sistem od devet zvučnika, a dostupan je samo za one koji se opredele za doplatu.

Međutim, članovi razvojne ekipe ovog četvorotočkaša stavljaju glavni naglasak na praktičnost Symbioza. Zadnja sofa je, uostalom kao i kod Captura postavljena na klizač sa obimom pokreta koji nadilazi 160 milimetara. Ali, čak i ako pomerite sedište skroz unazad, zapremina prtljažnika će ostati dobrih 492 litara naspram 348 litara za sličan Captur. Ako žrtvujete udobnost putnika i pomerite sofu napred, onda se ova cifra povećava na 624 litara (Captur se drži na 480 litara). Sa potpuno preklopljenim naslonima drugog reda (a mogu se deliti i u odnosu od 60:40), prtljažnik pružaa 1.582 litara (umesto 1.458 litara koliko karakteriše hiljadu puta pominjani Captur).

U kabini su i brojne ostave za sitnice. Ukupan zapreminski kapacitet istih iznosi 24,7 litara. Tu su i četiri priključka tipa USB-C, a smešteni su u rasporedu „po dva napred i pozadi“. Imamo i električni poklopac prtljažnika i panoramski krov Solarbay, a koji krasi elektrohromno staklo. Konačno, da bi osigurao osećaj bezbednosti za porodicu, kao i u cilju poštovanja propisa Evropske unije, Symbioz poseduje i 29 aktivnih elektronskih bezbednosnih sistema, uključujući i sistem autopilota drugog nivoa, što je ništa drugo do fensi naziv za prilagodljivi (adaptivni) tempomat.

Do sada je za krosover najavljena ugradnja jedino hibridnog pogonskog sklopa koji kod Renaulta nosi naziv E-Tech. Kao takav je već poznat iz drugih članova linije modela Renaulta. Sastoji se od atmosferskog benzinskog motora radne zapremine od 1,6 litara, startera-generatora (25 ks), trakcionog elektromotora (49 ks) i robotizovanog menjača bez sinhrona i spojnice. Benzinac razvija 94 konjske snage, sistem anlaser-alternator dodaje 25 „grla“, dok električni agregat dopinosi sa 49 „konjića“. Ukupan broj konja u ovoj razigranoj ergeli dostiže 145 komada, a tu su i 205 Nm obrtnog momenta.

Pogon je na prednjoj osovini. Kapacitet trakcione baterije je na nivou od 1,2 kWh i očigledno je da ne postoji mogućnost dopunjavanja iste iz spoljnih izvora struje.

Novi krosover Renault Symbioz, uostalom kao i stariji ali manji brat Captur, će se proizvoditi u španskoj fabrici u Valjadolidu. Prijem porudžbina počeće u julu, cene će biti poznate u isto vreme. Početak prodaje ovog Francuza je zakazan tek za septembar.

AutoRepublika

(2910)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mess O'Bradovich

da nema bedz, i da ga vidim na ulici pomislio bih da je Skoda ili WV.

MRN

„… sa svim ovim krosoverima Renault delimično zamenjuje ugljovodonični Megane, onaj čija je proizvodnja okončana u aprilu.“

Zar je Megane tako tiho i neprimetno zauvek nestao ? Posle skoro tri decenije. Bez glasa … Tuga u Boga.

Interceptor

Bez dizel motora 2.0 taj auto je cist promasaj

Bruks 021

Bruks 021

Bruks 021

Dizel je za traktore

BB

Swmo hibrid? Dakle biće skup…