1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW i4 uhvaćen u objektiv špijunskog fotoaparata
BMW i4 uhvaćen u objektiv špijunskog fotoaparata

BMW i4 uhvaćen u objektiv špijunskog fotoaparata

245
0
Podelite sa prijateljima:

Svi se sećamo BMW iVision Dynamics koncepta iz Frankfurta 2017. Već tada se pretpostavljalo da je reč o prethodnici serijskog i4, a evo i dokaza da je to bilo tačno: špijunske fotografije otkrivaju serijski i4 EV.

Ovo je prvo proširenje „i“ porodice još od inovativnih i3 i i8. Novajlija bi trebalo znatno da doprinese tržišnom učešću u ovom segmentu.

i4 izgleda kao serija 4 Gran Coupe

Živa istina. Međutim, navikli smo da se ono što možemo da vidimo na konceptu, tek u nagoveštajima pojavi kod serijskog modela. Kada bude skinuta kamuflaža, obećavaju insajderi, i4 će jasno slati „i“ vibraciju oko sebe, bez obzira što su proporcije automobila prilično tradicionalne.

Elegantni i atraktivni iVision Dynamics koncept je bio u Gran Coupe formi, i to u maniru serije 4. BMW kaže da je sposoban da ubrza do 100 km/h za 4 sekunde, maksimalna brzina iznosi 190 km/h, dok raspolaže autonomijom od 600 kilometara. Ukoliko ove brojke budu identične kod serijskog modela, to će biti odlično.

U ovoj fazi nije jasno da li će novi BMW i4 počivati na CLAR platformi ili posebnoj arhitekturi. Ono što znamo je da će baterije biti pozicionirane duž poda u okviru međuosovinskog rastojanja, što objašnjava za nijansu viši klirens. Ćelije su postavljene nisko u cilju bolje upravljivosti a karoserija je podignuta da radi lakšeg smeštanja u vozilo.

Ovde nemamo posla s karoserijom od ugljeničnih vlakana, kao u slučaju i3 i i8. Umesto toga treba očekivati upotrebu aluminijuma, uz CFRP za neke detalje poput krova. To će smanjiti masu, ali i povećati cenu.

Ispod kamuflaže, kažu insajderi, nalazi se preponatljivi „i“ anfas s jedinstvenim „bubrezima“, dok će „ručke“ vrata funkcionisati na dodir.

Ono što je takođe primetno su lažne izduvne cevi, verovatno tu da bi „zavarale trag“ lovcima sa fotoaparatima.

Da li će zaista poneti naziv „i4“?

Ukoliko BMW zadrži aktuelnu strategiju što se nomenklature tiče, sasvim je logično da novajlija bude nazvan „i4“, analogno seriji 4 Gran Coupe sa SUS motorom. U Minhenu su definitivno bolje rešili distinkciju i imenovanje  električnih modela u odnosu na Audi i Mercedes, tako da sve što treba da urade je da se drže postojeće filozofije.

BMW i4 je električni automobil kreiran da bude lak za korišćenje i održavanje, ali i da bude sjajan za vožnju. Bavarska porodica elektrifikovanih modela ubrzano raste, jer će se još četiri hibridna i baterijska modela priključiti družini do 2021., a čak 25 do 2025.

BMW iVision Dynamics koncept

Adrian van Hojdonk, glavni dizajner BMW-a, sugeriše da će većina linija varirati u odnosu na koncept. U smislu dizajna, koncept je baziran na Vision Next 100, a van Hojdonk kaže da ima još nekih stvari koje treba da se urade, mada je on optimističan po pitanju uspešnog prenošenja atraktivnosti studije u realnost.

Tehničke specifikacije

Serijska verzija i4 će koristiti dva elektromotora, pogon na sve točkove i vektorisanje obrtnog momenta. Takođe postoji potencijal za implementiranje sistema upravljanja na zadnje točkove i poluaktivnog vazdušnog ogibljenja. BMW će najverovatnije pratiti Teslin primer u smislu ponude različitih verzija kada je o izlaznoj snazi reč. Na kraju krajeva, ovaj BMW „na nišanu“ ima Model 3.

Zapravo, performantna verzija bi mogla čak da ponese „M“ oznaku, kaže Dik Arnold, šef menadžmenta proizvoda u BMW i sektoru, tako da bi moglo doći do svojevrsne sinergije između „i“ i „M“ divizija.

Robert Irlinger, direktor BMW i departmana kaže će biti elektrifikovanih M automobila u budućnosti. On smatra da nema „sukoba“ između „i“ i „M“ brendova, već da će u budućnosti doći do kooperacije, navevši momentalno dostupan obrtni moment elektromotora kao značajnu stavku kada je o performansama reč.

Kada će se naći u prodajnim salonima?

Arnold je napravio analogiju sa i3 i i8: EfficientDynamics Vision koncept iz 2011. se pretočio u serijski model za manje od tri godine. Po toj osnovi, spreman za kupce i4 treba očekivati najranije 2020.

AutoRepublika

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments