1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi krosover MG One je u potpunosti spreman
Novi krosover MG One je u potpunosti spreman
3

Novi krosover MG One je u potpunosti spreman

1.67K
3
Podelite sa prijateljima:

Kinesko preduzeće SAIC, koje poseduje pravo na korišćenje marke MG, je sredinom leta najavilo skori početak proizvodnje krosovera One, i on je već sada uključen u masovnu proizvodnju, dok se početak isporuka očekuje u veoma bliskoj budućnosti. Istini za volju, za sada samo u matičnoj Kini, ali SAIC ima velike planove i aspiracije ka osvajanju brojnih svetskih tržišta. 

Sudeći po preliminarnim informacijama, proizvodnja modela One će uskoro početi i u Indiji, dok će primerci atraktivnog krosovera biti otpremani i na tržišta Velike Britanije, pa naposletku i u kontinentalnom delu Evrope.

MG One je utemeljen na novoj modularnoj platformi Sigma (SAIC Intelligence Global Modular Architecture), onoj koju je matična kompanija razvila da bi bilo korišćena u svim markama koje kontroliše. Omogućava proizvodnju četvorotočkaša s međuosovinskim razmakom u intervalu od 2.600 do 3.000 milimetara, uz trag točkova u rasponu od 1.560 do 1.700 mm.

Novajlija će biti nuđen s različitim rešenjima za sistem ogibljenja na zadnjoj osovini, i silaziće s traka u benzinskom i hibridnom izdanju, uz opasku da se za električnu modifikaciju koristi zasebna arhitektura. Novi One će posedovati i ceo kompleks modernih elektronskih pomagala osobi za volanom. Prvorođeno vozilo na ovoj platformi je bio minivan Roewe iMax8, dok je drugi u nizu junak naše večerašnje priče.

SUV MG One je u gami smešten između postojećih krosovera ZS s dužinom od 4.323 milimetra, i Pilot koji meri 4.610 mm po dužini. To prakično znači da je One, gabaritni brat Volkswagenovog Tiguana: dug je 4.579 mm; širok 1.866 mm, dok je visina na nivou od 1.617 mm. Među osovinama se nalazi, za C segment, tipično „prostranstvo“ od 2.670 mm.

Dizajn koji karakteriše novitet je usklađen s korporativnim fazonom MG-a, koji podrazumeva široko razjapljene „čeljusti“, odnosno masku hladnjaka koja se širi na niže. Rešetka je vizuelno ukombinovana, stopljena sa bočnim sekcijama odbojnika.

Kupci će se opredeljivati između dve modifikacije modela One, a one su obeležene grčkim slovima α i β. Razlikovaće se po temperamentu. Tako varijacija s indeksom alfa cilja na mlađu klijentelu, i ima predatorski osmeh s kontrastnim dekorom u enterijeru, uključujući i svetlo farbane sigurnosne pojaseve za putnike napred.

Verzija beta je osmišljena tako da ugodi ukusu konzervativnijih ličnosti, dok je putnička kabina sva u tamnoj nijansi. Istovremeno, svi krosoveri koriste diodnu rasvetu u farovima i neobičnu reljefnu oblogu na zadnjim, krovnim stubovima, dok naplaci mogu biti prečnika od 18 ili 19 cola.

Skoro da je nemoguće pronaći neki analogni taster, dugme u kabini, s obzirom na činjenicu da se ispred vozača nalazi jedinstveni panel čija dijagonala doseže 30 inča, uz napomenu da se bočne sekcije istog zakreću, rotiraju pod malim uglom.

Centralni instrumentacioni ekran i displej osetljiv na dodir preko kog se prate postavke informativno-zabavnog sistema su po dijagonali dugi 12,3 inča svaki, ali se u bazičnoj konfiguraciji može dobiti One i sa analognom instrumentacijom. Na levom kraju se nalazi panel za upravljanje nad radom rasvete, retrovizoria i centralnog zaključavanja, a koji funkcioniše putem dodira.

Kupci koji to budu voleli, dobiće enterijer obložen kožom, elektropokretana prednja sedišta, panoramski krovni otvor, audio sistem marke Yamaha. Isto važi i za adaptivni tempomat Pilot 3.0, a on se klasifikuje u sisteme autonomne vožnje drugog nivoa.

Nažalost, zapremina prtljažnika i nije za pohvalu, posebno ne u ovom segmentu, pa tako iznosi samo 336 litara (ispod police, to jest nivoa zadnjeg vetrobranskog stakla. Kada se spusti zadnja klupa, tada se dobija zapremina od 1.120 litara. Opet, i to je poštenije, nego deklarisati zapreminu od 564 litra za Kiju Sportage s početka prošle decenije, iako to nije bilo ni približno tačno.

Sve verzije krosovera MG One nude nazavisno vešanje na zadnjoj osovini, ali pogon će uvek biti samo na prednjoj osovini. Pod haubom se krije jedinica iz nove porodice agregata Mega Tech. Sagoreva benzin koji se ubrizgava direktno s dva fazna ciklusa i Honeywellovim turbo punjačem. Iz radne zapremine od 1,5 litara se tako izvlači nemalih 181 „grla“, uz 285 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Jedina menjačka kutija u opticaju je CVT, i ona je kao takva razvijena u saradnji s čuvenom nemačkom firmom Bosch. Poseduje čelični zupčasti kaiš i predviđena je da se nosi s obrtnim momentom koji neće biti veći od 325 Nm. Kako bi konstruktor održao imidž marke koja favorizuje sportski doživljaj, uprava se opredelila da ponudi i režim vožnje nazvan Super Sport, a koji se aktivira pritiskom na poveći taster smešten na obruču upravljača. Ubrzanje iz mesta do „stotke“ traje 8,4 sekundi.

Za sada je moguće naručiti samo primerke modela MG One α, i njihova cena je u rasponu od 17 do 22 hiljade američkih dolara, što će reći da Kinezi ne moraju imati ni celih 15 hiljada evra kako bi realizovali težnju da poseduju ovo atraktivno vozilo. Varijanta β stiže tek naredne godine, ali cene nemamo, kao ni tačan datum. Pride, tek ćemo da vidimo debi hibridnih modifikacija.

Kada sagledate celokupnu ponudu, ne možete a da se ne zapitate, zašto se Evorpljanima prodaju krosoveri C segmenta sa, na primer uporedivih 177 konjskih snaga, po cenama koje su najmanje dvostruko više od ovde pomenutih. Za novac koji SAIC traži za MG One, kod nas je moguće kupiti samo neku skromnu verziju putničkog automobila iz B segmenta. Čak je maleni SUV Aygo X deklarisan s osetno višom cenom, uz izlaznu snagu koja je tragikomična spram ovog modela…

AutoRepublika

(1674)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mile

Zarada proizvodjaca 300% , dok kupujemo stalno nove i menjamo kako izadje novi model za 2-3 godine a mozda i restilizovan za godinu dana, cene ce ostati ovakve za EU i stalno ce ici gore.

moron

Ovaj 1,5T sa 181 ks i 285 Nm mi deluje „puna šaka brade“ za onaj japanski high tech koji u Hondi imam …
Eksterijer mi je ok u odnosu na to šta se sve danas nudi, ali, od ovog enterijera bih poludeo da me tu neko „metne“ …
Da, gepek je … malo veći nego kod Honde HRV. Ali, ako je za utehu ( a teško da može biti ), ona je hibrid, proklete da su joj baterije u gepeku …

TheStig

Hahah drug gledaj sa svjetlije strane. Gledaj tableta, možeš istovremeno gledati 2 informativne emisije 🤣A gle naslona za ruku, ivice oštre možeš još malo slaninu rezati haha