1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova Dacia Duster debitovala
Nova Dacia Duster debitovala
7

Nova Dacia Duster debitovala

2.35K
7
Podelite sa prijateljima:

Danas je predstavljena osvežena verzija druge generacije Dacije Duster, nakon što je na tržištu provela oko tri i po godine, od debije iz 2017. Shodno očekivanjima, i nakon duge pretpremijerne kampanje, rumunski krosover je ogoljen i sada ćemo ga predstaviti.

Glavne razlike u spoljašnosti osveženog Dustera se ogledaju u drugačijim svetlosnim grupama, kako onim na prednjoj strani SUV-a, tako i onim na zadnjem kraju. Kućišta su im dakako ostala ista, ali je njihov unutrašnji sadržaj redefinisan na način da su uključena svetla izvedena u LED tehnologiji. Naravno, već smo ih videli u rumunskim novitetima Logan i Sandero.

Na ovaj način su i stop-svetla izgubila vezu sa krstačom, ili pak flasterom (kako su čije oči to več videle), a uspostavljena je asocijacija na bumerang. Dodatno, dizajn maske hladnjaka je takođe ažuriran. Ipak, iako su Rumuni odlučili prošle nedelje da uspostave novi logotip, na novom Dusteru je ostao onaj stari jer će novi simbol ukrasiti vozila komšijske marke, počev od 2022. godine.

Prvo o čemu treba pričati o pasusu kojim se otvara sekcija vezana za novine u putničkoj kabini jeste uvođenje novog multimedijalnog sistema s ekranom dijagonale od osam inča, umesto ranijeg koji je za dva inča bio skromnijih gabarita po najudaljenijim tačkama pravougaonika. Zanimljivo je da je ovakav ekran već bio nuđen u Dusteru pre restilizacije, doduše onom s oznakama francuskog Renaulta. Pričamo o verziji za ruske kupce. Istina, okvir na tom modelu je bio drugačiji.

Multimedijalni sistem poseduje funkcije konektivnosti Apple CarPlay, Android Auto, kao i odašiljač Wi-Fi signala. Umesto središnjeg naslona za ruku, postavljena je visoka kutija obložena mekim materijalom, i nalazi se između sedišta. Tu su i četiri USB priključka na raspolaganju putnicima u enterijeru.

Restilizacija je iskorišćena i da bi se revidirala paleta ponuđenih verzija Dustera. Na primer, ukinut je nekadašnji uvodni paket, koji je ranije birao samo jedan procenat kupaca, pa je umesto ranija četiri dostupna paketa opreme, u katalogu ostalo njih tri: Essential, Comfort i Prestige. Upravo je najbogatija varijanta Prestige i bila najtraženija, a njeno učešće u prodajnom miksu je dostiglo čak 81%!

Ne samo što je smanjen broj ponuđenih paketa opreme već je redukovan i broj individualnih stavki koje se mogu dodatno naručiti, pa ih je sada jedanaest, umesto dojučerašnjih osamnaest.

Sličan proces gore opisanom, odigrao se tokom prošle godine u vezi s dostupnim pogonskim sklopovima namenjenim Dusteru. Zato se ovom prilikom nije menjala lista motora koji pokreću rumunski krosover, ali je zato šestostepeni robotizovani menjač s dvostrukom spojnicom (EDC) postao ponovo dostupan.

Istini za volju, jedino će ga biti moguće dobiti uz najmoćniji dizel (kao nekada), ali sada i uz najsnažniji turbobenzinac 1.3 TCe (150 konjskih snaga). Da priču kompletiramo podatkom da je ovaj menjač iz Dustera iščezao još 2018. godine, a i dalje nije dostupan na verzijama pristupačnog SUV-a za sva tržišta.

Svi ostali motori u novom Dusteru su „osuđeni“ na kooperaciju s ručnim menjačem. Na listi agregata su jedinice: 1.3 TCe (četvorocilindarski turbobenzinac sa 130 konjskih snaga i 1.5 Blue dCi (četvorocilidarski turbodizel sa 115 ks), Tu je i 1.0 TCe Eco-G kao trocilindarski turbo motor koji sagoreva dve vrste goriva i razvija stotinu konjskih snaga. Može koristiti propan ili benzin dok je domet vrhunski. S jednom dozom goriva, krosover će prevaliti čak kilometara.

Opet, za razliku od nekih drugih tržišta, Dacia Duster je u modifikaciji koja raspolaže s pogonom na sva četiri točka dostupna samo u dizel izvođenju, a i tada jedino uz doplatu! Sve ostale verzije ostaju samo s prednjim pogonom.

Uz sve ove optimizacije, kako ih nazivaju u materijalima podeljenim novinarima, moguće je i poigrati se s cenom. Tako je pre zatezanja bora, u Francuskoj Duster najmanje koštao 15,5 hiljada evra, dok će sada cena biti za 600 evra… NIŽA!

Najprestižnije izdanje, ono s pogonom na obe osovine će se prodavati za 22,9 hiljada evra. Naručivanje počinje 5. jula, dok je početak prodaje zakazan pre nego što nam ponovo dođe jesen.

AutoRepublika

(2346)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Skladan paket

Balkanboj

Sve je manje blam voziti novu Daciu.
Jeste da je trebalo vremena, ali ipak idu na bolje.

S mile

Kupci Dacie, su racionalni, ne zahtevni za savremene trendove. Jednostavni ljudi, koji ne vole da obilaze majstore i placeve trazeci polovne delove. Ima onih koji zarad brenda, npr Audija, ima da zrtvuju dobar deo svojih primanja, i vremena. Jer majstori razvlace, a potraznja za rezervnim delom, cesto polovnim, trazi vreme.

BB

Majstori restilizacije… Koja je ovo po redu? 😉

moron

Na dilerskim oglasima „stari“ Duster zna prebaciti i 20 hiljada evra. Ekonomski, nema tu odavno ni D od one nekadašnje, povoljne Dačije.

Slavko

Mozda ce i kod nas za restilizovani cena 600e na dole. 😀
Salu na stranu, jace i opremljenije verzije su preskupe.
A opet, ima ih na ulicama, ko da ih dzabe dele.

bocca

Kako se meni čini, na osnovu ogromne razlike u ceni između prvog i drugog paketa opreme, prvi paket je dodatno ogoljen i verovatno nema klimu! Uskoro ćemo imati i potvrdu da li grešim!