1. Home
  2. Liste
  3. Lista: 8 EV modela za 2019. sa autonomijom širom od 350 kilometara
Lista: 8 EV modela za 2019. sa autonomijom širom od 350 kilometara
0

Lista: 8 EV modela za 2019. sa autonomijom širom od 350 kilometara

536
0
Podelite sa prijateljima:

Osam je modela trenutno koji mogu preći više od 350 kilometara po punjenju, ali ih je takođe dosta na putu.

Pored „paprene“ cene, najkritičnija specifikacija vezana za električne automobile je autonomija. Kupovina električnog vozila koje nudi dovoljno operativnog dometa donosi osmeh na lice zbog nulte emisije i neposećivanja benzinske stanice, ali s druge može da donese i suze zbog baterije koja je „ispustila dušu“ negde u nedođiji.

Amerikanci u proseku voze nekih 65 kilometara dnevno u proseku, po podacima američkog ministarstva saobraćaja, što čak i EV s najkraćom autonomijom čini praktičnim (za 2019. to je Smart EQ ForTwo sa 90 kilometara. Ipak, i dalje treba biti oprezan i odabrati električni automobil s najvećom mogućom autonomijom koju možete da priuštite. Nije nimalo zabavno voziti se s jednim okom na putu a drugim na „strujomeru“.

Na svu sreću tehnologija baterija se rapidno razvija a proizvođači automobila pre svega nastoje da povećaju domet svojih vozila „na struju“. Za 2019. modelnu godinu je tu grupa od osam modela koji mogu da pređu više od 350 kilometara jednim punjenjem. To su Audi e-tron sa 400 kilometara, Nissan Leaf e+ sa 360 kilometara (i cenom ispod 30.000 dolara u SAD kada se odbije jednokratni federalni porez od 7.500 dolara).

Oficijelna procena autonomije svih električnih modela se može pronaći na internet stranici EPA-e, a mi se bavimo sa osam najboljih.

Prognoza je čak „ružičastija“ za 2020. i posle nje, jer su predviđeni novi modeli koji po jednom punjenju mogu da pređu 500-650 kilometara. Tesla kaže da će novi Roadster, planiran za 2020., biti sposoban da pređe čak 1000 kilometara, uz sprint do „stotke“ za samo 2 sekunde.

Međutim, treba imati u vidu da je nominalna autonomija određena u laboratorijskim uslovima, striktno kontrolisanim. Iz tog razloga, domet u realnom saobraćaju može strahovito da varira, i upravo tu leži potencijalna nevolja za sve vlasnike „bela tehnika“ automobila.

Primera radi, prevoz težih predmeta, vožnja višim brzinama, vožnja s gumama čiji je pritisak vazduha prenizak, sve to može da doprinese ubrzanom pražnjenju baterijskih ćelija. Takođe, vožnja na autoputu sa otvorenim prozorima ili krovnim prozorom, povećaće otpor vazduha, što naravno negativno utiče na autonomiju. Dalje, vožnja uzbrdo, isto tako zahteva više  električne energije.

Ne treba zaboraviti da električni automobili imaju tendenciju da prelaze manji broj kilometara kada je temperatura vazduha niska.

Nissan Leaf+ – 360 kilometara

Reč je o dugo očekivanoj „+“ verziji sa produženom autonomijom – 360 u odnosu na 240 kilometara standardne varijante. U prodajne salone treba da stigne u proleće.

 

Jaguar I-Pace – 375 kilometara

Ovo je prvo Jaguarovo elektrifikovano vozilo. Reč je dinamičnom i okretnom SUV-u srednje veličine, koji može da po proceni pređe 375 kilometara uz jedno punjenje. Sa 400 ks, do „stotke“ može da ubrza za 4,6 sekundi.

Chevrolet Bolt EV – 385 kilometara

Sa rastućom propasti „plug-in“ verzije, Chevrolet Bolt EV će egzistirati kao trenutno jedini elektrifikovani model marke. Nudi sasvim solidnu autonomiju, ali će u proleće početi da gubi vladine subvencije.

Audi e-tron – 400 kilometara

Ovog proleća će Audi debitovati s novim potpuno električnim modelom s pogonom na sve točkove. Reč je o luksuznom SUV-u s očekivanom autonomijom od 400 kilometara. Ne očekujte da bude jeftin, ali biće prestižan i moćan, u svakom slučaju.

Hyundai Kona Electric – 415 kilometara

Novi model za 2019., ovaj elektrifikovani, kompaktni krosover može da pređe nešto više od 400 kilometara po jednom punjenju a košta ispod 30.000 dolara (kada se uključi jednokratna subvencija).

Tesla Model X – 475 kilometara

Prodaja velikog Teslinog SUV-a cveta, prvenstveno zahvaljujući okretanju kupaca ka modelima s povišenim klirensom. Atraktivni Model X s vratima u vidu „galebovih krila“ može da pređe više nego solidnih 475 kilometara u 100D verziji i 465 kilometara u P100D varijanti. Što se Tesle tiče, federalne subvencije ističu ove godine.

Tesla Model 3 – 500 kilometara

Kompaktn Teslin sedan se prodaje „kao alva“. Odgovarajuće nazvan „Long Range“ model je lider u porodici sa 500 kilometara dometa. Srednje pozicionirani (jeftiniji) model može da pređe 420 kilometara.

Tesla Model S – 540 kilometara

I naravno, na prvom mestu je Model S, i dalje svežeg i futurističkog izgleda. Najbolji rezultat ostvaruje u 100D verziji.

AutoRepublika

 

(536)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments