1. Home
  2. Zelene strane
  3. Direktno poređenje – Audi e-tron GT vs Tesla Model S
Direktno poređenje – Audi e-tron GT vs Tesla Model S
1

Direktno poređenje – Audi e-tron GT vs Tesla Model S

835
1
Podelite sa prijateljima:

Kakvog strašnog rivala dobija Tesla Model S!

Audi e-tron GT koncept, upravo predstavljen u Los Anđelesu, svojevrsna je najava ko će vladati u segmentu sportskih sedana u bliskoj budućnosti, ali na električni pogon. U grupi maloj ali odabranoj se još nalaze Tesla Model S, Fisker Emotion i Porsche Taycan, korporativni „rođak“ Audija, s kojim deli platformu. S obzirom na to da je Teslin model jedini u serijskoj proizvodnji, a dimenzije karoserije su veoma slične, bilo je zanimljivo napraviti direktno poređenje.

Kalifornijski i bavarski model dele brojne osobine, imaju po četvoro vrata, tandem elektromotora, pogon na sve točkove i visoke performanse. Međutim, tu su i sasvim izvesne razlike. Audi akcenat stavlja na prvu reč u sintagmi „sportski sedan“ a američki model na drugu. Zbog toga se u ovom poređenju nalazi Model S 75D, koji je najbliži po karakteristikama e-tron GT-u.

Autonomija

Audi poseduje bateriju od 90 kWh, koja bi trebalo da obezbedi voznu autonomiju od 400 kilometara po WLTP protokolu. Model S, sa baterijom od 75 kWh, može od punjenja do punjenja da pređe 415 kilometara po EPA proceduri, za koju se smatra da je realnija od evropske. Recimo da u tom slučaju Tesla ima prednost od petnaestak kilometara.

Vreme punjenja

Ovo je još jedan veoma važan parametar kada se ocenjuju električna vozila. Ovde je možda malo teže tačno odrediti brojke. Tesla nije objavio precizne podatke, sem da tridesetominutno punjenje pruža distancu od 275 kilometara. Međutim, ovo se odnosi isklkjučivo na 100D verziju.

Prednost se takođe ogleda u tome što vlasnici Modela S mogu besplatno da koriste razvijenu „Supercharger“ mrežu brzih punjača uz odgovarajući kod. Druga stvar koju treba imati na umu da će prve isporuke GT-a započeti početkom 2021., tako da baterije i mreža koje koristi Model S mogu biti donekle unapređene.

Audi kaže da se baterija e-tron GT-a može napuniti 80 odsto za 20 minuta (kada je potpuno ispražnjena). Naravno, niko neće do stanice za punjenje doći „praznog rezervoara“, tako da je ovo više smernica. Pozitivno, što se Audijevog modela tiče je što će infrastruktura za električna vozila, koja ne pripadaju Tesli, biti značajno razvijena u toku naredne dve godine, s obzirom na širenje Ionity mreže u Evropi i Electrify America u SAD.

Kada je punjenje kod kuće u pitanju, brojke su prilično slične, s jednom interesantnom razlikom. Naime, Tesla dolazi sa AC punjačem od 11,5 kW, koji se priključuje na Tesla Wall Connector, dok Audi s druge strane, poseduje bežično punjenje od 11 kW, koje je mnogo praktičnije, jer automobil samo treba da se nađe na platformi za punjenje.

Performanse

Naravno, ovo je najzabavniji deo poređenja. Audi e-tron GT ovde odnosi očiglednu pobedu. Iz stanja mirovanja do 100 km/h mu je potrebno 3,5 sekundi a Tesla Modelu S 75D 5,4 sekunde. Maksimalna brzina Audija iznosi 240 km/h a Tesle 225 km/h.

To nije sve, jer nemački proizvođač tvrdi da njegov električni Gran Turismo može nastaviti da funkcioniše u visokom tempu bez „plaćanja penala“. Ovo je direktan udarac za Teslu, jer njegov model smanjuje snagu nakon određenog perioda ekstremne eksploatacije da bi se zaštitio. Na ovom planu je prednost definitivno na strani Audija.

Vozne osobine

Ovde je teško kategorički presuditi, ali vrlo je verovatno da Audi dominira i u ovom domenu. Doduše, Tesla je dokazani performer u krivinama, ali e-tron raspolaže sistemima vektorisanja obrtnog momenta i upravljanja na sva četiri točka. To ga zasigurno čini bržim na stazi od Tesle.

Komfor

Ovde već stupamo na Teslinu teritoriju. Kalifornijski model može bez problema da primi pet osoba, a poseduje i opciona dodatna sedišta za decu u zadnjem delu, i to uzrasta kada prerastu dečija sedišta koja se instaliraju na zadnjoj klupi a još uvek nisu „dobacili“ do gabarita odraslih. Mada oba automobila imaju prtljažnike (napred) sličnih kapaciteta, Model S poseduje zadnja vrata u hedžbek stilu, što obezbeđuje prevoz većih objekata.

S druge strane, u e-tron se udobno mogu smestiti „samo“ četiri osobe, jer se čini da bi petom putniku pozadi bilo pomalo neprijatno na duge staze. Dakle, što se tiče praktičnosti, Model S definitivno dominira.

Rezime

Na kraju, kada se treba odlučiti za ovaj ili onaj automobil, to će pre svega biti određeno ličnim potrebama i preferencama. Tesla Model S nudi više klasičan stajling sa visokim nivoom praktičnosti i upotrebljivosti.  Konstantno se unapređuje putem softvera besplatno, što je veliki plus. Takođe raspolaže opcionim, naprednim sistemom vozačke asistencije (ADAS) u okviru Autopilota.

Audi e-tron GT stavlja akcenat na performanse. Možda će biti malo ublažen u serijskom izdanju, ali će se bez dileme pozicionirati kao sjajan performer. Ono što se može sa sigurnošću prognozirati je da će raspolagati izuzetnim voznim osobinama, što će vozačima donositi osmeh na lice, bilo da se radi o gradskom saobraćaju „od semafora do semafora“ ili vijugavim brdskim putevima.

Priredio: Pavle Barta

 

(835)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Tesla S se prodaje već duže vrijeme a Audi e-tron je koncept, što znači da još nije krenuo u serijsku proizvodnju.Kada siđe sa proizvodnih traka neophodno je sučeliti ova dva modela i dati objektinu ocjenu cijena/kvalitet + petformanse.Što se tiče vožnje el.automobila pod maksimalnim oterećenjem (brzinom), takav tempo ekstremno crpi baterije i nakon pola sata „pozdrav dječaci“ zatim pravac utičnica.Nema tog strujaša koji će dugo da vozi pod maksimalnim oterećenjem.