1. Home
  2. Prezentacije
  3. Tesla Model 3 (2018.)
Tesla Model 3 (2018.)
5

Tesla Model 3 (2018.)

3.61K
5
Podelite sa prijateljima:

„Budućnost dostupna danas“

Kada je Tesla debitovao 2003. godine, osim zanimljivog imena nije postojalo previše detalja sa kojim bi kompanija privukla pažnju javnosti. U moru novih automobilskih kompanija koje žele da promenu tržište i donesu revoluciju, Tesla je delovao kao firma koja će nestati sa tržišta i pre nego što proizvede prvi serijski automobil, ali desilo se nešto sasvim suprotno. Od revolucionarnih modela i načina poslovanja, Tesla je postao najvredniji američki automobilski brend u rekordnom roku. Pred nama je sada možda najbitniji model u kratkoj istoriji kompanije, Model 3, a Tesla je nedavno objavio i prve zvanične informacije pred početak prodaje.

Kratka istorija

Američki biznismeni Martin Eberhard i Marc Tarpenning su osnovali Teslu 2003. godine, nedugo nakon što je General Motors najavio plan da gasi električni prototip EV1. Oni su osigurali početni kapital pre nego što se u priču umešao i Elon Musk, Južnoafrički milijarder koji je stekao imperiju investicijama u popularne internet sajtove i programe. Musk je podigao finansije na još viši nivo sa novim investitorima i državnim ugovorima, po čemu je Tesla trebalo da proizvodi ne samo automobile već i skladišta energije i solarne krovove za političare. Prvi model kompanije je bio Roadster, urađen u zajedničkoj saradnji sa Lotusom, pa su Britanci tako proizvodili školjku na bazi modela Elise, a Tesla dodao mehaniku. Roadster je napisao istoriju kao prvi kompletni električni automobil sa litijum baterijama i sa maksimalnim dometom od 320 kilometara. Iako nije bio preterano veliki prodajni uspeh (2.450 prodatih primeraka u pet godina proizvodnje), Roadster je doneo dovoljno veliku zaradu da Teslu proširi ponudu i sa nekoliko novih modela kao što su Model S (2012.) i Model X (2016.).

Mart, 2016. godine

Musk je najavio predstavljanje potpuno novog i jeftinijeg modela u septembru 2015. godine, a Model 3 je zvanično debitovao u koncept formi 31. marta 2016. godine. Malo je reći da je ovaj automobil napravio revoluciju. Čak 115.000 potencijalnih kupaca je uplatilo 1.000 dolara učešća 24 sata pre predstavljanja, a da bi na kraju prve sedmice Tesla imao čak 325.000 uplata, čime je oboren dugogodišnji rekord Citroena DS iz 1955. godine (80.000 narudžbi u prvih deset dana). Tokom predstavljanja koncepta, Musk je izjavio da će Model 3 biti u stanju da pređe 344 kilometra između punjenja baterija i koštati oko 35.000 dolara, što se činilo kao neverovatno dobra ponuda. Navedene brojke nisu bili preterano impresivne u poređenju sa glavnim rivalom Chevrolet Boltom, ali za sada Model 3 je taj koji je odneo svu pažnju publike.

Dizajn

Već na prvi pogled je uočljivo da se serijski model ne razlikuje mnogo od koncepta, a sve je počelo od samih dimenzija. Model 3 je dugačak 4.690 milimetara, širok 1.850 i visok 1.440 milimetara, što znači da je sličnih dimenzija kao BMW serije 3 i Audi A4. Kao i što se očekivalo, Tesla je zadržao karakteristike koje su učinile Model S i Model X popularnim, kao što su aerodinamičan krov, kratka vrata gepeka i dugačka hauba. Najveća promena u poređenju sa prototipom ležu i vidu branika, posebno kod zadnjeg dela, da bi automobil bio još aerodinamičniji i samim tim ekonomičniji. Model 3 stiže i sa specifičnim prtljažnikom postavljenim napred, a dizajneri i inženjeri su imali samo jedan zadatak – da u njega stane ručni prtljag koji je dozvoljen tokom letova avionom. Spomenućemo i da je glavni dizajner Franz von Holzhausen nekada radio za Volkswagen, General Motors i Mazdu.

Enterijer

Možda najveće iznenađenje je stiglo na račun enterijera. On je toliko prost i jednostavan da na momenat deluje kao da je preuzet iz nekog mnogo jeftinijeg proizvoda, ali to je samo deo priče. Kontrolna tabla je udaljena što dalje od vozača da bi se stekla impresija prostora, a nju odlikuje samo poveća drvena lajsna i otvori za grejanje i klimu ugrađeni u samu tablu. Vozač kontroliše sve komande preko 15,4-inčnog monitora koji je postavljen u stilu mobilnog telefona ili tableta, pošto Tesla zna da su većina potencijalnih kupaca mlađi ljudi. Na monitoru se nalazi gotovo sve – kontrole za mediju, navigaciju, podešavanja na samom automobilu i slično. Ispod glavnog monitora se nalazi tradicionalni plastični deo sa dva držača za čaše. Ceo enterijer ima samo dva dugmeta i to oba na volanu, a svaki od njih ima duplu svrhu. Onaj sa desne strane služi kao menjač i za podešavanje kakvu vrstu vožnje vlasnik želi dok levo dugme služi za komande svetala i migavaca. Čak ni vrata nemaju tradicionalna dugmad i kvake već male elektronske senzore dok se paljenje automobila vrši preko aplikacije na mobilnom telefonu. Spomenućemo da Tesla očekuje da će većina kupaca da se odluči za opcioni Premijum paket opreme, a za dodatnih 5.000 dolara kupac dobija kvalitetnije materijale, bučniji audio sistem, grejače u zadnjim sedištima i stakleni panoramski krov.

Punjač i baterije

Dok su Model S i Model X u svoje vreme bili dostupni za besplatno punjenje baterija, kupci Modela 3 nisu iste sreće. Brzi punjači su i dalje dostupni po određenoj ceni (nije poznato po kojoj), a Tesla kaže da cilj nije profit već da se samo pokriju troškovi proizvodnje. Kupci će moći da plate po potrošenom kilovatu ili vremenskom periodu na punjaču, zavisno od zakona u svakoj državi. Na brzim punjačima („supercharger“), kojih trenutno ima oko 3.600 u svetu (Musk želi da duplira navedenu cifru do kraja 2017. godine), je potrebno svega 50 minuta da se baterije kompletno napune, a za 30 minuta ona se pune za maksimalni domet od 300 kilometara. Ukoliko koristite standardan punjač kod kuće onda je potrebno oko 7,5 sati.

Tesla nije želeo da otkrije previše detalja oko maksimalne snage (spominje se cifra od 258 ks), ali jeste nagovestio da će postojati dve opcije po pitanju baterija, od 50 kWh i 75 kWh. Ona jeftinija može da pređe 352 kilometra između punjenja, ali za dodatnih 9.000 dolara kupac može da dobije i verziju od 496 kilometara. Za sada nije poznato kolika je snaga, ali Tesla kaže da slabiji od dva modela ubrzava do 100 km/h za 5,6 sekundi dok je moćniji model za pola sekunde brži.

Auto-pilot

Tesla ne odustaje od auto-pilota bez obzira što je takva tehnologija dobila mnoge kritike širom interneta zbog nekoliko sudara. Musk spominje da auto-pilot nije tu da obavi kompletnu vožnju za vas već da samo pripomogne u vožnji. Model 3 pruža veliki broj kamera za praćenje saobraćaja, a svi vlasnici koji žele da koriste auto-pilot moraju da plate 5.000 dolara za aktivaciju. Ovaj potez nije odmah obavezan i tehnologija može biti dodata i tokom narednih godina. Tesla trenutno testira i novu generaciju auto-pilota gde će automobil moći samostalno da upravlja, a ova opcija će u budućnosti koštati 3.000 dolara.

Budućnost

Musk je već najavio da će performantna verzija stići tokom sledeće godine, a po nekim najavama nosiće Ludicrous oznaku. Dok će u samom startu motor biti postavljen pozadi uz pogon na zadnje točkove, kompanija u skorijoj budućnosti planira i pogon na sva četiri točka uz motor postavljen i napred, čime prostor prtljažnika neće biti ugrožen. Tesla takođe planira i novi sportski dvosed koji bi bio zamena na originalni Roadster, a on bi trebalo da stigne u salone do 2019. godine. Ukoliko svi modeli opravdaju očekivanja spominju se i još jedan veći krosover (iznad Modela X, moguće ime je Model Y) kao i veći sedan (iznad Modela S). Kompanija je nedavno izjavila da planira da izgradi još dve ili tri velike fabrike i da će objaviti lokaciju do kraja godine. Tesla trenutno ima samo jednu fabriku i to u američkoj saveznoj državi Nevadi, ali će sledeća gotovo sigurno biti u Evropi ili Aziji. Prošle godine Tesla je isporučio oko 80.000 vozila na godišnjem nivou, a cilj je povećati navedenu cifru na 250.000 vozila u narednih 12 meseci.

Model 3 protiv Bolta

Kao što smo spomenuli ranije, Model 3 ima samo jednog pravog rivala i to Chevrolet Bolt, pa je vreme da pogledamo koji predstavnik pruža bolje brojke, barem na papiru. Model 3 je brži čak i u svojoj slabijoj verziji sa ubrzanjem do 100 km/h za 5,6 sekundi dok Bolt pruža samo jednu verziju i njegovo ubrzanje iznosi sedam sekundi (mada su neki novinari uspeli da izvuku 6,3 sekunde na testu). Teslin predstavnik pruža i dve opcije po dometu, od 352 i 496 kilometara, dok je Bolt dostupan samo u verziji od 381 kilometra. Model 3 je bolji i po pitanju punjenja, pa tako za 30 minuta Teslin rival može da napuni baterije za 300 kilometara, a Bolt za „samo“ 144 kilometra. Model 3 je i veći i pruža zanimljiviji pogon na zadnje točkove, ali moramo spomenuti da Bolt „pobeđuje“ po pitanju enterijera pošto se on ne razlikuje u velikoj meri u poređenju sa većinom rivala na ulicama.

Cene

Model 3 stiže sa relativno niskom cenom od 36.200 dolara, ali treba spomenuti da Američka vlada nudi popust od 7.500 dolara svakome ko kupi električni automobil. Međutim, cena ume da poraste veoma brzo dodavanjem opreme kao što su 19-inčne felne (1.500 dolara), lepša boja (1.000 dolara) i Premijum paket za enterijer (5.000 dolara). Za sve one koji se odluče za verziju sa većim dometom, cena je za 9.000 dolara viša. Radi poređenja, za Bolt je potrebno izdvojiti 37.495 dolara, a čak i u punoj opremi ona je prelazi cifru od 41.780 dolara. Spomenućemo da je u narednu cenu oba modela uračunata i odlična garancija na baterije od osam godina ili 160.000 kilometara, odnosno četiri godine ili 100.000 kilometara za ostatak automobila.

Mogući problemi

Iako je isporuka modela tek nedavno započeta, Tesla se već sada suočava sa listom potencijalnih problema. Naime, kompanija se ranije nadala godišnjoj proizvodnji od 100.000 vozila, ali se navedena cifra u međuvremenu popela na 400.000. U ovom momentu lista čekanja je 12-18 meseci. Mnogi će takođe reći da su električni automobili samo kratkotrajni trend i da neće dugo opstati. Prilog ovoj tvrdnji ide glavni rival Modela 3, Chevrolet Bolt. Kada je debitovao prošle godine, Bolt je dobio mnogo pohvala i osvojio nagrade, uključujući proglašenje za automobil godine po izboru uglednog Motor Trend magazina. Međutim, prodaja je izostala i u prvih sedam meseci Bolt je privukao tek oko 9.500 kupaca na domaćem tržištu.

Mnogi će se složiti da su najveći problemi oni finansijski. Tesla je kompanija koja nikada u svojoj istoriji nije ostvarila profit, zbog potrebnih velikih investicija, a u ovom momentu je potrebno 1,5 milijardi dolara da bi proizvodnja Modela 3 dostigla potreban nivo. Kompanija je već investirala 1,2 milijarde dolara u protekla tri meseca i trenutno poseduje „samo“ tri milijarde dolara u zalihama. Neke procene kažu da čak ni dodatih 1,5 milijardi dolara neće biti dovoljno pošto Tesla u proseku prima oko 1.800 novih narudzbi svakog dana.

Zaključak

Kada se zna da Tesla nikada u svojoj istoriji nije ostvario profit (što je razumljivo, pošto je svakoj novoj kompaniji potreban početni kapital), pitamo se zašto njene akcije na berzi non-stop rastu. Nema sumnje da veliku ulogu u tome igra sam Musk, koga mnogi nazivaju Steve Jobsom današnjeg vremena, pa predstavljanje Modela 3 se često poredi kao jednako bitan događaj kao i predstavljanje iPhone telefona. Mnogi novi vlasnici kažu da su naručili Model 3 jer žele da zamene Nissan Leaf pošto Teslin predstavnik ima veći domet, a nije retkost ni da ponosni vlasnici postanu i oni koji su u prošlosti uglavnom vozili luksuzne nemačke automobile. Ipak, kupci i investitori bi trebalo da budu pažljivi pošto nam je istorija pokazala da onaj ko visoko leti može nisko da padne … Na Tesli je da proizvede 400.000 naručenih automobila i ubedi nas u suprotno.

Zoran Tomasović

(3607)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Profit i visina potrebnog kapitala u početnim godinama poslovanja nisu suprotstavljeni. Razlog odsustva profita mogu da budu ulaganja u istraživanje i razvoj, što verovatno i jeste konkretan slučaj. Ili bi mogao da bude dug proizvodni ciklus, na primer kod gradnje mostova što nije slučaj sa automobilima. Gledaćemo bilanse pa ćemo da analiziramo zajedno. Pozz i hvala za divnu prezentaciju.

Yankee

Ono sta je meni ironicno je da Tesla, i pored toga sto je uvek u crvenom, trenutno prodaje akcije za $357. Ford, koji je prosle godine imao profit od preko $9 milijardi, trenutno prodaje akcije za $11. :)))

Zvezdan

Brate Zoki, jedva čekam da te dohvatim kada dođeš u Srbiju, Bože zdravlja, ima dosta toga o ekonomiji da te naučim. Naime, cifre nisu uporedive, jer u 100% akcija Tesle je možda 1.000 akcija, a u 100% akcija Forda je možda 1.000.000 akcija, pa samim tim cena jedne akcije nije uporediva. Nije to novčana valuta pa da se poredi tako. Ali, ako bi i zamislili da jeste, tj da nisu babe i žabe u pitanju, opet bi situacija bila moguća i ekonomski obrazloživa. U tim okolnostima, ovakve cene akcija bi značile da investitori percipiraju Teslu veoma perspektivnom kompanijom koja će… Pročitaj više »

Yankee

Poznato mi je to da akcije skacu/padaju na osnovu toga kako publika ustvari vidi kompaniju u buducnosti, a ne na osnovu sadasnjih finansijskih rezultata. Ali to za broj akcija nisam znao.

Zvezdan

O vrednosti kompanije govori tržišna kapitalizacija, odnosno broj akcija pomnožen sa berzanskom cenom, a ne vrednost pojedinačne akcije 🙂