1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-AMG EQS stiže s preko 600 električnih konja?
Mercedes-AMG EQS stiže s preko 600 električnih konja?
1

Mercedes-AMG EQS stiže s preko 600 električnih konja?

199
1
Podelite sa prijateljima:

Reč je o električnom ekvivalentu AMG S63!

Mercedes tek treba da skine veo sa serijske verzije elekrične perjanice, ali glasine već sada cirkulišu na globalnoj mreži, da će EQS inedriti i AMG varijantu.

Po najnovijem izveštaju, visokoperformantna verzija bi trebalo da se stavi naspram Tesla Modela S Plaid, s postavkom koja podrazumeva dva elektromora i „vatrenu moć“ dovoljnu da se stavi naspram konvencionalnog AMG S63.

Ono što je interesantno je da će za kreaciju električnog sportiste koji će počivati na novorazvijenoj EVA arhitekturi, takođe biti zaduženi magovi iz Afalterbaha. Trebalo bi da bude iste veličine kao aktuelni CLS.

Dok se očekuje da EQS 550 4Matic pod Mercedes-Benz značkom bude u ponudi s 470 ks i 760 Nm, AMG EQS bi trebalo da isporučuje preko 600 konja i 900 Nm, koji bi preko pogonskog sistema na sve točkove stizali do asfalta. S obzirom da bi snaga bila kanalisana na svaki točak ponaosob, sprint do „stotke“ je projektovan na ispod četiri sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski limitirana na 250 km/h.

Njegova velika litijum-jonska baterija od 100 kWh, spakovana u pod vozila, trebalo bi po WLTP-u da omogući autonomiju od 692 kilometra. Ipak, realističnija vrednost bi bila ona od 515 kilometara. Ko bude u žurbi, moći će da preko brzog punjača od 350 kW napuni 80 odsto baterije za 20 minuta.

Međutim, za očekivati je da će proći izvesno vreme pre nego što Mercedes lansira AMG EQS, jer logika nalaže da će sledeća generacija S klase pristići prva krajem godine, a zatim EQS. Teško da se performantni, električni derivat pojaviti na tržištu pre 2022.

AMG EQS će povesti gamu novih performantnih elektromobila koji će praktično činiti odraz tradicionalnog AMG portfolija, uključujući EQE limuzinu, pa čak i EQG verziju već potvrđene, električne G klase.

Naravno, AMG EQS će morati da se suoči s oštrom konkurencijom, ne samo u vidu Teslinog Modela S Plaid, već i Porsche Taycanom, Audijem E-Tron GT i Jaguarom XJ. Pored toga, BMW je nedavno najavio da će najsnažnija verzija serije 7 nove generacije biti električna.

AutoRepublika

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Da li sam dobro razumeo da će odraz palete konvencionalnih modela biti i u ovim EQ serijama? Pa koliko modela će Mercedes imati onda u ponudi, dvostruko u odnosu na sada? Ne razumem… Koliki godišnji proizvodni kontigent nekog modela mora da bude da bi on bio profitabilan. Pre 20 godina smo birali između 5 -6 modela, danas nam je izbor 15-ak, a za koju godinu biće 35+ (po marki)… Ludo 🙂