1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen muku muči sa softverom za ID.3 – 20.000 primeraka pod revizijom
Volkswagen muku muči sa softverom za ID.3 – 20.000 primeraka pod revizijom
2

Volkswagen muku muči sa softverom za ID.3 – 20.000 primeraka pod revizijom

303
2
Podelite sa prijateljima:

Ne tako davno, pre lansiranja osme generacije Golfa, proizvođač iz Volfsburga je imao problema s ispravljanjem izvesnih softverskih „bagova“. Posledica se ogledala u tome što je Volkswagen prognozu od 80.000 plasiranih primeraka do kraja godine morao da smanji na 10.000.

Naravno, programiranje za jedan visokotehnološki automobil zahteva veliki broj ljudi, izuzetne veštine, pa i rešavanje ozbiljnih „zagonetki“. Reč je o dugačkom i skupom projektu, čak i kada je praktikovan unutar kuće, da ne spominjemo spoljne partnere. S obzirom da je talenat Nemaca za improvizaciju obrnuto srazmeran njihovoj aroganciji, ovako nešto ni ne čudi mnogo.

ID.3 „se suočava s masivnim problemima u softveru“, izvestio je nemački Manager Magazin, kao i da će električni hedžbek „biti proizvođen mesecima s nekompletnom softverskom arhitekturom“. Nameće se pitanje, kako je ovo moguće?

Volkswagen ne želi da isporučuje novopečene elektromobile s toliko „bagova“, te će prva serija ID.3 završiti na parkingu do proleća 2020. Manager Magazin je konstatovao da će se IT inženjeri  sami premestiti na dotične lokacije, zajedno s mobilnim kompjuterskim stanicma, ispravljajući softver pre nego što „bela tehnika“ četvorotočkaši ne stignu do svojih vlasnika. Oko 10.000 primeraka je do sada proizvedeno s nekompletnim softverom.

Međutim, to nije sve! Još jedna serija od 10.000 ID.3 jedinica treba da bude ažurirana u maju 2020., tako da je ukupno reč o „više od 20.000 ID.3“ nespremnih za učešće u saobraćaju. Nakon ovog procesa, Volkswagen će navodno otključati mogućnost ažuriranja „preko etra“.

Šef kompanije, Herbert Dis, je do te mere impresioniran softverskom arhitekturom da smatra da je Volkswagen može prodavati drugim proizvođačima. Da mu verujemo? Nakon svih problema sa Golfom 8 i ID.3, čini se da takav stav nije nimalo kredibilan, a Tesla prosto deluje „profesorski“ u odnosu na VW po ovom pitanju. Mašta može svašta, Herr Diess.

ID.3 je ušao u proizvodnju prošlog meseca u fabrici u Cvikauu. Prethodio mu je koncept iz Pariza 2016. Najpriuštivija specifikacija košta nešto ispod 30.000 evra, a trenutno je dostupna samo „1st launch edition“ verzija, koja košta blizu 40.000 evra.

AutoRepublika

(303)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čitam i ne verujem… Skrivena kamera?

Don

Važno je da su se neki Alfi rugali i scene pravili kad je kasnila prodaja djulije,. A kad svabe ovaj ultraplasticni (ultrajeftina plastika) škart nisu u stanju da isporuče (IT problem , nema kompliciranih dijelova poput sus motora ) onda ide afirmativni članak, nema ruganja, nema istog tona i rečenica kao kad se alfa pokušala osramotiti, ipak se ista drznula napravit bolje auto od svaba.