1. Home
  2. Zelene strane
  3. Vozila Volvoa će biti prvi Euro 5 dizelaši s punom slobodom kretanja u Nemačkoj
Vozila Volvoa će biti prvi Euro 5 dizelaši s punom slobodom kretanja u Nemačkoj
0

Vozila Volvoa će biti prvi Euro 5 dizelaši s punom slobodom kretanja u Nemačkoj

1.02K
0
Podelite sa prijateljima:

Na nemačkim drumovima je više od pet miliona zastarelih dizel vozila koja ispunjavaju emisioni standard Euro 5, kojim je u pojedinim ulicama zabranjeno kretanje, što se posebno odnosi na centralne zone prezagađenih gradova. Najveći razlog za ovakav zakonski tretman starijih dizelaša uzrokuju prekomerna isparenja zloglasnih azotnih oksida (NOx). 

Stoga su već neko vreme specijalizovane ustanove, uz podršku proizvođača automobila, angažovane na razvoju i prilagođavanju sistema za prečišćavanje izduvnih gasova, koji bi doveo do značajno nižih emisija azotnih oksida. Takva tehnička rešenja nužno moraju da prođu test proceduru i dobiju odobrenje od strane nemačkog regulatornog tela KBA (Federal Motor Transport Authority). Do petka, niti jedan sistem nije posedovao relevantnu licencu.

Međutim, sada stižu vesti iz Nemačke (zahvaljujući Spiegelu), prema kojima je prvi licenciran hardver proizveden od strane Bavarian Broadcasting Corporation. Kompanija sa sedištem u Bambergu, Dr. med. Pley system je razvila hardversko rešenje podesno za ugradnju u vozila s ispunjenim Euro 5 emisionim standardima. Nevolja je što odobreni sistem odgovora samo dizelašima zapremine 2.0 i 2.4 litara, koji se ugrađuju u sledeće modele Volvoa: XC60, XC70, S60 i V60.

Vozila Volvoa koja poseduju naknadno ugrađen sistem za prečišćavanja izduvnih gasova emituju manju količinu od 270 mg azotnih oksida po prevaljenom kilometru, što je sasvim dovoljno unapređenje da bi tim primercima bilo dozvoljeno izuzeće od zabrane kretanja pojedinim gradskim zonama.

Uskoro slede rešenja i za vozila marki Mercedes i BMW

Nakon političkih razmirica u Nemačkoj koje su se dogodile prošle jeseni, ministar transporta Šejer je ispregovarao iznos od 3.000 evra kojim bi operaciju nadgradnje Euro 5 vozila sufinansirali i proizvođači Daimler i Volkswagen. Ispostavilo se da je neophodno instalirati seletktivni katalitički konvertor (SCR) kako bi vozila starije generacije zadovoljila nove propise.

Kako su zahtevi nemačkih regulatornih tela prilično visoki i ukupan trošak nadgradnje „Euro 5 vozila“ je varirao od 1.400 do 5.000 evra.

Grafika ilustruje način rada SCR katalitićkog konvertora uz pomoć predgrejača rastvora ureje (AdBlue), koji nudi kompanija Twintec Baumont. Uz ovo tehnološko rešenje, oko 90% štetnog azotnog oksida biva neutralisano iz isparenja starijih dizel vozila.

Martin Pley i njegova kompanija iz Bamberga je ušla u partnerstvo sa Volvoom još u oktobru prošle godine i mogla je da računa na pomoć proizvođača od samog početka. Iz tog razloga je i rezultat bio najbrži. Ipak, kako švedska kompanija nije bila umešana ni u kakvo lažiranje emisija izduvnih gasova, tako nije ni bila u obavezi da podense bilo kakav dodatni trošak modifikacije sistema prečišćavanja izduvnih gasova, navodi švedska Sino grupa.

KBA će nastaviti s izdavanjem licenci. Prema informacijama koje smo saznali čitajući Spiegel, Pley će uskoro dobiti dozvolu za nadgradnju modela Mercedes-Benz E klase, iz generacije koja se morala zadovoljiti poštovanjem Euro 5 emisionog standarda. Za ovo vozilo su već izvršena probna merenja, a rezultati su zadovoljavajući.

Ne samo to. Komapnija Pley je izašla sa očekivanjem da će u bliskoj budućnosti biti moguće nadgraditi sledeće modele Mercedesa, ali i BMW-a:

  • Mercedes Benz C220 / 250cdi, E220 / 250cdi, GLK 220cdi i V220cdi
  • BMW X3 2.0d, 318d, 320d, 325d, 518d, 520d i 525d.

AutoRepublika

(1021)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments