1. Home
  2. Liste
  3. Italijani ponovo dobili priznanje za motor godine
Italijani ponovo dobili priznanje za motor godine

Italijani ponovo dobili priznanje za motor godine

981
0
Podelite sa prijateljima:

Ferrari je još jedared osvojio titulu u međunarodnom izboru za motor godine (International Engine of the Year), ispred električnog pogonskog sklopa koji je razvio Jaguar i moćne V8 jedinice koju potpisuje Mercedes-AMG.

To je četvrta godina u nizu kako Ferrari trijumfuje, što nije pošlo za rukom niti jednom proizvođaču do ovog trenutka. Pre Italijana, inženjeri Forda su uspeli da se tri puta u nizu okite prestižnom titulom. Njihov nagrađivani biser je EcoBoost motor zapremine jedne litre.  Dakle, ponovni izbor istog motora za najbolji u prethodnoj godini nije nikakva retkost, ali svakako jeste impresivno postignuće za specijaliste iz Maranela.

Ova godina je bila prva u kojoj je primenjen novi sistem kategorisanja motora. Za razliku od ranije uspostavljene tradicije, ovaj put su pogonske jedinice raspoređene u srodne grupe prema nivou snage koju razvijaju, a ne po rasporedu i broju cilindara.

Biturbo V8 motor zapremine 3,9 litara iz modela 488 GTB i Pista, zaradio je 425 poena u generalnom plasmanu, što je značajno više od 328 bodova za elektromotor koji pokreće Jaguar I-Pace, kao i od četvorolitrskog V8 agregata iz Mercedesa-AMG (280 poena).

“Sada kada je Ferrari obezbedio titulu četvrti put u nizu, uspeo je da zacementira svoj status u budućim udžbenicima iz istorije,“ rekao je Din Slavnić, kopredsedavajući organizacije International Engine and Powertrain of the Year. „Iskreno, sumnjam da će iko ponoviti ovo dostignuće u budućnosti.”

Iako je Ferrari zaslužio najveću počast, ima još proizvođača koji bi mogli da budu ponosni na svoje kolege iz odeljenja inženjeringa. Evo liste pobednika:

Kategorija Pobednik
Generalni plasman Ferrari 3.9 biturbo V8
do 150 ks (110kW) Ford 999 cc turbo trocilindarski
150 ks – 250 ks (110kW – 184kW) Audi 2.0L TFSI četvorocilindarski
250 ks – 350 ks (184kW – 257kW) Porsche 2.5 četvorocilindarski turbo
350 ks – 450 ks (257kW – 331kW) Jaguar Land Rover elektromotor
450 ks – 550 ks (331kW – 405kW) Mercedes-AMG 4.0 biturbo V8
550 ks – 650 ks (405kW – 478kW) Ferrari 3.9 biturbo V8 (Portofino, GTC4 Lusso T)
650+ ks (478kW+) Ferrari 3.9 biturbo V8 (488 GTB, 488 Pista)
Novi motor Jaguar Land Rover elektromotor
Hibridni motor BMW 1.5 trocilindarski (i8)

AutoRepublika

(981)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments