1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jaguar I-Pace (2019.)
Jaguar I-Pace (2019.)
0

Jaguar I-Pace (2019.)

496
0
Podelite sa prijateljima:

Jaguar I-Pace je električno vozilo koje su mnogi vozači čekali. „Zelen“, pametan i siguran, I-Pace dostavlja fenomenalne vozne karakteristike, vještačku inteligenciju buduće generacije i praktičnost SUV vozila sa pet sjedišta što će Jaguar staviti u samom vrhu EV revolucije.

Struja

Sa fenomenalnim 90 kWh baterijama koje koriste 432 ćelije, I-Pace će moći da pređe 480 kilometara po punjenju. Punjenje baterije do 80% traje 40 minuta koristeći punjače snage 100 kw, dok će preko kućne utičnice od 7 kw za isti procenat biti potrebno oko 10 sati, što je perfektno za noćno punjenje.

 

Performanse

Dva Jaguar električna motora su postavljena na obije osovine, kombinovano proizvode 400 ks i 700 Nm obrtnog momenta sa neprestanim pogonom na sva četiri točka. Ovako velik obrtni moment i fenomenalna energetska efikasnost isporučuju sportske performanse, te I-Pace do stoke stiže za 4,8 sekundi.

Unikatna EV aluminijumska arhitektura koristi napredne tehnike zakivanja i zavarivanja, što daje veoma laganu ali čvrstu šasiju. Baterija je pozicionirana veoma nisko i centralno između osovina. Ova pozicija baterija omogućava perfektnu, 50:50, raspodjelu mase i veoma nizak centar težišta, što omogućava fenomenalne vozne karakteristike i ponašanje u krivinama.

 

Eksterijer

Na  veoma elegantan dizajn, sa siluetom koja podsjeća na kupe vozila, velik uticaj je imao Jaguar C-X75 superautomobil, sa kratkom i niskom haubom.

U poređenju sa koncept verzijom I-Pace, serijski model je doživio minimalne izmjene, što mu daje veoma futuristički dizajn. Sa veoma dugačkim međuosovinskim rastojanjem od 2.990 milimetara i ukupnom dužinom od 4.682 milimetra, ovo vozilo ima otisak sličan, svom starijem bratu, modelu F-Pace.

Visok uticaj aerodinamike na dizajn se vidi sa niskom haubom, oštrom linijom krova i „kockastim“ zadnjim krajem. Rešetka maske je takođe evoulirala u veoma značajanu aerodinamčku komponentu, te kanališe vazduh prema otvoru na haubi i sa tim smanjuje pritisak vazduha koji se stvara na prednjem dijelu automobila. Tu su takođe aktivna krilca na prednjem braniku koja se otvaraju i zatvaraju u slučaju da je potrebno dodatno hlađenje baterija. Sve ove karakteristike čine da I-Pace ima otpor vazduha od samo 0.29 Cd.

Modeli koji su opremljeni sa opcionalnim vazdušnim ogibljenjem se pri brzinama većim od 105 km/h spuste za 10 milimetara, te sa tim dodatno smanjuju otpor vaduha i povećavaju efiksanost baterija.

 

Enterijer

Pažnja obraćena na detalje i fenomenalna funkcionalnost u kombinaciji sa karakterističnom plutajućom centralnom konzolom postavlja dizajnerski standard koji bi ostali trebalo da prate.

Velikodušan enterijer putnicima na zadnjoj klupi daje 890 milimetara prostora u visini nogu i zbog nedostatka tunela za transmisiju potpuno ravan pod. Tu je takođe, skoro neograničen, ostavni prostor za stvari poput telefona, pića i raznih stvarčica, dok prtljažni prostor, sa podignutim naslonima zadnje klupe, nudi 656 litara, a spuštanjem istih ta zapremina raste na 1.453 litra.

 

Uprkos agresivnoj kupe liniji krova, prostora za glavu na zadnjoj klupi bi trebalo da bude na pretek zbog veoma nisko postavljene klupe. Kao opcija se nudi i panorama krov, što kabinu čini, na neki način, još prostraniju. Treba naglasiti da staklo panorame ne propušta infra-crvene zrake što kabinu čini hladnom, te nema potrebe za roletnama.

Kupci mogu izbrati između kože ili veoma kvalitetnog tekstila, koji je razvijan zajedno sa danskom firmom “Kvadrat”.

Tehnologija

I-Pace uvodi novi, Touch Pro Duo, info-zabavni sistem. Koristeći inovativnu kombinaciju ekrana na dodir, kapacitivnih senzora i fizičkih kontrola, Touch Pro Duo je veoma interesantan za korišćenje.

Novi navigacioni sistem procenjuje topografiju rute do destinacije, stil vožnje i statistiku zadnjih putovanja, kako bi vozilo izračunalo perfektan plan punjenja i preostalog dometa, što doprinosi vozačkom samopouzdanju.

 

Jaguar I-Pace će takođe lansirati mogućnosti Amazon Alexe. Sto znači da će vlasnik moći da razgovara sa automobilom, kako bi pristupio raznim podešavanjima. Na primjer: Da li je moj automobil zaključan? Da li imam dovoljno dometa kako bi stigao do posla? Promjeni temperaturu klime na 22°C, i slično.

Vlasništvo

Sa kompetitivnom cijenom ukupnog vlasništva, I-Pace će biti veoma popularan među privatnim kupcima, ali isto tako će biti izbor kompanija koje žele da svoju flotu automobila učine manje štetnom za planetu Zemlju.

Jaguar I-Pace je u prodaji od 1. marta u S, SE i HSE paketima opreme, a u početku je dostupan i „Prva edicija“ paket.

Enes Eki Alković

(496)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments