1. Home
  2. Vesti
  3. BMW “ukrao” kreatora poluautonomnog sistema Audijeve perjanice, našeg Alejandra Vukotića
BMW “ukrao” kreatora poluautonomnog sistema Audijeve perjanice, našeg Alejandra Vukotića
2

BMW “ukrao” kreatora poluautonomnog sistema Audijeve perjanice, našeg Alejandra Vukotića

408
2
Podelite sa prijateljima:

Veteran bavarske kompanije Audi, koji je celih devetnaest godina proveo “među prstenovima”, od januara preuzima čelnu poziciju odeljenja za razvoj sistema asistencije vozaču i autonomne vožnje, komšijske luksuzne marke BMW, objavio je u subotu tim kompanije koja je dobila zvučno pojačanje.

Vukotić, čiji su dedovi verovatno išli u istu školu kao i naši, na tom mestu će zameniti Elmara Frikenštajna, koji je na toj poziciji ustoličen tokom maja 2016. godine, a koji će se povući u zasluženu penziju nakon tromesečnog perioda u kojem će se obaviti primopredaja dužnosti.

BMW je početkom proleća objavio informaciju da će se centar za razvoj sistema vozačke asistencije i autonomne vožnje izmestiti na lokaciju koja se nalazi u neposrednoj blizini sedišta kompanije u Minhenu. Zajedno sa svojim partnerima, među kojima su grupacije FCA, Intel i Mobileye, razvojni tim broji više od 1.300 usko specijalizovanih profesionalaca koji će dati sve od sebe da tehnologija autonomne vožnje zaživi u komercijalnoj upotrebi, što je ranije moguće.

U ranijem delu godine, BMW je objavio da planira da uveća investicije u oblast istraživanja i razvoja, na rekordan iznos od sedam milijardi evra za 2018. godinu. Ogromna glavnina sredstava će biti utrošena na oblasti elektrifikacije i autonomne vožnje.

Još koja reč o “našem” Vukotiću. Naime, Vukotići su Crnogorci, s poreklom iz sela Čeva kraj Cetinja. Kroz istoriju, upamćeni su kao barjaktari kralja Nikole.

Alejandro Vukotić je Audi napustio 22. marta, ali se tek sada saznaje razlog za ovakvu odluku. Završio je Londonsku poslovnu školu, a od 2009. godine je u toj kompaniji obavljao odgovorne dužnosti u vezi sa razvojem sistema zaduženih za pomoć vozaču.

Vukotićeva kruna dosadašnje karijere je rad na razvoju novog A8, kao prvog modela koji je upotrebio lidar skener, senzore i mrežu procesora koja je uključivala više od 23 pojedinačnih stavki hardvera.

U suprotnom smeru, iz kompanije BMW, u Audi je na najodgovorniju poziciju prešao Markus Disman, ali njegov angažman još uvek ne može da bude ozvaničen jer je BMW aktivirao klauzulu “zabrane konkurencije”, pa je sada aktuelna trgovina između dve bavarske kompanije.

Naime, ukoliko BMW oslobodi Dismana, Audi će omogućiti rivalu da preuzme važeći sponzorski ugovor koji “četiri prstena” imaju potpisan sa Fudbalskim klubom Bajern.

AutoRepublika

(408)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
3chees

Nemojmo biti naivni!
Sve je to gamad,dogovorena politika u neku ruku!
Dok se ovdje kreteni svađaju tko je bolji između nemačke trojke,oni lepo broje pare…
smeće njemačko..

Miroslav

Ne razumem cemu uvrede