1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat izuzetno zadovoljan prodajom električnog izdanja modela 500
Fiat izuzetno zadovoljan prodajom električnog izdanja modela 500
1

Fiat izuzetno zadovoljan prodajom električnog izdanja modela 500

224
1
Podelite sa prijateljima:

Baterijski “fića” je za sada pun pogodak.

Mada rukovodstvo brenda iz Torina nije isprva bilo oduševljeno početkom prodaje ovog automobila, nakon što se umirila korona kriza na Starom kontinentu došli su i bolji dani za električni Fiat 500.

Proizvodnja pomenutog vozila startovala je u oktobru prošle godine u fabrici Mirafiori na Apeninskom poluostrvu. Inicijalno, plan je bio da se montira oko 300 jedinica na dnevnom nivou. Do toga se nije još uvek stiglo, i trenutno je prosek 210 proizvedenih četvorotočkaša.

U prvoj polovini tekuće godine isporučeno je 25.000 primeraka električnog Fiata 500, što je opet manje nego što je bilo planirano (35.000), ali uzevši u obzir opšte trendove na evropskom tržištu, probleme u vezi sa koronom, i hronični nedostatak poluprovodnika, to je vrlo dobar rezultat.

Pogotovo što se radi o električnom vozilu, koja i dalje nemaju nivo prodaje kao tradicionalni SUS automobili. Fiat se pohvalio i da je u prvom polugodištu električni 500 bio najprodavaniji EV model na domaćem, italijanskom tržištu.

Fiat dalje očekuje rast potražnje u Evropi, ali se najavljuje proboj i na druga tržišta, van našeg kontinenta. Tako bi ovaj model uskoro trebalo da bude ponuđen u Izraelu, te Brazilu, a onda i u nekolicini azijskih zemalja. Govori se i o plasmanu u SAD, mada je tamo Fiat već prodavao električno izdanje “fiće” i nije se proslavio.

S druge strane, rast prodaje trebalo bi da omogući i nova performantna varijanta ovog automobila. Tako će Fiat 500 Electric imati i Abarth verziju, koja će biti znatno potentnija naspram standardnog modela.

Kako pišu italijanski mediji, Fiat će morati da drastično uveća proizvodnju istaknutog četvorotočkaša, zbog sve veće potražnje. Navodno su na stolu dve opcije – povećavanje proizvodnje na 100.000 jedinica na godišnjem nivou, ili možda čak 140.000.

Podsetimo, prema aktuelnim planovima, marka iz Torina želi da za 12 meseci iz fabrika izveze 70.000 primeraka Fiata 500 Electric.

Ovaj električni mališan je već bio na našem testu, a utiske iskusnog Perice Rajkovića o ovom automobilu možete pročitati OVDE.

AutoRepublika 

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

U cilju reklamiranja na našem tržištu, pokrenuta je i nagradna igra, nagrada 500 hibrid.

https://www.valvoline.com/rs-serbia/osvoji-fiat500-hybrid