1. Home
  2. Vesti
  3. FCA se pridružuje BMW-u, Intelu i Mobileyeu u razvoju autonomnih vozila
FCA se pridružuje BMW-u, Intelu i Mobileyeu u razvoju autonomnih vozila

FCA se pridružuje BMW-u, Intelu i Mobileyeu u razvoju autonomnih vozila

134
0
Podelite sa prijateljima:

BMW grupa, Intel i Mobileye su objavili danas potpis Memoranduma o razumevanju sa FCA, kojim se definiše pristupanje ove italo-američke grupe ovom triju, sa ciljem razvoja platformi za autonomna vozila, za globalnu upotrebu.

Ovo razvojno partnerstvo bi trebalo da podstakne i ojača međusobnu sinergiju, odnosno da ujedini i naglasi individualne prednosti, sposobnosti i resurse. Na taj način bi se došlo i do bolje pozicije u razvoju tehnologije, efikasnosti i skraćenja potrebnog vremena kako bi se željena platforma našla na tržištu. FCA će u partnerstvo uneti inženjering, znanja i ostale tehničke resurse i ekspertizu, kao što će celoj okupljenoj grupi od pomoći biti i značajan obim prodaje, geografski doseg do kupaca koji FCA ima, kao i dugoročna ekspertiza na severnoameričkom kontinentu.

„Kako bi tehnologija autonomne vožnje napredovala, apsolutno je nužno da se stvaraju partnerstva među proizvođačima, i svima koji su uključeni u tehnološki lanac,“ izjavio je prvi čovek FCA, Serđo Markione.

„Ovo partnerstvo za FCA znači mnogo. Doprineće da osetimo direktne dobrobiti od sinergije, najviše kroz ekonomiju obima. Zajednički ciljevi i zajednička vizija, to je ključ za uspešno partnerstvo.“

U julu 2016. godine, BMW grupa, Intel i Mobileye su objavili njihovo udruživanje snaga u naporima da se proizvede samovozeći automobil. Prvi korak ka tom cilju je saradnja na temu postizanja standarda za nivo 3 autonomne vožnje, a zatim i za preostale nivoe: 4 i 5. Najviši nivoi bi trebali da ugledaju svetlost dana do 2021. godine, prema ovim planovima. Od tada, ove tri kompanije se bave dizajniranjem i razvojem nadgradive arhitekture platforme koju bi mogli da koriste mnogi svetski proizvođači, ali koja ne bi ugrozila autentičnost svakog brenda ponaosob.

Do kraja 2017. godine, iz ove kooperacije bi trebalo očekivati oko 40 autonomnih test vozila, na drumovima.  Očekivanja su, takođe, da će članice ovog partnerstva imati značajne koristi od iskustava koje je stekao Mobileye, tokom testiranja i ispitivanja svoje flote od 100 autonomnih vozila nivoa 4.

Mišel Krebs, izvršni analitičar za Autotrader, tvrdi: „FCA koji se priključuje grupi: BMW, Intel i Mobileye, u cilju razvoja platforme za autonomna vozila ilustruje primer saradnje sa kojom ćemo se sve češće sretati u budućnosti. Nijedna pojedinačna kompanija nema potrebna znanja, niti finansijske i kadrovske potencijale kako bi bila u poziciji da samostalno razvije ovu tehnologiju. Konkretno, FCA nikada nije ni sakrivao činjenicu da su kao zasebna grupa, u ovom smislu nemoćni, kao i da su zainteresovani za udruživanje.“

Karl Brauer, izvršni rukovodilac u Autotrader, Kelley Blue Book i Dealer.com, je dodao: „Markione nastavlja da gradi poziciju FCA kao grupe koju svi cene i poštuju i sa kojom su voljni da sarađuju. Već smo čuli, koliko juče, glasine o kineskim ponudama za kupovinu pojedinih brendova iz sastava FCA, a evo, već slušamo o saradnji FCA sa liderima u razvoju tehnologije autonomne vožnje. A cela ova priča dolazi kao nastavak uspešne alijanse sa firmom Waymo, sa kojom FCA sarađuje u pogledu razvoja autonomnih vozila, takođe. FCA možda nije tako veliki i zaokružen (u finansijskom smislu) kao GM, Toyota ili Volkswagen, ali Markione dovodi ovu grupu u poziciju da budu lideri u razvoju autonomnih vozila.”

 

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments