1. Home
  2. Prezentacije
  3. Range Rover Evoque (2020.)
Range Rover Evoque (2020.)
0

Range Rover Evoque (2020.)

1.15K
0
Podelite sa prijateljima:

Drugo poglavlje veoma uspešne priče iz Velike Britanije može da počne! 

Land Rover je i zvanično predstavio drugu generaciju modela Range Rover Evoque koja će se u prodaji u Evropi naći početkom iduće godine. Nije nikakva tajna da britanska marka polaže velike nade u ovaj automobil, a zašto i ne bi? Prva iteracija Evoquea bila je hit među kupcima, a za sedam godina postojanja prodato je 800.000 primeraka širom sveta.

Kako kažu pres zvaničnici Land Rovera, za drugu generaciju nije se odlučilo zbog toga što se prethodna loše prodavala, već je povod razvoj nove tehnologije i prezentacija iste. Novi Evoque ujedno je i prvi Land Rover koji nudi opciju blagog hibridnog pogonskog sistema. Dakle nova iteracija je tehnološki naprednija, u skladu sa opštim trendovima na automobilskom tržištu, i još uvek veoma atraktivna. No, da li je to dovoljno da se Evoque progura do vrha segmenta u kom su i BMW X1, Volvo XC40 i Audi Q3?

Dizajn

Šef dizajna Land Rovera, Geri MekGavern, navodi da je dizajn novog Evoquea „pametna evolucija, ali ne i revolucija“.

Sa pojavom Velara, znalo se da će drugi modeli sa Range Rover prefiksom poneti nešto od stila ovog veoma dopadljivog automobila. Sa Velara u novi Evoque kao direktan transplant stiže prednja svetlosna grupa, koja se i ovde divno uklopila u celokupan dizajn.

Mali krosover ipak prosto zrači atraktivnošću i „mišićavim“ izgledom. Ovome značajno doprinosi i odluka da Evoque ima blago padajući krov, što će naravno imati za manu manje prostora za glave putnika na zadnjoj klupi.

Druga generacija Evoquea je postavljena na PTA platformi i dugačka je tačno 4,37 metara, koliko je bila duga i prva iteracija. Ipak, nova platforma je omogućila međuosovinski razmak veći za 2 centimentra što je pozitivno uticalo na prostor unutar kabine.

Dizajnerski tim ističe da su zadnja vrata sada veća nego na prethodnom modelu, što značajno olakšava ulazak u vozilo. Prtljažnik je veći za 10% i u osnovnoj konfiguraciji ima zapreminu od 591 litar. Zadnja klupa je deljiva po principu 40:20:40, i ukoliko se sedišta spuste, korisna zapremina tovarnog prostora raste na 1.383 litra.

Što se tiče enterijera, jasan je dalji uticaj Velara, a digitalizacija se nameće kao ključna reč. U vozačevom okruženju dominiraju tri ekrana. Jedan od njih igra ulogu instrumentalne table, dok su druga dva na centralnoj konzoli. Gornji displej se pri startovanju vozila blago naginje ka vozaču kako bi se obezbedio bolji pregled.

Za one koji ne vole kožu unutar vozila, Land Rover nudi zamenu po imenu Kvadrat. Tako je, dobro ste pročitali. U pitanju je novi materijal čiji je glavni sastojak vuna!

Motori

Svi agregati, sem uvodnog motora, koristiće starter-generator, odnosno biće u blagoj hibridnoj postavci. Sve raspoložive pogonske jedinice imaju dvolitarsku zapreminu, četiri cilindra i turbo punjač.

Uvodni agregat je dizelaš koji razvija 150 konjskih snaga i dolazi uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem. Ovo je ujedno i jedina verzija Evoquea koja ima pogon samo na prednje točkove. Što se tiče ostalih dizel agregata u ponudi su verzije sa 180 i 240 konjskih snaga.

Benzinski agregat dolazi u tri konfiguracije: sa 200, 250 i 300 konjskih snaga. Sve pogonske jedinice uparene su sa devetostepenim ZF automatskim menjačem i pružaju pogon na sve točkove (osim pomenutog uvodnog dizelaša).

Da Land Rover ide uz opšte trendove pokazuje i odluka kompanije da Evoque godinu dana nakon lansiranja dobije i plug-in hibridni pogon. Kao deo postavke koristiće se novi trocilindarski agregat zapremine 1,5 litara koji će razvijati 200 konjskih snaga. Britanska marka još uvek nije saopštila snagu elektromotora i niti kolika će biti autonomija pri korišćenju isključivo električne energije za pokretanje vozila.

Oko trocilindarskog motora postoje određene spekulacije koje forsiraju ostrvski stručni mediji. Naime navodi se da će se ovaj agregat proizvoditi u Kini i da postoji mogućnost da će se slati u Veliku Britaniju za ugrađivanje u evropski Evoque. Slične glasine kruže i za nadolazeći redni „šestak“ koji bi trebalo takođe da se sklapa u Kini.

Rezime

Evoque je jedna uspešna priča za Land Rover. A očigledno je da će druga generacija doneti još veću prodaju. Pre svega zbog ogromne potražnje za SUV modelima u Kini, Evropi i SAD.

Da Land Rover već ima čemu da se nada govori i činjenica da im se i pre nego što je Evoque Mk2 prikazan javilo oko 5.000 potencijalnih kupaca. Istovremeno Evoque je uspeo da zadrži prepoznatljive Range Rover forme, i uz novu tehnologiju trebalo bi da održi nivo prodaje koji je do sada imao.

Ipak u ovom segmentu se nalaze brojni talentovani takmaci, kao što su Audi Q3, BMW X2, Volvo XC40… Nije lako izboriti se za kupca u premijum delu tržišta te će biti veoma interesantno čija će „filozofija“ od velikana odneti pobedu u narednim godinama.

Đorđe Platiša 

 

 

 

 

(1146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments