1. Home
  2. Prezentacije
  3. Honda Passport (2020.)
Honda Passport (2020.)
1

Honda Passport (2020.)

349
1
Podelite sa prijateljima:

Svima je jasno da su krosoveri trenutno najpopularnija vrsta vozila, posebno ako živite u Severnoj Americi. Mnogobrojni proizvođači su čak otkazali svoju automobilsku ponudu da bi se koncentrisali na ovaj tip vozila, a Honda je poslednja kompanija koja želi da se pridruži sa novim Passportom, koji je zvanično predstavljen na ovogodišnjem Salonu automobila u Los Anđelesu.

Kratka istorija

Model iz 2020. godine nije prvi put da japanski proizvođač vozila koristi Passport oznaku, a originalni model se proizvodio od 1993. do 2002. godine. Zapravo nije ni bila reč o pravoj Hondi već je proizvodnju organizovao Isuzu, a taj model je uglavnom zasnovan na modelu Rodeo. Reč je o prvom terencu sa Hondinom oznakom.

Ovaj potez se pokazao pozitivnim za obe strane pa je Isuzu dobio i neke Hondine modele u vreme kada su terenci i krosoveri počeli da dobijaju na popularnosti. Iako prodaja nikada nije bila preterano velika, Passport je pružio Hondi iskustvo da razvije svoja druga dva značajno popularnija krosovera kao što su CR-V i Pilot, ali japanski gigant sada vidi veliku prazninu između njih.

Američko tržište takozvanih “mid-size“ krosovera je eksplodiralo prethodnih godina pa su Jeep Grand Cherokee, Ford Edge i Nissan Murano dostigli ogromne prodajne brojeve, a svoje učešće je najavio i Chevrolet sa novim Blazerom. Honda definitivno smatra da i novi Passport može da ukrade određeni deo veoma velikog broja kupaca.

Dizajn

Već na prvi pogled je jasno da je Passport prekopirana verzija jednog drugog Hondinog krosovera i to Pilota. Međutim, dok je Pilot razvijen uglavnom za asfalt i pruža tri reda sedišta za porodične kupce, Passport je uglavnom namenjen za mlađe kuce sa avanturističkim duhom.

Ali kada je reč o dizajnu, dva modela su gotovo identična posebno u vidu prednjeg dela, dok je jedna od retkih promena zadnja svetlosna grupa. U želji da privuče mlađe kupce Passport stiže sa crnom maskom hladnjaka i LED osvetlenjem čak i na osnovnom modelu, a za one koji žele crne 20-inčne felne, Honda će ponuditi identičan stil u hromiranoj boji (one su standardne samo na EX-L i Touring modelima, a opcione u svim drugima).

Za kupce željne još veće avanture, tu su dva paketa opreme, Urban i Adventure, čime je Honda spremna napasti i Subaru – kompaniju koja se proslavila upravo sa takvim proizvodima.

Enterijer

Passport pruža dva reda sedišta i dovoljno prostora za pet odraslih osoba, a kako proizvođač očekuje da će veliki broj putnika koristiti drugi red sedišta tu su šest držača za čaše, klima uređaj koji pokriva tri zone i dva USB porta.

Drugi red sedišta je takođe izuzetno prostran. Svi modeli poseduju 8,0-inčni monitor sa povezivanjem sa mobilnim telefon preko Android Auto i Apple CarPlay opcija konektivnosti, a skuplje Touring i Elite verzije nude i navigacioni sistem, kao i deset zvučnika.

U želji da prezentuje svog predstavnika kao premijum proizvod, Honda je opremila sve verzije osim osnovne Sport, kožnim sedištima i volanom obloženim kožom. Prtljažnik se može pohvaliti sa zapreminom najvećom među konkurentima što je za japanskog proizvođača izuzetno bitno pošto oni koji vole kampovanje uglavnom moraju da prevezu dosta opreme.

Mehanika

Passport deli skraćenu platformu sa Pilotom, a na istoj bazi se proizvode i Odyssey minivan i Ridgeline pikap. Samo jedan motor je opcija i to 3,5-litarski V6 sa 280 konjskih snaga i 355 njutn metara obrtnog momenta.

Jedini menjač u izboru je devetostepeni automatik koji prenosi snagu na prednje točkove. Pogon na sva četiri točka je opcija na svim verzijama osim Elite gde je standardan, a vlasnik će moći da podesi ogibljenje na četiri različita načina (Normal, Sneg, Pesak i Blato). Spomenuti sistem može da prebaci 70% obrtnog momenta na zadnje točkove i čak 100% obrtnog momenta na bilo koji od točkova po potrebi.

Zaključak

Honda Passport tek na proleće kreće sa proizvodnjom dok će prvi primerci početi pristizati u salone na leto kao modeli za 2020. godinu. Početna cena bi trebala da bude negde između CR-V-a (od 24.250 dolara) i Pilota (od 31.450 dolara).

Passport sigurno neće napisati standarde kao što to nije ni prethodnik uradio, ali kada se zna koliko je CR-V uspešan model, neće nas iznenaditi ako i najnoviji krosover ukrade veliki broj kupaca od rivala. Ako ništa drugo, pored Subarua sada imamo još jednog proizvođača sa proterenskim mogućnostima.

Zoran Tomasović

(349)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepo izgleda.
Ako se ne varam, prethodna evropska Honda Legend je imala 3,5 V6, ali je imao malo više „konja“.