1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Corolla (2020.)
Toyota Corolla (2020.)
2

Toyota Corolla (2020.)

1.61K
2
Podelite sa prijateljima:

Toyota Corolla je legenda o kojoj nije potrebno mnogo pisati. Od kada je predstavljena davne 1966. godine preko 40 miliona jedinica je pronašlo kupce širom sveta, a čak i u današnja vremena redovno završava na prvom mestu prodajnih lista na brojnim tržištima. Ispred nas je sada potpuno nova dvanaesta generacija koja je zvanično debitovala na ovogodišnjem Salonu automobila u Los Anđelesu.

Kratka istorija

Corolla je zvanično debitovala 1966. godine u dve verzije, kao limuzina, kupe, karavan i hedžbek pod Sprinter oznakom. Nasuprot verovanju, ovaj automobil nije postao veliki hit od prvog dana i tek krajem 1970-ih godina će krenuti veliki rast kada je prodaja proširena na ostale kontinente.

Većinu prodaje su činili jeftiniji modeli, ali je japanski proizvođač vozila vremenom ponudio i neke sportske modele koji i danas privlače pažnju svojom pojavom. To se pre svega odnosi na Levin verziju iz AE86 generacije iz 1980-ih godina, koja je pružala pogon na zadnje točkove i relativno nisku težinu uz isporuku velike snage.

Upravo su takve karakteristike i razlog zašto je Corolla izuzetno uspešna na tržištu, pa tako kombinuje pristupačnu cenu, bogat izbor ponude i legendarni Toyotin kvalitet.

Dizajn

Ovo nije prvi put da se publika sreće sa Corollom i hedžbek verzija se već nekoliko meseci prodaje širom sveta. Limuzina se ne razlikuje u većoj meri i do C stuba, dva automobila su identična. To znači da je nova Corolla mnogo više sportski nastrojena u poređenju sa modelom koji zamenjuje.

Prednji deo je aerodinamičniji i sa širim farovima dok je maska hladnjaka dizajnirana po uzoru na veće modele kao što su Camry i Avalon. Kada je reč o stilu iz profila, krov je nešto niži, ali iz Toyote obećavaju da se to neće odraziti na prostor u enterijeru i da će on biti jedan od najvećih u klasi.

Najbolje opremljene verzije dolaze sa 18-inčnim felnama koje su preuzete direktno sa hedžbeka. Zadnji deo automobila je najveća promena, a na njegov račun publika ima i najviše kritika. Čini se kao da su se dizajneri “prerano predali“ i umesto privlačenja pažnje posebnošću, kao što je to slučaj na modelima Camry i Avalon, u slučaju Corolle zadnje osvetljenje je previše prosto i bez mnogo stila.

Bolje opremljeni modeli, kao što je XSE, će imati nešto više sportski branik, ali ostatak ponude već sada deluje dosadno.

Enterijer

Na američkom tržištu, gde je limuzina zvanično i predstavljena, kupci jeftinijih proizvoda ne obraćaju mnogo pažnje na kvalitet enterijera, ali je zato prostor jedna od ključnih karakteristika od odraza na odluku o kupovini vozila.

Iz tog razloga Toyota je povećala dimenzije u svakom pogledu, što bi u teoriji trebalo da oslobodi više prostora na zadnjim sedištima. Sam stil enterijera je identičan hedžbeku, a odlikuje ga poveći 7,0-inčni monitor (čak i u osnovnom L paketu opreme) i primena materijala nijansiranih u dve boje.

Apple CarPlay dozvoljava povezivanje sa mobilnim telefonom, ali japanski gigant još uvek nema ugovor za Android Auto pa će publika na njega morati da čeka nešto duže. Corolla je opremljena i visokim bezbednosnim merama i očekivanja je da će dobiti maksimalne ocene na testovima bezbednosti.

Mehanika

Na američkom tržištu, kupac će moći da bira između dva motora. Bolje opremljeni modeli kao što su SE i XSE stižu sa 2,0-litarskim benzincem iz hedžbeka koji razvija 169 konjskih snaga i 205 njutn metara obrtnog momenta, a snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog ili CVT menjača. Oni slabije opremljeni modeli, kao što su L, LE i XLE, će i dalje koristiti stariji 1,8-litarski agregat.

Toyota još uvek nije objavila njegove karakteristike, ali u prethodniku je razvijao 139 „konja“ i 171 njutn metara obrtnog momenta. Kada se zna da je on jedan od najslabijih među konkurentima, neće nas iznenaditi ako japanski gigant poveća snagu.

Spomenućemo da se Corolla sada proizvodi na novoj TNGA platformi, koja je lakša, ali će biti čvršća, kruća u poređenju sa onom koju zamenjuje, pa će kupci svakako imati pohvale na taj račun. Toyota je najavila i hibrid u bliskoj budućnosti, ali o njemu nema više informacija u vreme pisanja ove priče. Kako dizeli sve više nestaju sa evropskog tržišta, upravo bi hibrid mogao da čini većinu prodaje Corolle na Starom kontinentu.

Zaključak

Već duže vreme je Corolla automobil koji se odlično prodaje, ali nije bio preterano omiljen među medijima. Primera radi, na američkom tržištu prošle godine je prodato preko 300.000 jedinica, što ga je učinilo drugim najprodavanijim kompaktnim automobilom, odmah iza Honde Civic, ali u većini poređenja popularnih magazina je završavala na samom dnu.

Novi model bi trebao da promeni situaciju, barem na neko vreme dok nova Mazda 3 ne debituje, ali na globalnom nivou teško da će ijedan rival uspeti da nadmaši impresivnu pobedu.

Zoran Tomasović

(1608)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Spolja mi je prelepa.
Unutra me jedino ne oduševljava onaj „natakareni tablet“.
Sve u svemu, „desetka“ 🙂

Ercegovac

Ја бих стварно волио да ми неко наведе све те компаративне предности мазде 3 у односу на королу .
А да прва није кодо дизајн и зум зум ефекат .