1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volvo XC40 (2018.)
Volvo XC40 (2018.)
0

Volvo XC40 (2018.)

2.74K
0
Podelite sa prijateljima:

„Zapadni Volvo“

Dugo godina Volvo je zauzimao veoma zanimljivu poziciju među premijum proizvođačima. Njegovi vozači su uglavnom bili profesori i arhitekte, koji nisu želeli da se izdvajaju od ostatke publike koji su „ludili“ za nemačkim proizvodima. Ali život se menja i Volvo je shvatio da ukoliko želi da bude uspešan on morada se prilagodi potencijalnim kupcima. Iz tog razloga, ove godine, Šveđani su otvorili novu stranicu u svojoj istoriji predstavljajući potpuno novi XC40.

Situacija u kompaniji

Volvo kroz istoriju nikada nije bio veliki proizvođač, ali je poslovao dovoljno dobro da opstane samostalan dugo godina. Kupovina od strane Forda je trebalo da predstavlja prekretnicu u kompaniji, a iako su Amerikanci investirali visoke sume novca u proširenje ponude, Volvo nikada nije uspeo da dostigne isti vrh kao Mercedes, BMW ili Audi. Tokom ekonomske krize iz 2008. godine, Ford biva primoran da proda kompaniju, a novi vlasnik postaje Geely. Iako su mnogi imali sumnje da će Kinezi upropastiti veliki brend poznat po kvalitetu i bezbednosti, Volvo je u stvari pokazao svoju pravu snagu prethodnih godina. Prošle godine globalna prodaja je po prvi put prešla cifru od 500.000 primeraka, dok je profit povećan na 777 miliona evra. Volvo se ne zadovoljava postinutim i planira još veću ofanzivu sa ciljem da podigne prodaju na 800.000 vozila, a glavni plan u tom cilju leži u novom XC40. Kompanija predpostavlja da će do 2020. godine godišnja prodaja premijum krosovera preći cifru od milion vozila i svakako želi svoj deo tržišta. I ne samo to već je XC40 prvi veći korak udaljavanja veze sa Fordom koja je pratila Volvo još od ranih 2000-ih godina.

Dizajn

Predstavljajući novi XC40, prvi čovek kompanije, Hakan Samuelsson je najavio da je sve veći broj premijum vozila mlađi i da Volvo više nije mogao da cilja samo na svoje tradicionalne kupce. Iz tog razloga dizajnerski posao je poveren mladom 31-godišnjem Britancu Ianu Kettleu. On je predstavio prve crteže još 2013. godine, a poverenje je dobio svega godinu dana nakon što je završio prestižni Royal College of Art fakultet. Kettle je sačuvao mnoge tradicionalne Volvo linije, posebno u vidu farova, zadnjih svetala i maske hladnjaka, ali u isto vreme doneo i mnoge druge linije koje se ne mogu videti na većima XC60 i XC90. To se posebno odnosi na haubu i C stub, a za razliku od većine rivala Volvo nije želeo da ponudi i niži krov iz razloga što mlađi kupci vole praktičnost koliko i stil. Sa dužinom od 4.425 milimetara, XC40 je za 263 milimetra kraći nego XC60, ali je za samo 33 milimetara niži. Kettle je dodao da je želeo da njegovo delo deluje kao “moćni mali robot“ pa tako i pored kompaktnih dimenzija kupac može da dobije i 18, 19, i 21-inčne felne.

Enterijer

Enterijer je u velikoj meri pozajmljen sa većeg XC60, uključujući i dva monitora od 12,3 i 9 inča. Kupac može da poveže svoj mobilni telefon preko Apple CarPlay i Android Auto funkcija, dok po elektronici ovaj krosover ne zaostaje za nemačkom konkurencijom. Ono šta iznenađuje za jedan premijum proizvod je nedostatak drveta i aluminijuma u enterijeru pa je on tako ceo razvijen od plastike mekane na dodir ili prekriven kožom. Tu je i dosta manjih lokacija za sitne stvari, posebno u kutiji između sedišta i vratima, a mnogi od njih se nalaze i u podu.

XC40 može komotno da smesti do pet odraslih osoba, a po prostoru gepeka je nadmašio Range Rover Evoque, jednog od omiljenih izbora u klasi. U samom početku samo dva nivoa opreme će biti u ponudi i to osnovni Momentum i skuplji R-Design, a već sada je potvrđeno da će najskuplji Inscription uslediti kasnije. Kao i što se očekuje od vozila sa Volvo oznakom, sigurnosne mere će biti vrhunske. Samostalno kočenje u slučaju opasnosti i upozorenja od pešaka će biti standardni u svim modelima, a među opremom će se naći u autopilot (koga Volvo naziva “Pilot Assist“) i on može da funkcioniše pri brzinama do 130 km/h.

Mehanika

XC40 je prvi Volvo na potpuno novoj CMA (Compact Modular Architecture) platformi koja je dovoljno fleksibilna da podnese veliki broj različitih modela ne samo ove kompanije već i Geelyeve električne divizije Lynk & Co. Volvo je na njoj radio još od 2013. godine, a većinu posla je završio inženjer Peter Mertens pre nego što je prešao u Audi. U ponudi će se naći nekoliko benzinskih i dizel motora zapremine dva litra, a najviše pažnje privlači onaj najmoćniji T5 turbo benzinac sa 247 ks i 350 Nm obrtnog momenta. On je dostupan samo sa pogonom na sva četiri točka dok ako publika želi pogon na prednjim točkovima onda će morati da izabere slabiji T4. U vreme pisanja ove priče njegova snaga je nepoznata, ali bi trebalo da iznosi oko 200 ks. Tu je i D4 dizel sa 187 ks, a narednih meseci ponuda bi trebala biti proširena sa novim benzinskim i dizel motorima kao i hibridom od tri cilindra i električnom verzijom. Jedini menjač u startu je osmostepeni automatik dok će manuelna verzija biti dostupna tokom 2018. godine.

Zaključak

Volvo priznaje da mlađi kupci sve više odbijaju da kupuju automobile pa iz tog razloga kompanija će nuditi i specijalni plan po kome oni mogu da iznajme XC40 i da ga zamene za neki drugi Volvo do 14 dana u godini. XC40 bi trebalo da bude nešto skuplji nego BMW X1 i Audi Q3, ali Šveđani spominju da je on i bolje opremljen, luksuzniji i moćniji. Dok ostaje žal što se Volvo udaljio od svoje poznate formule, u isto vreme kompanije koje nisu pratile korak su vremenom su uglavnom bankrotirale. Nema sumnje da će XC40 biti uspešan, a Volvo bi uskoro mogao da bude značajno veći rival velikoj nemačkoj trojci.

Zoran Tomasović

(2744)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments