1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen kupeoliki koncept na štiklama Audi Activesphere
Predstavljen kupeoliki koncept na štiklama Audi Activesphere
4

Predstavljen kupeoliki koncept na štiklama Audi Activesphere

1.04K
4
Podelite sa prijateljima:

Poslednji u nizu koncepata koji je najavljen od strane nemačke premijum marke Audi, kupe s povišenom pozicijom sedenja Activesphere je lansiran i sada možemo da osmotrimo i promislimo šta su njime htele da nam poruče glavešine četiri prstena.

Nema sumnje da je pred nama ingolštatska vizija budućnosti u oblasti mobilnosti. Možda najslikovitije viziju Audija pojašnjava činjenica da je razvojni tim zamislio da putnici stupaju u kontakt s vozilom putem naočara koje daju proširen, virtuelni prikaz zbilje.

Novi prototip su u Audiju opisali kao „luksuzuni kupe koji se preobrti u pikap“. Activesphere je, uostalom kao i prethodnici, doneo mnoštvo novih tehnoloških rešenja i ideja koje su najverovatnije godinama daleko od komercijalizacije, ali sve one nagoveštavaju kako bi moglo da izgleda prestižno vozilo sutrašnjice.

Atraktivan dizajn koncepta kombinuje stil koji promovišu Audijeve porodice modela s indeksom Sportback i Allroad i dolazi kao višenameniski SUV s oblikom kupea i električnim pogonom. Prototip poseduje Audijevo vazdušno vešanje s prilagodljivim amortizerima, što će reći da je karoserija varijabilne udaljenosti od tla, ali da je osnovni klirens na nivou od 208 milimetara. Moguće je uvećati ga za dodatna četiri santimetra.

Ova mogućnost koju je donela implementacija sistema vazdušnog vešanja je dodatno naglašena stilskim detaljima na karoseriji koji akcentiraju dodatu visinu školjke.

Točkovi koji su montirani na konceptu uključuju felna prečnika 22 inča, a oni su uprkos masivnosti i u potpunosti funkcionalni, tvrdi Audi. Kada je automobil u režimu vožnje predviđenom za ne dao ti Bog terene, zakrilca u točkovima se otvaraju kako bi se došlo do optimalnog provetravanja, dok se ista zatvaraju u drumskoj vožnji, a s ciljem poboljšanja aerodinamičkih parametara.

Nemoguće je ne primetiti obilatu upotrebu stakla, pa je vozilo veoma prozračno. Koncept, pored standardno zastakljenih površina nudi i krov od tog materijala, donju sekciju vrata, kao i reštku hladnjaka koja omogućava putnicima dodatno providnu površinu, na koji način im je putovanje zabavnije jer je pogled više neometan.

Zadnja staklena prozorska površina je takođe u punoj meri funkcionalna, sposobna da se pomera u ravni sa krovom, s ciljem da stvori teretni odeljak koji može da nosi električne bicikle, kao što se i vidi na nekim od priloženih fotografija. Deo zadnje maske se spušta kako bi se uobličila vrata prtljažnika, čineći ga još više pristupačnim. Elektropokretana pregrada se otvara kada se koristi tovarni prostor za odvajanje unutrašnjosti od prtljaga.

U unutrašnjosti se opaža kabina sa četiri sedišta koje je osmišljena za maksimizaciju uživanja putnika. Kada je automobil u autonomnom režimu vožnje, onda iščezava kontrolna tabla, volan i papučice, ali velika zvučna traka i ventilacioni otvor pune širine ostaju u funkciji. Veštom kreacijom je stvoren privid da sedišta lebde u putničkoj kabini, pričvršćena za centralnu konzolu koja ima mogućnosti grejanja i hlađenja, dok na njoj nema tradicionalnih ekrana i kontrolnih funkcija.

Jedna od ključnih karakteristika koncepta dolazi u vidu slušalica sa proširenom, virtuelnom stvarnošću i one su kao takve dostupne vozaču i putnicima. One omogućavaju Audiju da jednovremeno predstavi virtuelni sadržaj, a koji uključuje kontrolne table vozila, informacione displeje i još mnogo toga, pored stvarnog sveta i kabine. Na ovaj način se oslobađa unutrašnji prostor koji je nekada bio rezervisan za ekrane i kontrolne instrumente, dok Audi postavlja različite funkcije pored odgovarajućeg hardvera unutar sadržaja pomenutih naočara. Na primer, kontrole za upravljanje radom uređaja za klimatizaciju lebde ispred ventilacionog otvora, dok panel za zvuk i zabavu treperi iznad zvučnika.

 

Putnik može da vidi virtuelni sadržaj i da ga aktivira ako usredsredi svoje oči na određene informacije, komunicirajući sa njima i samo putem pokreta. Sistem donosi različite funkcije putniku, i to tako da može bez po muke da ga koristi bez obzira na položaj sedenja. Sistem takođe može da isporuči prilagođeni sadržaj svakom putniku, dajući vozaču važne informacije o vozilu, dok putnici sami biraju muziku i druge digitalne funkcije.

Razvojni tim marke Audi je konstruisao koncept na arhitekturi Premium Platform Electric koju je razvio zajedno s bratskim brendom Porscheom. Ona podržava proizvodnju vozila iz različitih segmenata i omogućava konceptu po imenu Activesphere da poseduje oko 100 kilovata energije u bateriji. Postavka pogona s dva motora obezbeđuje da  koncept raspolaže s 242 konjske snage i obrtnim momentom od 720 Nm. Podrazumeva se da su sva četiri točka pogonska.

AutoRepublika

(1042)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prvo kompliment redakciji Autorepublike – ova vest se veceras pojavila u evropskim strucnim medijima a AR redakcija je munjevito reagovala i prezentira nam jos „vrucu“ informaciju! Bravo! 🙂 Nova kreacija Audijevih dizajnera i inzinjera je stilski i tehnicki veoma, veoma interesantna! Ako analiziramo detalj po detalj videcemo da je veci deo toga kod raznih tipova vozila vec poznat ali je ovde je sve to zajedno upakovano u jednu veoma harmonicnu celinu! Kompliment! Cak i ako ne udje u seriju u ovakvoj formi, ova dizajn studija bice narednih godina izvor inspiracije mnogim drugim firmama. Dimenzije studije „Activsphere“: duzina 4,98m, sirina 2,07m,… Pročitaj više »

Rikošet

Ne mogu da podijelim Vašu impresioniranost ovim dizajnom. Kao profesionalac vjerovatno vidite puno više od laika pa mi je to donekle i razumljivo… Meni djeluje da se Audijeve linije ne mijenjaju nimalo u protekle tri decenije. Kad sam vidio ovaj model asocirao me na koncept Audi Avus koji je još 1991. godine promovisao ove valovite linije. Te iste godine predstavljen je i BMW Nazca 🙂 veoma sličnih valovitih linija… Kod Audija se ništa nije promijenilo do danas iz mog ugla, nimalo hrabrosti, inovacije, želje da se izađe iz komfor zone. Single Frame maska koliko je bila senzacija u startu toliko… Pročitaj više »

Matija

Potpuno se slazem sa tvojim komentarom, dobio si „+“ od mene. 🙂 Obojca vidimo isto, razlika je samo u tome kako to „isto“ ocenjujemo, odnosno, kakvu vrednost tome pridajemo. Dizajn studija Activsphere je tipican Audi dizajn – elegancija u proporcijama i minimum detalja. Razlika izmedju nas dvojice je sasvim jasna: ja postujem Audijeve principe dok ti trazis vise eksperimenata. Koje Audi skoro nikada nije pravio. Tradicija Audijevog dizajna potice od momenta ujedinjenja Auto Uniona i NSUa 1969 godine. Baza za Audijev dizajn je cuveni NSU Ro 80. Sve do danas Audi se drzi njegovih principa i to sa velikim trzisnim… Pročitaj više »

Matori

Poprečna rebra su za lakše bočno klizanje.
🙂
Inače ni E od elegancije ja ovde ne vidim.