1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Blic analiza: Koji je to Volkswagen skuplji od rivalskog Mercedesa i da li je to fer ponuda?
Blic analiza: Koji je to Volkswagen skuplji od rivalskog Mercedesa i da li je to fer ponuda?

Blic analiza: Koji je to Volkswagen skuplji od rivalskog Mercedesa i da li je to fer ponuda?

696
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Amarok Aventura, na matičnom tržištu košta 58.072 evra, dok konkurentski Mercedes X klase 350d 4Matic može da se pazari za 53.360 evra. Ne ulazeći u odnos dva rivala na tržištu, ipak se postavlja pitanje da li uopšte ima smisla ovako visoko pozicionirana verzija Volkswagenovog kandidata na tržištu pikap kamioneta.

Odgovora preciznog nema, odnosno donekle i može biti razuman potez proizvođača iz Volfsburga, uprkos tome što u tržišnom segmentu pikap kamioneta, skupocene verzije i ne prolaze baš najbolje. Ali, ako je namera Volkswagena bila da predstavi konkurenciju pomenutoj verziji X klase, onda takva odluka i dobija obrise racionalnosti.

Pre svega, Volkswagen počiva na zasebnoj, interno razvijenoj platformi, dok je Mercedes izabrao da pozajmi rešenje iz japansko francuske alijanse, koje koriste i Nissan Navara (koja ima problematičnu istoriju na testovima bezbednosti) i Renault Alaskan.

Zatim, pogonske grupe dva konkurenta isporučuju različite nivoe izlazne snage: Amarok Aventura se uzda u 272 “grla” i obrtni momenat od 580 Nm, dostupan u rasponu od 1.300 do 3.000 obrtaja, dok je X klasa manje obdarena ergelom ispod haube, koja je najraspoloženija u užem i višem opsegu broja obrtaja kolenastog vratila. Povrh toga, transmisija je u X klasi sedmostepena, dok je Amarok bogatiji za osmi stepen prenosa.

Dalje, Mercedes-Benz je koristio plastiku unutar kabinskog prostora, koja je ispod prosečnog kvaliteta, po ocenama brojnih specijalizovanih medija, za razliku od Amaroka Aventure. Da stvari budu još gore po “Trokraku zvezdu”, Volkswagen nudi značajan popust od preko 2.500 evra za verzije Aventure u nijansama plave i sive boje (Ravenna Blue i Indium Grey).

Naposletku, ali svakako ne i najmanje važno, Volkswagen poseduje “tonu” opreme. Satelitska navigacija, elektropodesiva sedišta u 14 različitih smerova, Nappa koža, polugice za promene stepena prenosa, svetla za maglu sa funkcijom praćenja putanje vozila, elektrosklopive retrovizore, točkove od 20 inča, rol bar i brojne druge hromirane dodatke, neke su od najvažnijih stavki sa specifikacije, uz zaštitu podvozja. Na ovom polju, Mercedes ne može da parira Volkswagenu, barem ne u ovom cenovnom rangu.

Sa  druge strane, među pristupačnijim pikap kamionetima u Evropi, ističe se Ford Ranger kao najpopularniji među kupcima. Američki pikap kamionet se na Starom kontinentu nudi jedino uz turbo dizel agregate, a mi ćemo vam ga uskoro predstaviti u rubrici Testovi.

AutoRepublika

(696)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments