1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Kako pripremiti oldtajmer za period dugog (zimskog) sna
Kako pripremiti oldtajmer za period dugog (zimskog) sna

Kako pripremiti oldtajmer za period dugog (zimskog) sna

364
0
Podelite sa prijateljima:

Mnogi vlasnici starinskih automobila ušuškavaju pred zimu svoje limene ljubimce kako bi isti, u što boljoj formi dočekali proleće. Ovaj članak je namenjen njima, onima koji vole i cene oldtajmere i koji ih ne voze tokom hladnih meseci, svesni činjenice da bi vlaga i mraz mogli ozbiljno da im naude.

Dakle, jesen nam kuca na vrata, a više ni zima ne deluje tako daleko. Polako se približava trenutak kada će mnogi drugari koji poseduju oldtajmere, pa čak i jangtajmere (zašto da ne?) pripremiti svoje vremešne četvorotočkaše za dugi zimski san. Predstavljamo vam savete koje je upriličio klub ljubitelja automobila Auto Club Europa (ACE), odnosno ekspert za ovu oblast iz njihovih redova, gospodin Diter Til.

Kada vam je „jazbina“ za ljubimca pod otvorenim nebom

Nemojte koristiti nikakve teške folije kojim biste prekrivali automobil, u slučaju da ste prinuđeni da ga držite vani. U tom slučaju bi moglo doći to taloženja prljavština, nečistoća i skupljanja vlage ispod prekrivke, što bi dalje moglo da uzrokuje pojavu korozije na mestima gde postoje makar i najmanje ogrebotine. Umesto toga, iskusni znaju da je pametno postaviti vodootpornu prostirku mekane teksture, onu koja omogućava da „vozilo diše“ dok je pokriveno.

S druge strane, enterijer bi takođe na ovaj način mogao biti zaštićen od agresivnih UV zraka, a što bi doprinelo da i plastika na komandnoj tabli ostane sveža. Isto važi i za presvlake sedišta, bile one od kože ili od tkanine. Tako ćete najbolje izbeći da delovi u kabini postanu krhki i lomljivi.

Kada ima krov nad glavom

Postarajte se da u garaži, sobi bude suv vazduh i da je dobro provtreno. Takav prostor se može naći u halama, starovremenskim, seoskim ambarima (koševima) i slično. U velikim gradovima, to su najčešće natkrivena parking mesta.

Ako su prostorije u pitanju, i to one zatvorene, onda bi bilo odlično držati odškrinute prozore za barem neka dva centimetra. Još je jedna caka koja doprinosi da se ukloni vlaga iz vazduha, zbog čega i ostavljamo prozorska stakla blago otvorenim. Posuda s, da prostite mačijim izmetom, ima takva svojstva da upija vlažnost iz vazduha.

Zaštita karoserije

Pre nego što parkirate, da ne kažemo odložite svog ljubimca, mudro je temeljno ga oprati, a potom i prosušiti. U suprotnom, ostavljate blatnjave naslage koje mogu oštetiti farbu na karoseriji, ako se vozilo ne koristi duže vreme. Veoma je važno ukloniti i eventualno zaostale kamenčiće sa skrivenog dela karoserije, jer bi to mogao biti uvod u startovanje procesa korozije. Idealno je i voskirati karoseriju, ako ste u mogućnosti.

Šta ako imate kabriolet

Logično je da smo svi pomislili na izdanje s mekim sklopivim krovom. Najpodesnije hemikalije za čišćenje krovne prekrivke su sapunjava voda ili pak specijalno sredstvo za čišćenje takvih površina. Potom je pametno naneti impregnirajuću smesu. Sve šarke i brave održavajte uljem i mašću, dok bi sve zaptike i gumene komponente trebalo premazati vazelinom, talkom ili nekim drugim podesnim sredstvom na bazi glikola.

Krov će zadržati najbolju formu ako bude ostavljen u blago otvorenom položaju, s opuštenom prekrivkom. Ako slučajno ostavite kabriolet na duži period sa krovom na mestu, rizikujete da će se na njemu pojaviti bore i da će postati krt, nesavitljiv.

Šta s enterijerom

Posebno je važno pročistiti obruč upravljača, ručicu menjača i pojaseve za vezivanje. Za te namene je najpodesnija sapunjava voda. Sve tekstilne površine, patosnice i tepih u prtljažniku treba usisati i ako je potrebno proprati uz upotrebu adekvatne hemije, nekog penušavog sredstva. Ako su u vozilu gumene patosnice, njih obavezno treba izvaditi van i dobro očistiti.

Za održavanje i negu kože je predviđeno posebno sredstvo, a može se koristiti i jako razređeno sirće, uz napomenu da je miris takvog rastvora izrazito snažan. Nakon čišćenja, kožu treba namastiti dobrano, a sve što smo ranije tretirali vodom, moramo dobro isušiti pre nego što štikliramo da smo obavili i ovaj zadatak.

Kako ostaviti akumulator

Pod obavezno otkačiti kleme s akumulatora. Na taj način sprečavamo mogućnost da po ovom osnovu dođe do požara, daleko bilo. Isto tako, na taj način se onemogućava brzo pražnjenje istog. Međutim, pošto se prazni i akumulator s kog su skinute kleme, neophodno je posedovati i punjač za akumulatore. On puni i prazni bateriju na redovnim osnovama, na koji način se produžava životni vek istog. Ako nemate punjač, znajte da je važno puniti i prazniti akumulator barem jedared na svaka dva do tri meseca.

Zaštita od mraza

Proverite u kakvom vam je stanju rashladna tečnost u sistemu oldtajmera. Ako su svojstva protiv zamrzavanja dovoljno dobra, ali nedostaje tečnosti, onda dolijte onoliko koliko je potrebno da se dostigne željeni nivo. Prevencija od zamrzavanja tečnosti za pranje vetrobranskih stakala se vrši dolivanjem posebne, takozvane zimske tečnosti. Nakon dopune, obavezno „istočite malo“, to jest aktivirajte pranje vetrobranskog stakla, kako bi i kroz cevi u sistemu prošla odgovarajuća tečnost sa zaštitnim faktorom.

Kako ćemo s rezervoarom za gorivo

Dopunićemo ga do vrha! Tako sprečavamo rđu, a ni bakterije ne mogu da se razmnožavaju u prostoru gde nema kiseonika (jer je posuda puna goriva). Postoje i neki aditivi koji pomažu da gorivo ne promeni svoje karakteristike usled protoka vremena, što je korisno ako vozilo stoji nekoliko meseci. Ako motorno ulje nije taze, to jest ako nije žute boje, a izvesno je da neće biti, promenite ga. Lepo je i započeti sezonu s novim uljem u karteru.

Felne i gume

Očistite površinu oko lukova iznad točkova, a isto se odnosi i na podvozje i točkove. Ostavite im dovoljno vremena da se prosuše. Budite oprezni s korišćenjem sprava za brzinsko isušivanje putem strujanja vazduha i neophodno je držati ih na dovoljnoj udaljenosti, kako ne bi došlo do oštećivanja delova automobila.

Pre nego što ostavimo vozilo na duži period, važno je napumpati gume na nešto veći pritisak, tačnije najviši dozvoljen, kako bi se izbegle deformacije pneumatika. Ne zaboravite posle da pritisak u gumama svedete na „radni“, kada proleće ponovo dođe.

Ako je moguće, podignite automobil i ostavite ga na nosačima, kako biste rasteretili točkove i delove šasije. U suprotnom, pogurajte vozilo ka napred, a posle nekog kraćeg vremena (nedelju do dve) i ka nazad, kako ne bi došlo do deformacije guma i ležajeva točkova. Obeležavajte kredom mesta na gumama koja trpe opterećenje, kako biste znali koji naredni deo treba opteretiti.

Za kraj: ne povlačite ručnu kočnicu kada ostavljate ljubimca na duži period. Tako točkovi neće zablokirati, a ni sajla neće praviti probleme.

AutoRepublika

(364)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments