1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje – Auto kamere su beskorisne
Istraživanje – Auto kamere su beskorisne

Istraživanje – Auto kamere su beskorisne

14.77K
13
Podelite sa prijateljima:

Auto kamere postaju sve popularnije, ali deluje da većina dostupnih uređaja ne zadovoljava očekivanja kupaca koja su ih podstakla na nabavku. Svih devet uređaja koje je u saradnji sa ADAC-om testirao magazin posvećen informacionim tehnologijama i kompjuterskoj tehnici „c’t“, otkazale su u trenucima kada je to bilo najpotrebnije.

Prema rezultatima istrage, nijedan uređaj nije bio u stanju da prepozna kritičnu situaciju, kao što nije uspeo ni da obezbedi kvalitetne fotografije koje ilustruju saobraćajni udes. Povrh toga, kamere su ostale “slepe” da identifikuju moguće scenarije nezgode, prevashodno iz razloga što su, gotovo isključivo, orijentisane ka dešavanjima ispred vozila, zaključili su izvođači testa.

Sa aspekta upotrebljivosti snimaka koje načine kamere, tokom maja se dogodio slučaj koji ima izglede da utemelji buduću sudsku praksu. Naime, sud je kao validan prihvatio dokaz snimka nesreće, uprkos tome što se na taj način krše odredbe o tajnosti ličnih podataka. Razlog za ovakvu sudsku odluku se krije u činjenici da bi sud, u svakom slučaju, morao da pribavi sve lične podatke učesnika nezgode, pa je tako premisa o zaštiti ličnih podataka postala od sekundarnog značaja.

Međutim, snimak koji prikazuje nezgodu u kontinuitetu ostaje neprihvatljiv za sud, što i nema nekih većih implikacija, s obzirom na činjenicu da većina kamera ionako ne raspoznaje potencijalno opasne saobraćajne sekvence.

„Osnovna funkcija kamere, koja se odnosi na detekciju opasnih situacija, brzo uključenje kao posledicu naglog kočenja, na primer, isuviše puta nije realizovana tokom testa,“ naveli su stručnjaci koji su organizovali test. Relevantni snimci, povrh toga, ostali bi nezaštićeni.

Ne samo da su auto kamere zakazale tokom sprovođenja testova, već su se ispostavile i kao bezbedonosni rizik. Naime, držač kamere se najčešće diskonektovao sa vetrobranskog stakla, prilikom udarca, odnosno u kritičnom momentu, a u takvim okolnostima je mogao i da povredi nekog od putnika u vozilu.

Izvor: Spiegel Online

(14772)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kamerman

Kamera za detekciju opasnosti ili kamera koja snima kada ste vec napravili njesra ?
Moze da sluzi ali ne mora da znaci.
Sve zavisi od situacije.
Ako ste zgazili pesaka na pesackom prelazu kamera mnogo znaci,pogotovo ako imate nacionalnu frekvenciju .

Boba

Kamera znači!

Danijel

Ima kamera koje se instalisu uz prednje staklo gore i izgledaju kao da su regensensor.

Pera

Verovatno netačno preveden tekst
„Osnovna funkcija kamere, koja se odnosi na detekciju opasnih situacija, brzo uključenje kao posledicu naglog kočenja, na primer, isuviše puta nije realizovana tokom testa,“???
Imam kameru od 10 evra koja snima u HDredy-ju nonstop i vide se registracije ostalih kola do 10-ak metara.

Alf

Pitanje je dali iko ima pravo da snima bilo koga bez odobrenja i to samo zato sto upravlja vozilom ispred vas. Mislim na ove kamere sto konstantno snimaju.

Darko

Na javnom mestu, kao sto je put , trotoar, trg, generalno ulica, svako ima pravo da snima svakog, pa i sluzbeno lice, bez bilo kakvog odobrenja, jer se zakon o zastiti privatnosti i privatnog zivota ne odnosi na javna mesta. To se takodje odnosi i na sve sto si rekao na javnom mestu, poput fb, twitter, insta i slicno.

Igor

Naravno da ima pravo. Po istom osnovu snimaju i saobraćajne kamere postavljene po raskrsnicanma, semaforima, itd…

Marko

Da! Dokle god se snimak ne koristi u komercijalne svrhe. Ali za dokazivanje bilo čega – da. Pa po zakonu smeš i policajce da snimam jer se bave javnom delatnošću na javnom mestu!

Seid Hadzic

Naravno da ima pravo,svako ima pravo fotografisati ili snimati na javnim mjestima bez trazenja dozvole za to.

vlada

Ja drugo ročište imam u utorak i glavni i jedini dokaz da nisam kriv mi je auto kamera. Optužen sam da sam završio zaobilaženje na punoj linija, dok na tom predjelu nije postojao znak za početak zabrane preticanja. U prvom ročištu su mi na sudu prihvatili dokaze sa auto kamere i samim tim prihvaćeni su mi dokazi da nisam kriv. Samo u ovom slučaju meni se kamera skoro isplatila.

Ранко

Законом би требало уредити да свако возило мора имати уграђену камеру, јер ту нема лажи и преваре.

Mile

Auto kamerom snimio udes druga dva vozila. . Ponudio sam coveku koji je bio žrtva bahate vožnja ovog drugog. Neznam detalje ali čovek mi se zahvaljuje već 5 puta , hoće da časti. Kaže mu je snimak znacio. Toliko.

Rade

Kamere za detekciju opasnosti. To mozda i ne radi kako je predviđenoi. Imam kameru koja kontinualno snima i dva puta me je „oprala“. Svaka dva minuta pravi novi fajl a kamera je najlosijeg kvaliteta. Naravno bilo bi lepo da imam i zadnju kameru. Kamere za detekciju i scenario su mozda neupotrbljive ali stare dobre kamere koje stalno snimaju kada se pokrene motor su odlicna stvar. Naravno, ovo je moje iskustvo.